Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Маєте гроші під матрацом? «Слуги» йдуть по них!

Наповнюватимуть бюджет за рахунок саме «пересічних українців».

Фото jak.koshachek.

Маєте гроші під матрацом? «Слуги» йдуть по них!

Згідно з прийнятим законопроектом № 5153 (поки що лише у першому читанні – РЕД.), українці повинні будуть протягом певного періоду… «добровольно задекларувати» свої статки! Причому небезкоштовно

Як? Занести накопичені гроші  у банк та ще й заплатити за це 5% збору! Так влада Зеленського хоче наповнити бюджет. А також вивести гроші українців з тіні, якщо вони не були задекларовані. Проте по факту під удар підпадають усі, хто зберігає готівку.

Реклама Google

За цей сумнівний законопроект ще 30 березня проголосувала  монобільшість, включаючи депутата з Волині Вячеслава Рубльова, їм допомогли обранці  із груп «Довіра» та «Партія «За майбутнє» (щоправда, четверо волинян, які перебувають у цій політсилі, не підтримали цей законопроект).

«У нас за 30 років, на жаль, склалася ситуація, за якої громадяни без контролю накопичили кошти».

Народний депутат від «Слуги народу» і голова профільного комітету у парламенті Данило Гетманцев ошелешив, так пояснивши внесення цього законопроекту: «У нас за 30 років, на жаль, склалася ситуація, за якої громадяни без контролю накопичили кошти». Отакої! Прямо експропріація по-більшовицьки! Причому наповнюватимуть бюджет за рахунок саме «пересічних українців», бо ті ж нардепи… виведені з-під дії закону, мовляв, ними займається НАБУ та НАЗК. Хоч навряд чи хтось зможе назвати прізвище бодай одного високопоставленого чиновника, якого покарали за брехню в декларації.

КОМЕНТАРІ

Ніна ЮЖАНІНА, народний депутат від «Європейської солідарності»:

 «Після цієї кампанії декларування всі, хто має у власності дві квартири будь-якої площі, одну квартиру понад 120 кв. м або один будинок понад 250 кв. м, або ж більш як один транспортний засіб, інші активи понад 400 тисяч гривень тощо, потрапляють до зони ризику. Будьте певні! До пересічних українців прийдуть податкові органи і спробуйте тоді довести, що на придбання цих активів ви все життя відкладали з офіційної зарплати, яку вже було оподатковано, і не повинні сплачувати додатково ще 5% тільки тому, що так заманулося законодавцям».

Олег ТІТАМИР, президент ГО «Українська організація захисту споживачів послуг»:

«За концептом пана Гетманцева, правопорушником є навіть бабуся, якій допомагають онуки, і вона ці гроші заощаджує, приховуючи від «государевого ока». Більшість громадян, за твердженням нардепа, не можуть пояснити походження своїх готівкових заощаджень. Отже, під фіскальну «стрижку» підпадають мільйони українців. І дарма, що з частини готівкових коштів «під матрацами» в них колись були стягнені податки: їх все одно треба буде декларувати, повторно сплачувати з них 5 % і класти на рахунок в банк.

Пан Гетманцев нібито всіх заспокоює: мовляв, в такому разі декларувати заощадження не потрібно. Проте чому ж тоді Головне науково-експертне управління не підтримало законопроект і констатувало, що він містить суттєві ризики для сумлінних платників податків? Адже, «легально набуті, а отже, оподатковані в попередні періоди активи будуть кваліфіковано, як такі, що набуті з порушенням податкового та іншого законодавства»? Та для фіскала Гетманцева – це сущі дрібниці; приховуєш від держави готівку – значить злодій!».

Читайте також у нас: Ігор Палиця може подарувати кожному волинянину по 230 доларів​.

ДО РЕЧІ

Данило Гетманцев у декларації за 2020 рік вказав готівки на 40 тисяч євро, 35 тисяч доларів і 287 тис. грн. Мати ж Гетманцева має готівкою 216 тисяч доларів, а також 650 тисяч доларів.

Петро МАКАРУК.

Telegram Channel