Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Суд повернув волинянину 5 рідних дітей, яких розподілили до трьох різних установ після смерті мами

Чоловік проживав з дружиною у цивільному шлюбі.

Фото - ілюстративне.

Фото зі сайту: fdu.org.ua.

Суд повернув волинянину 5 рідних дітей, яких розподілили до трьох різних установ після смерті мами

Завдяки фахівчині Турійського бюро правової допомоги діти не залишились сиротами при живому батькові

Пана Григорій, який звернувся за допомогою до Турійського бюро правової допомоги Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.  Чоловік розповів фахівчині бюро Анні Сидько, що проживав у фактичних шлюбних відносинах із жінкою більше 14 років, однак шлюб між ними не був укладений. Від даного союзу у подружжя народилось п’ятеро дітей, які були зареєстровані відповідно до вимог чинного законодавства лише на матір. Після народження спільної п’ятої дитини раптово померла цивільна дружина.

«Ми завжди відкладали офіційне укладення шлюбу, та горе застало нашу сім’ю зненацька і діти залишились фактично сиротами при живому батькові», – прокоментував життєву ситуацію пан Григорій.

Дітям одразу було надано статус сиріт, їх вилучено у чоловіка та направлено до трьох різних установ Волинської області.

Юристка роз’яснила клієнту, що визнати батьківство в позасудовому порядку неможливо, тому що заява про походження дитини від батька подається до органу державної реєстрації актів цивільного стану спільно жінкою та чоловіком. Відтак, зібравши всі необхідні докази, фахівчиня бюро склала позовну заяву про визнання батьківства та направила її до Ковельського міськрайонного суду.

Ми завжди відкладали офіційне укладення шлюбу, та горе застало нашу сім’ю зненацька і діти залишились фактично сиротами при живому батькові.

Єдиним законним способом повернути дітей додому було отримання рішення суду про визнання батьківства. Лише після цього батько зміг возз’єднати cім’ю», –  зауважила Анна Сидько.

За результатами розгляду справи, суд вирішив  позовні вимоги клієнта задовольнити повністю. Після набрання рішенням суду законної сили щасливий батько забрав своїх дітей додому.

Коментує юристка Турійського бюро правової допомоги Анна Сидько:

Як здійснюється запис про батька при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі?
Відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України, при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім’я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Читайте також28-річна мати п’яти дітей тримала труп доньки у ванній три дні: подробиці (Відео)

Що є підставами визнання батьківства?
Підставами для визнання батьківства можуть бути будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, наприклад, висновки експертизи, показання свідків, речові та письмові докази, фотографії, довідки з сільської ради, акти обстеження тощо.

 
Telegram Channel