Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Смерть півторарічної дівчинки на Волині: управління охорони здоров'я почало службове розслідування (Відео)

Батьки кажуть: сподіваються, що медики отримають покарання.

Фото Суспільного Волинь.

Смерть півторарічної дівчинки на Волині: управління охорони здоров'я почало службове розслідування (Відео)

Дівчинка померла 14 травня

За фактом смерті півторарічної дитини у селі Глухи Ковельського району обласне управління охорони здоров'я проводить службове розслідування, – розповів Суспільному начальник управління Роман Рудоквас.

Реклама Google

 

 

Дівчинка померла 14 травня. Зі слів мами, лікарка, до якої зверталися, не надала дитині необхідну допомогу. Суспільне поспілкувалося з батьками дитини та медиками, які лікували дівчинку та правоохоронцями. 

«Просила лікарів на колінах», – мама

Мама трьох дітей Катерина Курилюк розповідає, що 10 травня у півторарічної Юліанії піднялася температура, різався зуб, наступного дня температура тіла зросла до 40-ка градусів. Зі слів мами, сільська фельдшерка оглянула доньку, дала жарознижувальне та направила до сімейного лікаря. 

Вночі сімейна лікарка рекомендувала їй викликати швидку. Батьки не чекали приїзду медиків та поїхали у районну лікарню в Старій Вижві власною машиною. Зі слів жінки, медики неналежно надали допомогу недужій дитині. Спершу дитину оглянув черговий анестезіолог. Дівчинці дали жарознижувальне і сказали чекати ранку, щоб зробити аналізи.

Госпіталізувати дитину, зі слів мами, медики не пропонували. «Отак взяла дочечку і стала на коліна, просила викликати другого врача, а вона руками розмахує і каже: «Кого я визву?!», – розповідає мама.

З районної лікарні у Старій Вижівці жінка з дитиною поїхала у село Дубечне, де мешкає її мама. Каже: зранку 12 травня сімейна лікарка не брала слухавку, тому пішла в місцеву амбулаторію, де її дитину оглянула лікарка Світлана Редькович. Медичка збиралася видати направлення на рентген, але зробити електронне направлення не вдалося через проблеми з оформленням декларації.

Вирішити проблему з направленням могла б сімейна лікарка, але медичка на зв'язок з родиною не виходила.

«Винен буде той, хто не догледів дитину», – сімейна лікарка

Сімейна лікарка, з якою родина уклала декларацію, Наталія Карпенко перебувала на роботі, вела прийом пацієнтів, тож Суспільне із нею поспілкувалося.

 

– Без коментарів, ведеться слідство, – каже сімейна лікарка

– Як можете пояснити свої дії?

– Винен буде той, хто не догледів дитину.

– Винен буде той, хто не догледів дитину.

Як розповіла Суспільному директорка Старовижівського центру первинної медичної допомоги Наталія Капітула, сімейна лікарка, з якою підписала декларацію мама померлої дівчинки, має стаж більше 25 років, раніше скарг на неї дирекція установи не отримувала.

«Те, що дзвонила, я не можу вам пояснити цю ситуацію, а лікар не брала слухавку... Якщо її скерували на рентген, то мамі з дитиною обов'язково треба було їхати на рентген у амбулаторію Старовижівської районної лікарні», – пояснює директорка.

Лікаря і медсестри, які приймали в Старовижівській багатопрофільній лікарні маму з дитиною 12 травня, у медзакладі на момент знімання не було. Директорка закладу каже, що мама сама відмовилася від госпіталізації, але письмової відмови у закладі немає.

У поліції відкрили провадження за двома статтями

У довідці про смерть, яку отримали батьки, зазначено, що Юліанія померла від легенево-серцевої недостатності та пневмонії. Катерина Курилюк звернулася у поліцію.

Як розповіла інспекторка сектору комунікації Нацполіції Волині Марина Балдич, наразі відкрито кримінальне провадження за фактор умисного вбивства та неналежного виконання професійних обов'язків медичним працівником.

Читайте також: На Волині розформували й зарезервували ковідне відділення

Поховали дівчинку в селі неподалік дому. Батьки кажуть: сподіваються, що медики отримають покарання. Щодо службового розслідування, яке розпочали в управлінні охорони здоров'я, то його планують завершити за два тижні, – сказав Роман Рудоквас.

 

Telegram Channel