Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
На Волині - брак робітничих професій, а молодь йде вчитися у виші

Вони йдуть здобувати вищу освіту, бо це модно і престижно.

Фото із сайту shkolazhizni.ru.

На Волині - брак робітничих професій, а молодь йде вчитися у виші

На Волині варто підвищувати престижність робітничих професій і коригувати регіональне замовлення фахівців, залежно від потреб роботодавців

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту, передає ІА Волинські новини.

Зокрема, заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт порушив тему регіонального замовлення у закладах профтехосвіти. Під час звіту щодо виконання «Територіальної програми зайнятості населення Волинської області на період до 2020 року» він поцікавився в очільника обласного центру зайнятості, чи задовольняють потребу у фахівцях місцеві профтехучилища.

«Питання фінансування зайнятості йде через наші ПТУ, на які ми багато виділяємо коштів. Чи аналізує центр зайнятості перелік професій, яким навчають наші профтехучилища, чи всі ці професії потрібні? Можливо, треба змінити в деяких професіях квоти?» - поцікавився посадовець.

Заклади профтехосвіти погоджують з центром зайнятості регіональне замовлення на підготовку і формування груп, але, каже він, це зводиться часто до формальності.

На це директор Волинського центру зайнятості Роман Романюк повідомив, що вони постійно прогнозують потреби ринку праці, опитуючи роботодавців. Заклади профтехосвіти погоджують з центром зайнятості регіональне замовлення на підготовку і формування груп, але, каже він, це зводиться часто до формальності.

Читайте також: Конго, Нігерія, Гана, Намібія, Сенегал... Які іноземці вчаться у Луцьку (Фото)

«Бо при кожних зустрічах є певний дисбаланс. ПТНЗ не завжди можуть набрати потрібну групу тієї професії, яка нагально треба. Вони відкриють набір, але не наберуть учнів, тому мусять коригувати. Наприклад, роботодавці потребують електрогазозварників, а їх профтехучилища навчають раз у два-три роки. Нам відповідають, мовляв, це відбувається тому, що вони не можуть часто набрати групи», - зазначає він.

З його слів, закладам варто покращити профорієнтаційну роботу в школах, підвищувати престижність робітничих професій, оновити навчально-матеріальну базу, щоб більше дітей там хотіли навчатися.

«Спілкуючись з молоддю, ми часто про це говоримо. Вони йдуть здобувати вищу освіту, бо це модно і престижно. Але той же електрогазозварник успішно може мати 20-25 тисяч гривень зарплати. І не всі з вищою освітою таку зарплату мають», - зауважив Роман Романюк.

Читайте також: У Луцьку посадили улюблені квіти Лесі Українки (Фото)

У результаті обговорення члени комісії ухвалили рішення звернутися до центру зайнятості з проханням надати обласній раді прогноз потреб професій на ринку праці Волині.

«Ми не настільки багаті, щоб навчати незатребуваних професій та ігнорувати потреби роботодавців. Треба дуже уважно відслідковувати, що треба роботодавцям. Якщо ПТУ не можуть набрати учнів, значить недопрацьовують інформаційно», - резюмував Григорій Пустовіт.

До слова, обласні коледжі та заклади профтехосвіти вартують бюджету понад 500 мільйонів гривень, з них 410 мільйонів - це власні доходи обласного бюджету.

Telegram Channel