Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Так Володимир-Волинський чи Володимир?

Фото з відкритих джерел.

Так Володимир-Волинський чи Володимир?

Питання перейменування міста Володимир – Волинський у Володимир вчергове викликало великий резонанс у соціальних мережах.

Думки учасників обговорення розділилися: прихильники відновлення історичної справедливості вважають, що це потрібно зробити, противники навпаки – кажуть, що це не на часі й не дуже актуально.

Нагадаємо, що про це мова ведеться вже не один рік. Вперше заговорили про те, що княже місто має бути лише Володимиром або навіть Ладомиром, ще в 2015 році. Торік знову підняли це питання. І навіть зареєстрували спеціальну петицію на сайті Єдиної системи місцевих петицій. Але далі цього справа не пішла. Депутати Володимир-Волинської міської ради попереднього скликання не проголосували за перейменування міста Володимира-Волинського.

Йдеться не про перейменування міста, а про повернення йому давньої назви, яка була дана з самого початку, відновлення історичної справедливості.            

Тепер, як уже повідомляли,  відкинути частку «Волинський» від Володимира знову запропонував  народний депутат України Ігор Гузь. Він і активісти переконані, що йдеться не про перейменування міста, а про повернення йому давньої назви, яка була дана з самого початку, відновлення історичної справедливості.

До слова, науковці також наполягають, що саме Володимир – історична назва міста, яка існувала майже 9 століть від початку його заснування, й була отримана волею хрестителя України-Русі – Святого Володимира Великого. Та й в літописі «Повість минулих літ» уперше згадується місто з назвою саме Володимир. А приставку «Волинський», як прив’язку до певної території, місто отримало у 1795 році, коли Катерина ІІ приєднала тодішню територію Волині до Російської імперії,  й Володимир став повітовим центром новоутвореної Волинської губернії. Тоді його й перейменували, аби відрізняти від Владіміра-на-Клязьмі.

Реклама Google

  Тепер на чергову сесію міської ради, яка відбудеться 4 червня, виноситься проєкт рішення стосовно перейменування. Якщо обранці громади підтримають, буде створена робоча група, проведуть громадські слухання, аби почути ще раз голос громади. В разі супротиву наводитимуть аргументи, дискутуватимуть… Перед цим проведуть засідання депутатських фракцій, постійних депутатських комісій, аби знати думку більшості мешканців територіальної громади. Влада також планує  провести роз’яснювальну інформаційну кампанію щодо того, скільки коштуватиме місту перейменування  і чи виникатимуть якісь незручності у  жителів.

Якщо депутати підтримають, це дозволить продовжити далі процедуру перейменування. Зокрема, звернутись до Волинської обласної ради щодо прийняття рішення про повернення місту історичної назви Володимир та затвердження подання до Верховної Ради України щодо перейменування вказаного населеного пункту.

Читайте також: Княже місто перейменують?

Telegram Channel