Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Рейтинги партій «Слуга народу», «Європейська Солідарність» та ОПЗЖ приблизно однакові  - соціологія КМІС

У президентському рейтингу і далі лідирують Зеленський та Порошенко.

Фото Детектор медіа.

Рейтинги партій «Слуга народу», «Європейська Солідарність» та ОПЗЖ приблизно однакові - соціологія КМІС

Три партії мають приблизно однакову електоральну підтримку, партія «Слуга народу» втратила одноосібне лідерство. Про це свідчать результати соціологічного опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології із 27 травня по 1 червня 2021 року

За партію «Слуга народу» готові голосувати 17,7% серед тих, хто збирається голосувати та визначився, за «Європейську Солідарність» - 15,4%, за ОПЗЖ - 14,7%.

Партія «Батьківщина» - 13,9%, «Сила і честь» 8%, «Українська стратегія Гройсмана» 5,8%, і Радикальна партія Ляшка -  5%, партія «Наші» - 4,6%, «Партія Шарія» - 4,5%.

Інші партії мають нижчу підтримку.

У президентському рейтингу лідирують В. Зеленський та П.Порошенко.

За Володимира Зеленського готові проголосувати  27,3% серед тих, хто збирається голосувати і визначився з вибором. За Петра Порошенка - 14,6% серед тих, хто збирається голосувати та визначився з вибором.

На третьому місці – Ю. Тимошенко з 11,9%. Четверте місце ділять з приблизно однаковою підтримкою І. Смешко (9,5%) та Ю. Бойко (9,2%).  Інші кандидати мають нижчу підтримку.

При цьому респондентам також ставилося запитання, чи підтримують вони балотування В. Зеленського на другий термін. Більше половини опитаних - 54,5% - не підтримують балотування Зеленського на другий термін, підтримують 37% респондентів.

Більше половини опитаних - 54,5% - не підтримують балотування Зеленського на другий термін, підтримують 37% респондентів.

Більшість респондентів – 54,4% – вважають, що за останні 2 роки фінансове становище їхньої родини погіршилося. Про покращення говорять 11,3% респондентів, а 33,6% стверджують, що нічого не змінилося за цей період.

 9 з 10 респондентів за останній рік зіштовхувалися з підвищенням тарифів на комунальні послуги (91,5%) і зі зростанням цін на основні харчові продукти (90,6%). Разом з цим, зі зниженням зарплат або пенсій зіштовхувалися 35,4% респондентів, а з повною чи частковою втратою місця роботи – 31,9%.

Найбільше респондентів – 42,9% – вважають основною причиною економічноі кризи високий рівень корупції. Трохи менше респондентів (33,8%) пояснюють кризу некомпетентністю влади. Значно менше респондентів причинами вважають війну на Сході України (10,6%) і пандемію коронавірусу (8,3%).

Читайте також у нас: «Коли йдеться про наші інтереси у світі, ми – одна національна збірна, а не опоненти»​.

Всеукраїнське опитування громадської думки проведене 27 травня - 1 червня 2021 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI). Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей.

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% - для показників, близьких до 10%, 1,1% - для показників, близьких до 5%.

Джерело: КМІС.
Telegram Channel