Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Який податок мешканцям села Світязь пропонують платити за прийом відпочивальників

Людей закликали робити свій внесок у розвиток села.

Фото shsrada.gov.ua.

Який податок мешканцям села Світязь пропонують платити за прийом відпочивальників

Селищний голова говорив про орієнтовну суму – 6 гривень за добу з кожного відпочивальника

На  початку сезону літнього відпочинку Сергій Карпук, Шацький селищний голова, провів декілька зустрічей з жителями села Світязь, які здають в оренду житло для відпочивальників. Під час спілкування очільник громади акцентував увагу присутніх на важливості сплати туристичного збору, йдеться на сайті Шацької селищної ради.

Реклама Google

– В розвиток Світязя як курортного села, його інфраструктуру, дороги вкладаються величезні кошти, натомість сума туристичного збору, яку громада отримала минулого року від людей, котрі поселяють туристів, є мізерною – 150 тис. грн. Та й сплачують її переважно жителі інших населених пунктів, які мають котеджі і бази відпочинку в Світязі, а не місцеві.

 

 

 

– Потрібно, щоб його платили всі особи, котрі надають послуги з тимчасового проживання. Адже ставка є невисокою – 0,1% від розміру мінімальної заробітної плати (орієнтовно 6 грн. з кожного відпочивальника за добу), а от загальна зібрана сума може бути значною.

– Ці кошти селищна рада використовуватиме прозоро і лише на потреби громади та розвиток туристичної сфери»,– наголошував на зборах Сергій Вікторович.

Потрібно, щоб його платили всі особи, котрі надають послуги з тимчасового проживання. Адже ставка є невисокою – 0,1% від розміру мінімальної заробітної плати (орієнтовно 6 грн. з кожного відпочивальника за добу), а от загальна зібрана сума може бути значною. 

У п.п. 268.6.1 ПКУ передбачено, що платники збору, тобто туристи сплачують його авансом перед їх тимчасовим розміщенням у місцях проживання (ночівлі) податковим агентам. Присутнім на зборах демонстрували на екрані проморолик про те, як просто зареєструватися податковим агентом та почати справляти туристичний збір.

 

 

Селищний голова та представники відповідних структур намагалися донести до здавачів житла інформацію про необхідність реєструватися підприємцями, вести облік туристів, яким надають послуги, справно платити податки, цим самим роблячи посильний вклад у розвиток села і громади.

Зі слів Сергія Карпука, найсумлінніших підприємців влада буде підтримувати, відзначати, рекламувати. Незабаром у громаді почне функціонувати туристичний сайт, де буде міститися інформація про цей же соціально відповідальний бізнес, рекомендації, де краще поселитися туристам (забронювати житло), де харчуватися, які екскурсії замовити і заходи відвідати. Там же публікуватимуться звіти про суми фінансових надходжень і те, на що ці кошти використовуються.

Читайте також: На понад тисячу гривень оштрафували волинянина, який рибалив в останній день нересту

Селищний голова впевнений, що лише тісна співпраця влади і бізнесу виведе розвиток туризму краю на новий, якісний рівень. Переваги такої взаємодії відчують і надавачі послуг, і громада.

Telegram Channel