Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Угіс Крастіньш: волейбол існує для глядачів і вболівальників

Дуже хотілося б, щоб в подальшому ігри завжди проходили з глядачами.

Фото із сайту cev.eu.

Угіс Крастіньш: волейбол існує для глядачів і вболівальників

19 червня в Бельгії відбудеться «Фінал чотирьох» чоловічої волейбольної «Золотої Євроліги» 2021 року

Нагадаємо, що у півфіналі українцям за жеребом в суперники дісталися господарі майданчика, а в другій парі зіграють збірні Туреччини та Естонії.

Наша команда в ці дні перебуває у Запоріжжі, де продовжує підготовку до вирішальних ігор. Незважаючи на щільний графік тренувань, головний тренер збірної України Угіс Крастіньш знайшов час, щоб відповісти на запитання кореспондента sport.ua.

– Угіс, перш за все, хочу передати від наших вболівальників велику подяку за гру і, головне, за такий чудовий результат на груповому етапі «Золотої Євроліги». Розумію, що все це далося непросто, адже команда багато і наполегливо готувалася до цього турніру. Що Вам особливо запам'яталося в іграх у Запоріжжі?

– Почну з того, що тренування і контрольні матчі не можуть в повній мірі замінити офіційні поєдинки. А у нас через ситуацію із коронавірусом вийшла перерва більш ніж в півтора роки, коли збірна України не грала в офіційних поєдинках. Це, мабуть, мене турбувало найбільше. І в деяких матчах з Румунією та Словаччиною виникали моменти, пов'язані саме з цією обставиною. Втім, хочу віддати належне хлопцям, вони зуміли впоратися з труднощами, з честю виходили зі складного становища і досягли необхідного нам результату.

– Когось можете відзначити на майданчику?

– Ні, нікого виділяти не буду. Ми свідомо дали можливість пограти всім волейболістам, які були включені в заявку. І кожен вніс свій внесок у загальну справу. Причому це стосується і тих, хто починав гру у стартовому складі, і тих, хто виходив на майданчик з лави запасних.

– Приємно було знову грати з глядачами?

– Не те слово. Тому особливо хочу подякувати запорожцям і всім українським вболівальникам за підтримку. Це було для нас дуже важливо та необхідно.

– До речі, наскільки мені відомо «Фінал чотирьох» в Бельгії пройде без глядачів. Чи є вже інша інформація?

– Ви маєте рацію, ще при жеребкуванні нам підтвердили, що вболівальників на трибунах не буде. Не думаю, що за цей тиждень щось зміниться.

– Продовжуючи тему глядачів, давайте згадаємо, що на чемпіонаті Європи в Бельгії у вересні 2019 року збірна України зустрічалася з господарями майданчика в 1/8 фіналу. Тоді вболівальники активно підтримували свою команду, однак бельгійцям це не допомогло і ви виграли з рахунком 3:2. Відсутність глядачів зараз для вас плюс чи мінус?

– Волейбол, як і будь-який інший ігровий вид спорту, існує для глядачів і вболівальників. Тому завжди приємніше грати, коли навколо багато людей, причому це стосується і домашніх, і виїзних матчів. Тут зовсім інший настрій, інші емоції. Дуже хотілося б, щоб в подальшому ігри завжди проходили з глядачами.

– Напевно Ви пильно стежили за збірною Бельгії на чемпіонаті Європи і уважно вивчаєте її зараз. Якою вона запам'яталася тоді і чи багато змін відбулося в її складі?

– Збірна Бельгії – це одна із найсильніших команд Європи, що вона неодноразово доводила своїми успіхами. Скажу ще так, що це команда хорошого європейського рівня. І тоді нам було дуже непросто виграти у неї, та ще й на її майданчику. Щодо першого етапу цьогорічної «Золотої Євроліги», то бельгійці грали в одній групі зі збірною Естонії і, на мій погляд, знаючи, що вони обов'язково будуть у фінальному турнірі, мали можливість експериментувати зі складом. Тому справжню їхню силу на даний момент ми побачимо тільки у півфіналі.

Все у нас йде за планом. Не буде ніяких змін і у складі.

– Як у вас в ці дні проходять тренування і чи будуть якісь зміни в складі у порівнянні з груповим етапом?

– Ми як і раніше живемо і тренуємося у Запоріжжі, де нам створені всі необхідні умови. Так що нічого міняти не стали, адже від добра добра не шукають. Все у нас йде за планом. Не буде ніяких змін і у складі. Хіба що можуть трапитися якісь непередбачені форс-мажорні обставини.

– Ви маєте на увазі тести на коронавірус?

– Їх в першу чергу. Ми постійно здаємо тести, але, самі розумієте, ніхто не може бути впевнений на всі сто відсотків, що буде далі. Перед поїздкою до Бельгії ще не раз їх будемо здавати.

– Коли збірна вирушає на «Фінал чотирьох»?

– У четвер 17 червня. Плануємо до матчу з Бельгією провести ще пару тренувань в залі, де буде проходити фінальний турнір.

– Окрім збірної Бельгії нашій команді в будь-якому випадку доведеться ще зіграти з кимось із другої півфінальної пари – Туреччиною або Естонією. Що можете сказати про цих суперників?

– Я хочу зазначити, що весь квартет, який братиме участь в «Фіналі чотирьох», досить рівний. Тому успіху в турнірі може досягти кожен. А безпосередньо про майбутніх суперників вже будемо думати після півфіналу.

Читайте також: Михайло Боярський переконаний, що Україна виграє в Росії

– Завдання залишаються такими як і були – боротьба за головний приз?

– Звісно. Заради цього ми витрачаємо стільки часу і сил. Хочемо знову підняти над головою трофей, як це було в 2017 році, і порадувати наших вболівальників.

Календар матчів фінального турніру «Золотої Євроліги»:

19 червня, субота

Півфінали

21:00 Україна - Бельгія

18:00 Туреччина - Естонія

20 червня, неділя

18:00 Матч за 3 місце

21:00 Фінал

Telegram Channel