Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
От би свиснути: гончар виготовив свищик рекордного розміру (Фото)

Використав 250 кг глини!

Фото Укрінформу.

От би свиснути: гончар виготовив свищик рекордного розміру (Фото)

Майстер мешкає на Чернігівщині

Гончар Олег Луцук із села Стольне Менської громади Чернігівщини виготовив глиняний свищик заввишки 1,7 м, який претендує на занесення до Книги рекордів України.

Про це майстер повідомив кореспонденту Укрінформу.

«На фестивалі гончарного мистецтва «Куманець» у суботу мій свищик замірятиме представник Книги рекордів України. Попередній найбільший свищик (1,12 м, здається) був виготовлений моїм учителем із Чернігова Сергієм Янковим. Він, на жаль, не дожив до цього фестивалю, помер зовсім недавно, тож свій виріб я зробив у пам’ять про майстра. Так співпало, що в день відкриття фестивалю, 19 червня, Сергію Тимофійовичу виповнилося б 70 років», - розповів Луцук.

 

 

 

За словами гончара, випалювання свищика - пустотілого глиняного виробу - відбудеться на «Куманці» і стане своєрідним фаєр-шоу. Свищик поставлять на попередньо збудовану цегляну піч, обмотають спеціальним вогнетривким матеріалом і розігріють до 1000 градусів. Коли виріб розжариться, на нього сипатимуть тирсу, яка спалахуватиме і утворюватиме ефектне видовище. Спостерігати його ввечері зможуть всі гості фестивалю.

Свищика-велетня робив частково зі своїм сином-п’ятикласником. Використав на нього понад 250 кг глини. Як і належить такому виробу, він гучно свистить.

 

 

 

«Вогняна скульптура» загориться теж у пам’ять про мого колегу-вчителя», - зауважив Луцук.

Він додав, що свищика-велетня робив частково зі своїм сином-п’ятикласником. Використав на нього понад 250 кг глини. Як і належить такому виробу, він гучно свистить.

Після фестивалю великий ажурний свищик поповнить колекцію глиняних скульптур Менської галереї, створеної в приміщенні місцевого будинку культури. Там уже стоять роботи, подаровані громаді гончарями - учасниками попереднього «Куманця», який проходив у 2019 році. Є в колекції і велика скульптура із зашифрованими образами тварин, яку Луцук показово випалював на площі два роки тому.

Загалом виставка в галереї має назву «Art zoo» і є зібранням глиняних фігурок тварин. З кожним фестивалем експозиція поповнюватиметься. Гончар пояснює, що ідея ліпити на «Куманці» тварин пов’язана з існуванням у Мені зоопарку.

Читайте також: Що має статися, аби молодь більше цікавилася робітничим фахом?

Фестиваль гончарного мистецтва у Мені проходитиме втретє в межах Троїцького ярмарку, який у громаді триватиме два дні. На відміну від попередніх таких заходів, зараз до нього, в основному, долучаться гончарі лише з Чернігівщини.

Корективи у представництво, зауважив Луцук, вніс COVID-19 та одночасне проведення в Україні багатьох мистецьких фестивалів.

Telegram Channel