Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Із квітами і травами: як в Іваничах відзначали Трійцю (Фото)

Фото з богослужіння у Свято-Покровському храмі.

Фото "Буга".

Із квітами і травами: як в Іваничах відзначали Трійцю (Фото)

20 червня, на 50-й день після Великодня, православні християни відзначають Трійцю

Традиційно мешканці Іванич відвідали святкові богослужіння в місцевих храмах та освятили запашні букетики з квітами і травами.

Саме на 50-й день після Великодня на святих апостолів, послідовників Ісуса Христа зійшов Святий Дух, який і символізує триєдність Бога. З цього дня Бог послав апостолам дар розмовляти різними мовами. І саме Трійця вважається Днем народження Церкви. Тиждень після свята називається «Зелені свята».

Більшість іваничівців цього дня пішли в Свято-Покровський храм, щоб помолитися і освятити зелені гілки, букети трав і квітів. Як правило, це аїр, любисток, м’ята, полин, чебрець, лепеха та чимало інших польових рослин.

За давньою традицією освячену зелень не викидають, а зберігають за іконами, як обереги від ворогів.

Вважається, що Троїцькі освячені трави бережуть будинок від грози і пожежі й не дають завестися нечисті. Також дехто зібрані на Трійцю трави сушить і використовує для лікування хвороб: сила лікарських рослин в ці дні посилюється.

Після урочистої служби в церкві, яку провели митрофорні протоієреї настоятелі храму отці Андрій та Василь, відбулося освячення букетів. На вулиці обабіч храму вишикувалися сотні жителів селища.

Опісля іваничівці поспішили по домівках, аби відпочити й продовжити святкування вже в колі рідних.

Як з’ясувалося, мешканці Іванич святкують Трійцю по-різному, переважно запрошують один одного в гості. Молодь планує вечірню прогулянку у центрі селища, зустріч із друзями у місцевих кафе. Також дехто разом зі своїми сім’ями та дітьми вирушають на природу.

Читайте також: «Трійця стукає у двері запашним клечанням...»

Фото з богослужіння у Свято-Покровському храмі селища Іваничі:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Джерело: Інтернет-видання "Буг".
Telegram Channel