Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
«Трійця стукає  у двері запашним клечанням...»

До Трійці українці прикрашають оселю лепехою, гілками дерев, травами, польовими квітами.

Фото із сайту povar.com.

«Трійця стукає у двері запашним клечанням...»

Зелені свята цьогоріч православні християни відзначатимуть 20 червня. До Трійці українці прикрашають оселю лепехою, гілками дерев, травами, польовими квітами. А ще обов’язково готують смачні наїдки. Окрім звичних котлет, кручеників, печені, не обходиться застілля без млинців та рулетів з різноманітними начинками, цікавих салатів, закусок, у яких використовують якнайбільше зелені: листя салату, огірки, капусту, шпинат, руколу тощо. Сподіваємося, згодяться в записники господинь і рецепти з нашої добірки

«Смарагдовий»

Інгредієнти: 400 г курячого філе, 2–3 ківі, 100 г твердого сиру, 2 яйця, 1 цибулина, 2 помідори, сіль, майонез, перець чорний мелений.

Приготування. Салат викладають на пласке блюдо чи тарілку пластами. Кожен наступний шар має бути трохи меншого діаметру, ніж попередній. Куряче філе зварити до готовності в підсоленій воді, остудити, покраяти невеличкими шматочками. Розподілити рівномірно на блюді. Цибулю порізати дрібними кубиками, викласти на м’ясо, присолити і вкрити сіточкою з майонезу. Далі — ​натертий на грубій тертці сир, покраяні кубиками помідори. Яйця зварити накруто, охолодити, почистити і потерти на крупній тертці. Викласти на помідори і вкрити майонезною сіточкою. Зверху посипати нарізаними кубиками ківі. Боки салату обмазати майонезом і прикрасити шматочками ківі. Поставити в холодильник на 1,5–2 години.

 

 Яйця з креветковим салатом 

Інгредієнти: 10 яєць, 100 г чищених відварених креветок, 50 мл майонезу, 1 ч.л. оцту (9%), 1 ч.л. діжонської гірчиці (можна замінити будь-якою злегка пікантною), 1 ч.л. свіжого тертого хрону, кілька гілочок кропу, сіль, 
20 креветок для прикрашання.

Приготування. Яйця зварити накруто, охолодити, почистити й розрізати навпіл, зрізати основу так, щоб половинки не переверталися на тарілці. У невеликій мисці змішати дрібно порізані креветки, обрізки та жовтки яєць, кріп, майонез, хрін, гірчицю, оцет і сіль до смаку. Добре перемішати. Розкласти отриманий салат у половинки білка. Прикрасити цілими креветками й одразу подавати на стіл.

 

Торт-суфле «Белісімо»

Інгредієнти: 4 яйця, 100 г шоколаду, 300 г сиру. 

Приготування. Розтопіть шоколад і залиште, щоб схолонув. Збийте яєчні жовтки з сиром до однорідної консистенції, змішайте з шоколадом. Білки збийте до стійких піків і обережно додайте до сирно-шоколадної маси, перемішуючи силіконовою лопаткою знизу вгору. Викладіть суміш у круглу форму діаметром близько 20 см, попередньо застеливши дно пергаментом. Помістіть форму в глибоке деко з водою так, щоб рідина покривала її до половини. Випікайте в духовці 50–55 хвилин за температури 180 градусів. Залиште суфле трохи охолонути, потім перекладіть його з форми й остудіть повністю, посипте цукровою пудрою чи шоколадною стружкою. Подавайте, нарізавши порційними шматочками.

 

 «Грибна галявина»

Інгредієнти: 1 банка (400 мл) опеньків, 300 г відвареного курячого філе, 2 свіжі огірки, 3 яйця, 200 г сиру, пучок зелені, майонез, 3 картоплини в мундирі, сіль, перець – до смаку.

Приготування. Салат викладають пластами, промащуючи кожен із них майонезом. На дно пласкої тарілки розподілити потерту на крупну тертку картоплю, потім – нарізане невеличкими кубиками м’ясо, далі – дрібно посічені яйця, свіжий огірок. Останній шар – сир. Верх і боки салату обмазати майонезом, щедро посипати посіченою зеленню, а на неї викласти «шапку» з опеньків.

 

 Рулет «Мімоза»

Інгредієнти: 3 листки тонкого лаваша, 1 банка сардини в олії, 4 яйця (зварених накруто), 200 г сиру (твердого чи плавленого), улюблена зелень (зелена цибуля, кріп, петрушка тощо), майонез до смаку.

Приготування. Один лист лаваша змастити майонезом, зверху рівномірно розподілити розім’яту виделкою сардину й посипати зеленню. Щільно скрутити рулетом. Другий лаваш намазати майонезом, посипати дрібно натертими вареними яйцями і зеленню. На один край покласти рулет із сардиною і разом згорнути в рулет. Третій лаваш змазати майонезом, посипати потертим на середню тертку сиром і зеленню. На край положити рулет із сардиною та яйцем і згорнути все разом. Отриманий рулет тісно обгорнути харчовою плівкою і покласти в холодильник на 4–6 годин (можна на ніч), щоб добре просочився. Перед подачею зняти плівку й нарізати скибочками.

 

 «Цвіт сакури»

Інгредієнти: 0,5 кг курячого філе, 1 банка консервованих ананасів шматочками, 1 банка консервованої кукурудзи, 4 яйця, 1 цибулина, 70 г твердого сиру, 150 г майонезу, 2 зубчики часнику.

Приготування. Курятину і яйця зваріть і остудіть. Для приготування «квітів» скористайтеся маленьким ножем: вставте його в білок і пройдіться дрібними кроками по спіралі. Чистим пензликом для малювання розфарбуйте «пелюстки» буряковим соком. Решту яєць дрібно поріжте. Курятину розділіть на волокна. Цибулю покрайте невеликою соломкою і залийте на кілька хвилин окропом, а тоді відцідіть. У велику миску складіть м’ясо, яйця, цибулю, ананаси і кукурудзу без рідини, все заправте майонезом. Додайте часник, пропущений через прес, вимішайте. Перекладіть у салатник, зверху натріть сир тонкою стружкою. Для оздоблення покладіть купками «квіти», «гілочки» зробіть з тоненьких смужок солоного огірка.

 

 Сметанно-лососевий мус 

Інгредієнти: 100 г лосося холодного копчення, 100 г малосольного лосося, 150 г домашньої сметани (можна замінити вершками 30%), 125 г вершкового сиру (Філадельфія, Альметте), сіль до смаку, 1 ст. л. желатину, кілька гілочок кропу, цедра 1 лимона.

Приготування. Желатин замочіть у невеликій кількості води на 15–20 хвилин – доки добре набухне. У невеликий сотейник влийте сметану і на повільному вогні доведіть майже до кипіння, але не кип’ятіть, зніміть з вогню, введіть желатин і вершковий сир. Вимішайте до однорідності, трохи остудіть і додайте порізаний маленькими кубиками лосось, сіль за смаком, дрібно посічений кріп і натерту цедру лимона. Ретельно перемішайте. Форму застеліть харчовою плівкою, викладіть сметанну масу, розрівняйте і кілька разів легенько струсніть або стукніть формою по столу, щоб утрамбувалося.

Поставте в холодильник на 6–8 годин до повного застигання. За допомогою плівки вийміть мус із форми, поріжте порційними шматочками, прикрасьте кропом і подавайте на стіл.

Читайте також: Ідеальні котлети: і з м’ясом, і без м’яса

 

 До речі

- Вказаної кількості продуктів вистачає для середнього сімейного застілля. Якщо гостей очікується багато, краще подвоїти інгредієнти.

- Можна викласти масу у святкову форму (скажімо, ялинку чи серце), підійде і силіконова, але застеляти харчовою плівкою все одно потрібно.

Telegram Channel