Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Як жителька Черкащини заробила гроші завдяки волинській пісні (Відео)

Розгадайте завдання – і отримайте гроші!

Фото із сайту volyn.com.ua.

Як жителька Черкащини заробила гроші завдяки волинській пісні (Відео)

«Напевне, і в дядька Гугла голова паморочилася від моїх запитань, але вирішила – не здамся…» Переконаний: лист переможниці конкурсу історій пошуку правильної відповіді надихне і вас на перемоги в житті

Але спочатку повторю запитання, яке, хоч і з другої спроби, але не просто підкорилось нашим читачам, а й викликало у них захоплення.

«Гарбуз із секретом» — 22 (2021)

Іменник, споріднений прикметнику із приказки про Варвару; шлях; огорожа; невеликий листяний ліс; населений пункт; колючка; допоможе вазелін; вид спорту; природна стихія; є в людини; пора доби; кущ; улюблене дерево росіян; найдорожча людина.

Що за слово, яке в одному музичному творі об’єднало всі попередні, ми заховали?

А тепер я маю всі підстави надати слово красному письму уродженки сонячної Черкащини Тетяні Репетило.

«Пане Гарбуз, ви зуміли разом із паном Черчиллем мене добряче змотивувати, тож я вирішила розгадати це завдання за будь-яку ціну і, думаю, що змогла, бо не з тих людей, що легко здаються і не намагаються перебороти труднощі, – у цих словах так і промальовується через далі і «континенти» усмішка пані Тетяни. Потім сміявся вже Грицько Гарбуз. — Хоча я одразу зробила помилку, бо подумала, що кущ — це калина або терен. Вони найчастіше зустрічаються в українських піснях. І з цих кущів вирішила розпочати пошуки. Яких тільки пісень про калину і про терен я в інтернеті не начиталася! Навіть не уявляла, що їх так багато. Але з калиною та терном не пішло…

Пане Гарбуз, ви зуміли разом із паном Черчиллем мене добряче змотивувати, тож я вирішила розгадати це завдання за будь-яку ціну і, думаю, що змогла, бо не з тих людей, що легко здаються і не намагаються перебороти труднощі...

Потім були пісні про берізки та горобину — улюблені дерева росіян та символи їхньої країни. І про перелази та стежки, чортополох (колючка) та маму… Перечитала навіть пісні тих груп, які згадував пан Гарбуз у домашніх завданнях. Все не те і не так. У жодній пісні я не зустріла всіх необхідних слів, якщо є «кущ, гай і мама», то немає «дерева»; якщо є «дерево, кущ і село», то немає «спорту і колючки»… Кожну вільну хвилинку шукала і читала. Вже такі питання задавала дядьку Гуглу, що в нього, мабуть, у голові паморочилося і він мав намір від мене відмовитися. :) Але все таки думаю — не відступлюся і знайду відповідь! І ось, при черговому пошуковому запиті, Гугл не витримав мого натиску і видав пісню відомого волинського поета, письменника, сценариста, журналіста і просто світлої людини Петра Маха «Ожини», яку виконує волинський гурт «Награш band». Ніколи не думала, що є пісня про ожину. Тепер, дякуючи вам, знаю, є. І вона чудова!

Отож про слова із завдання: іменник, споріднений прикметнику із приказки про Варвару — цікавість («Цікавій Варварі на базарі носа відірвали»); шлях — дорога; огорожа — ворота; невеликий листяний ліс — гай; населений пункт — село; колючка — ожина; допоможе вазелін — губи обвітрила («Скільки всього новенького про вазелін дізналася… але, на мою думку, знання зайвими не бувають»); вид спорту — біг; природна стихія — вітер; є в людини — руки; пора доби — ніч; кущ — ожина; улюблене дерево росіян — берізка; найдорожча людина — матуся. Тепер, власне, і сама пісня:

«Ожини»

Слова Петра МАХА, музика Віктора ГЕРАСИМЧУКА, виконує гурт «Награш»

Де берізки відбігли від гаю,

Де за вільхами вітер приліг,

Ми з тобою ожин назбираєм

Дивних ягід моєї землі.

У село повернемося пізно,

Вслід нам гляне цікавість з воріт,

І шумітиме спогадом ліс нам

У роздоллі росистих доріг.

Не шукайте ви люди провини

І не будьте, матусю, сумні.

Наші руки скололи ожини,

Ну а губи обвітрила ніч.

Ця пісня популярна на Волині ще з 60–х років минулого століття і до сьогодні. Але я, на жаль, не з тих країв і її ніколи не чула. Тому і витратила на пошуки досить багато часу, але знайшла і завдання відгадала, чим безмежно горджуся».

А як ми гордимося вами, пані Тетяно, що не здалися і за наполегливість отримали у подарунок чудову пісню. А також ваші щирі емоції оцінено у 150 гривень призових! Більше за вас одержить лише Андрій Куява із Ковеля, коронування якого ми перенесли трохи в часі. Оскільки пан Андрій тиждень «просачкував», бо єдиним із першої спроби дав правильну відповідь на запитання про ожини, і, відповідно, не мав нового завдання, то ми йому нараховуємо і 200 гривень призових, і бонусно 2 очки у загальний залік конкурсу знавців. Круто!

Нині ж збагатилися на «гарбузовий» бал ще 5 наших учасників, які з другого разу таки «розкусили» це завдання. Проте і серед них призові, за правилами, дістануться лише двом. Такий вердикт нашого редакційного кроля–мольфара (ви, до речі, дивитеся його прогнози матчів футбольного Євро-2020 на сайті volyn.com.ua або Youtube–каналі «Газета Волинь»?), який вибрав для нагороди двох землячок–волинянок — Ольгу Сидорук із села Кропивники Ковельського району («Отримала шалену насолоду від прослуховування пісні «Ожини» у виконанні волинського гурту «Награш band»… Знаю, що деякий час Петро Мах працював у вашій газеті «Радянська Волинь» («Волині-новій» – матері «Цікавої газети на вихідні». – Г. Г.) і Віту Бобко із села Затурці Володимир-Волинського району, яке почало боротись, щоб належати до Луцького району («Ожини» Петра Маха і Віктора Герасимчука я ставлю в один ряд із гімном Волині — піснею «Волинь моя» Степана Кривенького, бо вважаю, що вони гідно представляють нашу малу батьківщину в Україні»).

Переможцям – віват! А нам час оголошувати нове завдання.

Ви, до речі, дивитеся прогнози матчів футбольного Євро-2020 від нашого кроля на сайті volyn.com.ua або Youtube-каналі «Газета Волинь»?

«Гарбуз із секретом» – 24 (2021)

Розпочнемо з малювання… «внука». Тому беремо в руки фарби. Зображуємо видовжене прямокутно червоне серце із напівовалами на кінцях. А потім спробуємо прилаштувати до нього кілька смужок за допомогою фарб — жовтої, зеленої, блакитної, чорної чи синьої, бо підійдуть з них тільки дві…

Сьогодні більшість із вас з цим «онуком» стикається якщо не вдома, то на роботі. 

А от двісті років тому його «пращур» задумувався у вигляді майданчика для нинішнього спорту №1, хоча про цей вид змагань в той час ще ніхто й не говорив. Саме тоді був не вигаданий, а уніфікований, адже протягом усієї історії людства дуже необхідний у всьому світі. Навіть сьогодні вони — «внук» і «пращур» — паралельно служать людям, бо в них «і сміх, і сльози, і любов»… Тому й намагаються трепетно зберігати їх. Або навпаки — якнайшвидше позбуватись. Бо бувають небезпечні.

Отож, «правнука» – намалювали, а «прадіда» – заховали.

Що знаходиться у гарбузі?

Реклама Google

Слово–відповідь треба надіслати до 27 червня тільки у вигляді sms–повідомлення на номери: 0501354776 і 0672829775 (наприклад: «Око», «Три ведмеді», «Світлана Орловська»), але обов’язково вказати після слова–відповіді у дужках ще й своє ім’я і прізвище (зразок: «Футбол (Максим Мохнюк)»).

Увага: з одного номера можна відправляти лише одне sms! Цей номер і братиме участь у жеребкуванні при розіграші призових 200 гривень, якщо правильних відповідей буде більше двох. А ще спеціальний приз — 150 гривень — отримає той, хто в листі на поштову адресу (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) чи електронну ([email protected]) найяскравіше опише, як шукав відповідь.

P. S. Сподіваюсь, ви вже зробили патріотичний крок і проголосували гривнею за нас, тобто передплатили «Цікаву газету на вихідні» на ІІ півріччя. А також і її сестер — місячники «Так ніхто не кохав» і «Читанку для всіх» (а жителі історичної Волині і волиняни по духу планети Земля — ще й «Волинь–нову»). :) Принаймні, маєте для цього ще кілька днів. Повірте, з нами буде і веселіше, і цікавіше, і розумніше!

Грицько ГАРБУЗ.

Читайте також у нас: «Серце Анни знову забилося після 9 годин клінічної смерті».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel