Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Серце Анни знову забилося після 9 годин клінічної смерті

Завдяки величезним зусиллям медиків шведська студентка дивом повернулася з того світу.

Фото із сайту youtube.com.

Серце Анни знову забилося після 9 годин клінічної смерті

Цю неймовірну історію, яка трапилася 22 роки тому, й досі досліджують медики і науковці. Анна Елізабет Йоханссон Багенхольм повернулася з того світу після нещасного випадку, провівши 80 хвилин у крижаній воді під шаром льоду. Температура її тіла впала до 13,7°C — це найнижчий показник, із яким коли–небудь виживала людина при гіпотермії

У той злополучний день 1999 ро­ку 29–літня шведська студентка–медик Анна Багенхольм та двоє її колег, Марі і Торвінд, каталися на лижах поблизу норвезького міста Нарвік. Вони вирішили разом з’їхати із крутого схилу. Багенхольм була досвідченою лижницею і раніше вже проходила цей маршрут. Однак того злощасного вечора на спуску Анна раптово втратила контроль і впала, пробивши головою лід на річці.

Анна опинилася у воді. Тим часом крига знову зімкнулася над нею. Багенхольм потрапила в пастку — голова і тулуб дівчини опинилися під 20–сантиметровим шаром льоду. На поверхні залишалися лише ноги і лижі. Лід, який став її капканом, з кожною хвилиною все міцнів.

Коли Анну знайшли друзі, вони хотіли витягнути дівчину. Ситуація була критичною. На щастя, Багенхольм вдалося знайти повітряну кишеню між льодом і водою й дихати протягом довгих 40 хвилин. Вона щосили намагалася не втратити свідомості. Проте її тіло все ж здалося — кровообіг сповільнився.

Ще через 40 хвилин на місце прибули рятувальники. Вони пробували визволити Анну, та зламати лід лопатами виявилося неможливо. Витягнути дівчину мотузкою теж не вдалося. Тим часом приїхала ще одна група рятувальників з інструментами для розбивання льоду. Пробивши в кризі отвір, Багенхольм нарешті дістали зі страшної пастки. Загалом вона провела у крижаній воді 80 хвилин.

Організм людини налаштований на виживання при оптимальних 37°С. Коли температура падає до 35°С, починається переохолодження. При 30°С більшість жертв непритомніють. А коли температура тіла нижча 25°С, людині загрожує ймовірна зупинка серця.

Важливо не припиняти реанімацію надто рано: ймовірно, багатьох людей, яких вважали замерзлими на смерть, можна було б урятувати.

Анну Багенхольм доправили гелікоптером у лікарню Tromsо University Hospital без жодних ознак життя. Температура її тіла становила 13,7°C.

«Дівчина була як мертва. Її розширені зіниці не реагували на світло. Коли я торкався тіла, відчував його крижаний холод», — згадує анестезіолог Медс Гілберт.

Однак він сподівався, що її мозок сповільнив свою роботу, перш ніж настала клінічна смерть. При нормальній температурі тіла наш організм не може вижити без кисню більше 20 хвилин. Але коли дуже холодно, мозок працює повільніше, а отже, йому потрібно менше кисню.

Тому норвезькі лікарі не здавалися — за життя Анни Багенхольм боролася позмінно ціла команда медиків. І диво таки сталося — після дев’яти години клінічної смерті дівчина ожила! Її серце знову почало битися.

Коли через 10 днів вона отямилася, то зрозуміла, що паралізована. На щастя, мозок виявився неушкодженим. Через два місяці інтенсивної терапії Анна повністю одужала і повернулася до звичайного життя. А згодом навіть знову почала кататися на лижах.

«Коли ти пацієнт і не допускаєш того, що можеш померти, ти виживеш. Але як медик скажу чесно: це диво, що я вижила», — зазначила в одному з інтерв’ю Анна Багенхольм.

Зараз вона працює старшим консультантом із радіології в університетській лікарні Тромсо, де їй повернули життя.

Коментуючи цей випадок у медичному журналі «The Lancet», експерти підкреслили, як важливо не припиняти реанімацію надто рано: ймовірно, багатьох людей, яких вважали замерзлими на смерть, можна було б урятувати.

Ольга ВЕКЕРИК​.
За матеріалами gazeta.ua, klevo.net, peoples.ru, vokrugsveta.ru.

Реклама Google

Читайте також: П‘ятий Президент Петро Порошенко зустрівся із Вселенським Патріархом Варфоломієм (Фото).


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel