Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Ексзаступник голови «Нафтогазу» Діденко: росіяни в 14-му році хотіли нав'язати газового посередника. Порошенко сказав – ні

Колишній заступник голови НАК «Нафтогаз»Ігор Діденко розповів, як російський «Газпром» намагався нав'язати Україні компанію-посередника на зразок «РосУкрЕнерго».

Фото Газета по-українськи.

Ексзаступник голови «Нафтогазу» Діденко: росіяни в 14-му році хотіли нав'язати газового посередника. Порошенко сказав – ні

Російський «Газпром» у червні 2014 року намагався нав'язати Україні компанію-посередника на зразок «РосУкрЕнерго», однак щойно обраний п'ятий президент Петро Порошенко категорично відмовився

Про це розповів в інтерв'ю виданню «ЛБ» колишній заступник голови НАК «Нафтогаз» Ігор Діденко, пише «Газета по-українськи».

«Бюрократично все почалося з того, що Володимир Путін розіслав листи керівникам країн, які споживають російський газ, який використовується по транзитній лінії через Україну. На цей лист йому відповів Жузе Мануель Баррозу (президент Єврокомісії в той час - ред). Росіяни апелювали: мовляв, ми зверталися до окремих країн, Євросоюз тут ні до чого. Путін і Баррозу знову обмінялися листами, після чого Єврокомісія запросила Україну на переговори», - згадує Діденко.

Порошенко каже: «Ну, вони у мене були і, так, натяки на «РосУкрЕнерго»-2 звучали, однак ми будемо йти тільки до прямих відносин. Тільки». Ми видихнули».

«Цю інформацію ми отримали по лінії Міністерства закордонних справ, яке в свою чергу поінформувало українське представництво в Брюсселі. Перша зустріч відбулася у Варшаві 3 травня. У той час Арсеній Яценюк був прем'єр-міністром, Порошенко вже був обраний, але ще не інаугурований», - констатує Діденко.

«Інавгурація відбулася сьомого червня. Це важливо, тому що 14 червня - за випадковим збігом обставин - переговори перемістилися до Києва, нехай і всього на один раз. Але у росіян, скажімо так, була своя ідея в зв'язку з цим візитом сюди. Росіяни, розсилаючи свої звернення до країн, на 100% були впевнені, що знову матимуть справу в Україні зі зрозумілим для них корумпованим - особливо в газовому напрямку - середовищем. І великий успіх всієї нашої команди - і переговірників, і керівників України того часу - що була продемонстрована послідовна державницька позиція», - згадує Діденко.

«Хочу повернутися до тристоронніх переговорів в Києві. Цей раунд, як я зазначив, пройшов рівно через тиждень після того, як Петро Олексійович був інавгурований. Я ніколи не забуду цю ніч, ми просиділи в «Хілтон», поговорили ні про що, а потім перейшли до Будинку уряду - пан Еттінгер хотів зустрітися з Яценюком, російські затіяли свою традиційну гру. Тоді послом був РФ в Україні Зурабов, який позиціонував себе як особистий друг Порошенка. Ну, ми сиділи в Кабміні - чекали. Яценюк чітко сказав: завдання - йти в режимі прямих взаємовідносин НАК-«Газпром». А Міллер і Зурабов в цей час пішли до Порошенка. І ось ми сидимо в кабінеті Яценюка, дзвонить прямий телефон від президента і Порошенко каже: «Ну, вони у мене були і, так, натяки на «РосУкрЕнерго»-2 звучали, однак ми будемо йти тільки до прямих відносин. Тільки». Ми видихнули», - говорить Діденко.

Читайте також у нас: «Європейська Солідарність» вимагає закрити кордон та остаточно припинити пасажирське сполучення з Росією, – заява партії​.

Telegram Channel