Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
У Луцьку вшанували пам’ять жертв розстрілу в’язнів у Луцькій тюрмі (Фото)

Вшанування розпочалось з покладання квітів до пам’ятних знаків та місць розстрілу на вулиці Кафедральній.

Фото Луцька міська рада.

У Луцьку вшанували пам’ять жертв розстрілу в’язнів у Луцькій тюрмі (Фото)

23-24 червня 1941 року у Луцьку відбулась трагедія, відголос якої досі витає понад мурами замку та Монастиря бригіток

 Тоді органами НКВС було скоєно жахливий злочин: вони розстріляли в’язнів Луцької тюрми. 10 червня 1941 року у Луцькій в’язниці утримувалося 2117 полонених. Серед них – патріотично налаштована молодь, активісти Організації українських націоналістів, священнослужителі, представники наукової та творчої інтелігенції.

 

 Коли у червні того ж року до Луцька підійшли німецькі війська – паніка, розгубленість, страх не дозволяли представникам радянської влади організувати евакуацію на схід. Органи НКВС прийняли рішення здійснити криваву розправу над арештантами. Всю ніч і до самого ранку 23 червня в Луцькій тюрмі розстрілювали ув’язнених, допоки німецькі війська не зайшли у місто.

Мешканці Луцької територіальної громади зібралися до пам’ятного знаку «Жертвам політичних репресій» та місця розстрілу, щоб провести панахиду за загиблими.

Сьогодні мешканці Луцької територіальної громади зібралися до пам’ятного знаку «Жертвам політичних репресій» та місця розстрілу, щоб провести панахиду за загиблими. Віддати шану тисячам невинно розстріляних та закатованих українців прийшли міський голова Ігор Поліщук, депутати та представники виконавчих органів міської влади, представники обласної влади, виконавчих органів міської ради, духовенства, громадських організацій та просто небайдужі лучани.

 

 

Вшанування розпочалось з покладання квітів до пам’ятних знаків та місць розстрілу на вулиці Кафедральній і громадської ходи.

Читайте також у нас: У Луцьку відкрили «Графічне кодування альтерацій» (Фото)​.

У панахиді взяли участь християни різних конфесій на чолі з митрополитом Луцьким та Волинським Михаїлом. У своїй промові він вкотре наголосив на необхідності вчити та пам’ятати власну історію, щоб не повторити помилок минулого. Також Михаїл зазначив, що кожен, хто загинув під час розстрілів у Луцькій тюрмі – святий, адже віддав своє життя за свої переконання, за українську державність.

 

 

 

 

Джерело: Луцька міська рада.
Telegram Channel