Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Ринок землі на Волині: чиновники розповіли про проблеми при продажу (Відео)

В одні руки може придбати громадянин не більше 100 га.

Фото Суспільного.

Ринок землі на Волині: чиновники розповіли про проблеми при продажу (Відео)

Продавати можуть лише ті землі, які мають кадастровий номер та внесені на публічну кадастрову мапу

З 1 липня в Україні почав функціонувати ринок землі. Люди, які мають приватні наділи сільськогосподарського призначення, отримали право продавати їх. На Волині таких наділів 500 тисяч гектарів, – розповів Суспільному начальник обласного управління агропромислового розвитку Юрій Горбенко.

Реклама Google

Продаж землі для юридичних осіб відтермінували на 5 років.

Перший заступник начальника головного управління Держгеокадастру Анатолій Поляков каже, що продавати волиняни зможуть лише ті землі, які мають кадастровий номер та внесені на публічну кадастрову мапу. З його слів, зі 198 тисяч державних актів 30% в області не внесені до кадастру.

 Зі 198 тисяч державних актів 30% в області не внесені до кадастру, тобто продавати таку землю власники не мають права.

Чи готові власники паїв продавати свою землю, Суспільне запитало у селян поблизу Луцька.

На Волині – близько 300 тисяч гектарів – це сільськогосподарські паї, ще 200 тисяч гектарів – особисті селянські господарства, – каже Юрій Горбенко. З його слів, з 1 липня ринок землі повноцінно не запрацював.

«В одні руки може придбати громадянин не більше 100 га. Кожен, хто має бажання продавати – може продавати. Але сьогоднішня ціна нормативна грошова в нас на Волині коливається в межах 25 000 грн – це на валюту в межах 1000 доларів в різних регіонах», – каже керівник АПК на Волині.

Читайте також: Як відпочивають цьогоріч на Світязі (Відео)

За законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, реєструватимуть угоди купівлі-продажу нотаріуси. Вони перевірятимуть покупців та перевірятимуть ділянки. Нотаріус Наталія Ариванюк телефоном розповіла, що нині юристи вивчають технічні та правові нюанси реформи, після цього зможуть реєструвати угоди.

Telegram Channel