Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Цікава фотолокація: в Старому Луцьку розширили межі туристично привабливої території (Фото)

Відновлюють пам’ятки архітектури національного значення: вежі Чорторийських, оборонну стіну, частини келій монастиря єзуїтів тощо.

Фото із сайту volynnews.com.

Цікава фотолокація: в Старому Луцьку розширили межі туристично привабливої території (Фото)

Відреставрована вежа Чорторийських отримала сучасне обрамлення: на збереженому фрагменті стіни Окольного замку, башті та південно-західному фасаді єзуїтського колегіуму облаштували підсвітку

 І тепер вечорами колись захаращена чагарниками територія перетворюється на романтичну локацію, передає ІА Волинські новини.

Нагадаємо, ремонтно-реставраційні роботи у Старому місті тривають у рамках проєкту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна» Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. Відновлюють пам’ятки архітектури національного значення: вежі Чорторийських, оборонну стіну, частини келій монастиря єзуїтів тощо.

Південно-західний фасад колегіуму з архітектруної точки зору вважається одним з найцікавіших в будівлі.

Проєкт перебуває на фінальному етапі і тут уже змонтували підсвітку. Причому сучасне освітлення тут аж ніяк не заважає автентиці, бо приглушені вдало розміщені ліхтарі тільки додають атмосферності.Підсвітка цього об’єкту була запланована в комплексі реставраційних робіт, розповідає менеджер проєкту Олег Парфенюк.

«Південно-західний фасад колегіуму з архітектруної точки зору вважається одним з найцікавіших в будівлі. А так склалося, що ця частина стін перебувала в хащах і нищилась. Оскільки вона вже зараз виглядає достойно, то було шкода її не підсвітити. Тож підсвітили і сам фасад, і башту, і частину стіни. Стіна дуже добре проглядається з боку вулиці Данила Галицького, якщо їхати з району ЛПЗ», – зазначає він.

Таким чином вирішили виділити останню оборонну башту Окольного замку, яка збереглась до нашого часу.

«Ми хотіли показати її на висоті і місцевим мешканцям, і гостям міста, хотіли акцентувати, що в нас у місті є така локація, і туди варто прийти», – резюмує Олег Парфенюк.

Читайте також: На найпопулярнішому озері України провели масштабні спортивні змагання (Фото)

Як повідомлялося у попередніх матеріалах, під час археологічних досліджень у вежі Чорторийських археологи розкопали раніше невідомі підземелля. Понад мільйон гривень на ці роботи виділили з бюджету міста. Згодом в місті задумали з’єднати існуючі підземелля колегіуму з нововідкритими у вежі Чорторийських. Роботи розпочалися 1 березня, а вже 14 квітня хід таки вдалося зробити. Результат перевершив усі очікування, адже проєкт писався лише під центральне крило колегіуму і мова йшла про 242 квадратних метри, включно з 70 кв м першого поверху вежі Чорторийських. А завершують його з 670 кв м унікальних пдземель.

 
 
 
 
Telegram Channel