Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Аварія на «Рівнеазоті»: у навколишніх селах досліджують ґрунт. Можливі кислотні дощі (Доповнено)

Спеціалісти провели заміри атмосферного повітря – показники в рамках допустимих концентрацій.

Фото Слово і діло.

Аварія на «Рівнеазоті»: у навколишніх селах досліджують ґрунт. Можливі кислотні дощі (Доповнено)

Фахівці Державної екологічної інспекції досліджують ґрунти біля хімзаводу Дмитра Фірташа «Рівнеазот», на якому в понеділок стався викид у повітря оксиду азоту

Про це голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований повідомив у Facebook, пише УП.

Реклама Google

Уже відібрано проби ґрунту в 5-х точках: поблизу підприємства ПрАТ «Рівнеазот», на території населених пунктів Городок, Караєвичі, Обарів, а також у місті Рівне (зі сторони луцького кільця)».

«Сьогодні фахівці Держекоінспекції посилено працюють на Рівненщині. Триває проведення екологічної експертизи у зв’язку з аварійною ситуацією на ПрАТ «Рівнеазот». Учора та сьогодні здійснюється дослідження ґрунтів у населених пунктах поблизу підприємства з урахуванням рози вітрів. Уже відібрано проби ґрунту в 5-х точках: поблизу підприємства ПрАТ «Рівнеазот», на території населених пунктів Городок, Караєвичі, Обарів, а також у місті Рівне (зі сторони луцького кільця)».

За його словами, 20 липня на рівненському хімічному заводі «Рівнеазот» через аварію стався викид оксиду азоту – утворилася помаранчева хмара. Причиною стало те, що на агрегаті № 5 підприємства відбулась розгерметизація трубопроводу неконцентрованої азотної кислоти.

Читайте також: У Ковелі пізно ввечері пожежники врятували хату від знищення вогнем.

Спеціалісти провели заміри атмосферного повітря – показники в рамках допустимих концентрацій.

Тис часом старша викладачка кафедри хімії та фізики Національного університету водного господарства та природокористування Оксана Мисіна розповіла Суспільному, що викиди з «Рівнеазоту» можуть випадати у вигляді кислотних дощів.

«Наскільки я бачу ситуацію по фото, то оці оранжеві гази, нітрозні гази, це NO2. Його ще називають «лисячий хвіст». Це оксид нітрогену чотирьохвалентного. Нітратна кислота розкладається на цей газ і він потім може, відповідно, взаємодіяти з водою і випадати у вигляді кислотних дощів» – пояснює Мисіна.

Кислотні дощі можуть вплинути на рослинність: може пожовтіти трава, листки.

Вона зазначила, що кислотні дощі можуть вплинути на рослинність: може пожовтіти трава, листки. А для впливу на людський організм потрібна велика концентрація газів. Говорити про наслідки саме в цій ситуації не готова, оскільки не володіє даними про потужність викидів.

«Якщо є велика концентрація азотної кислоти, то вона має специфічний запах. Якщо незначна концентрація, то я не думаю, що воно дуже шкідливе, але з точки зору хімії, то краще все ж поберегтися. Не виходити на повітря, побути вдома. Береженого Бог береже. Може, і не буде шкоди для здоров'я, якщо, справді, незначні концентрації вийшли», – зазначила вона.

Telegram Channel