Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Стометрівку на Олімпійських іграх в Токіо сенсаційно виграв італієць Марсель Джейкобс

Отакої!

Фото АР.

Стометрівку на Олімпійських іграх в Токіо сенсаційно виграв італієць Марсель Джейкобс

Він встановив європейський рекорд

На Олімпіаді-2020 було встановлено чергове унікальне досягнення. Його автором став італійський бігун Марсель Джейкобс, інформує suspilne.media.

26-річний Джейкобс ніколи в своїй кар'єрі не здобував перемогу на змаганнях континентальної чи світової першості, що проходять на відкритому повітрі. Його найкращим результатом у кар'єрі було «золото» чемпіонату Європи-2021, який проходив у приміщенні - тоді він змагався на дистанції 60 метрів.

Проте на чоловічій стометрівці Олімпійських Ігор у Токіо досяг сенсаційного результату. Перебуваючи поза п'ятіркою претендентів на здобуття олімпійського «золота», Джейкобсу вдалося фінішувати першим та стати чемпіоном Токіо.

Фінал чоловічої 100-метрівки Олімпіади в Токіо уперше з 2004 року проходив без ямайця Усейна Болта. 3-разовий олімпійський чемпіон у цій дисципліні закінчив кар'єру, а тому в Токіо мав визначитися новий володар «золота».

Головними претендентами на здобуття олімпійського «золота» були американець Ронні Бейкер - володар третього найкращого результату сезону, британець Жарнел Г'юз (четвертого), а також канадець Андре де Грассе (п'ятого). Претендував на нагороду у 100-метрівці й південноафриканець Акані Сімбіне - другий номер світового рейтингу на цій дистанції.

Проте жодному із цих спортсменів не вдалося здобути олімпійське «золото». Його володарем став саме італієць Джейкобс.

На фініші Джейкобс показав результат 9.80 метрів, ставши володарем рекорду Європи. Найближчого переслідувача - американця Фреда Керлі - він випередив на 0.04 секунди.

На фініші Джейкобс показав результат 9.80 метрів, ставши володарем рекорду Європи. Найближчого переслідувача - американця Фреда Керлі - він випередив на 0.04 секунди.

1. Марсель Джейкобс (Італія) - 9.80 метри

2. Фред Керлі (США) - 9.84

3. Андре Де Грассе (Канада) - 9.89

Одразу після фініша до Джейкобса підбіг олімпійський чемпіон у стрибках у висоту Джанмарко Тамбері.

Крім рекорду Європи, Джейкобс своїм виступом перервав гегемонію бігунів із Північної Америки. Та став першим європейцем за 29 років, який виграв стометрівку на Олімпіаді.

Востаннє дистанцію 100 метрів на Олімпійських Іграх вигравав британець Лінфорд Крісті. Після цього на стометрівці перемагали лише північноамериканські бігуни.

Переможці олімпійських стометрівок за останні 25 років:

1996 рік: Донован Бейлі (Канада);

2000 рік: Моріс Грін (США);

2004 рік: Джастін Гатлін (США);

2008 рік: Усейн Болт (Ямайка);

2012 рік: Усейн Болт (Ямайка);

2016 рік: Усейн Болт (Ямайка);

2021 рік: Марсель Джейкобс (Італія).

Джейкобс тричі поспіль покращував особистий рекорд саме на Олімпіаді-2020. У кваліфікації він пробіг дистанцію за 9.94 секунди, у півфіналі - за 9.84. І ось - став переможцем із результатом 9.80 секунди.

26-річний Марсель Джейкобс є бігуном американського походження, виступає за Італію.

У 2021 році став чемпіоном Європи у приміщенні (біг на 60 метрів).

До Олімпіади в Токіо найкращий результат Джейкобса у бігу на 100 метрів був 9.95 секунди - на турнірі в Савонні в травні 2021-го.

На національному рівні Джейкобс п'ять разів ставав чемпіоном Італії - чотири рази в бігу на 100 метрів, а ще одного разу - у стрибках у довжину.

Реклама Google

Читайте також: Олімпійськими чемпіонами в стрибках у висоту стали відразу двоє спортсменів.

Telegram Channel