Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Прокуратур Молдови передала до суду справу одного з викрадачів Чауса – що про нього відомо

Суддя Микола Чаус.

Фото 5 канал.

Прокуратур Молдови передала до суду справу одного з викрадачів Чауса – що про нього відомо

Викрадачу загрожує до 10 років в'язниці

Прокуратура Молдови завершила розслідування кримінальної справи і направила в суд обвинувальний висновок щодо громадянина Молдови, який брав участь у викраденні колишнього українського судді Миколи Чауса у квітні 2021 року. Про це повідомляє «5 канал» з посиланням на молдовське видання Point.md.

Реклама Google

Як раніше повідомляли молдовські ЗМІ, Молдова ідентифікувала людей, які прибули з України задля викрадення екссудді. Генпрокурор Молдови Олександр Стояногло заявив, що до викрадення колишнього судді Миколи Чауса причетні державні установи України. Наразі країна вже направила до української сторони декілька запитів й очікує на відповідь.

«Я можу сказати вам, що до цього були залучені державні установи. Ми встановили осіб, які брали участь у справі Чауса», – повідомив генпрокурор Молдови.

«Я можу сказати вам, що до цього були залучені державні установи. Ми встановили осіб, які брали участь у справі Чауса», – повідомив генпрокурор Молдови.

За даними молдовської прокуратури, одному з учасників викрадення 30 років, він проходив військову службу в національному спецназі, працював в Україні охоронцем у місцевого жителя. У лютому підозрюваний був завербований групою людей, які згодом брали участь у злочині. Згідно з отриманими завданнями, після повернення в Молдову чоловік збирав інформацію про будинок, спосіб життя і щоденні маршрути членів сім'ї колишнього українського судді Чауса, яку потім передавав замовникам. Згодом, також за інструкціями організаторів, він орендував приміщення і придбав три транспортні засоби, які надав спільникам.

Ці люди прибули з-за меж країни і використовували транспортні засоби, зокрема для викрадення двох осіб – колишній суддя і його охоронець, – а також, щоб перешкодити подальшому процесу розслідування.

Обвинувачений утримувався під вартою, починаючи з травня 2021 року. Нещодавно він уклав угоду про визнання провини з прокурорами і був переведений під домашній арешт під наглядом поліції, із застосуванням ряду обмежувальних заходів. Згідно з кримінальним законодавством Республіки Молдова, викрадення двох або більше осіб карається позбавленням волі на строк від 6 до 10 років.

Ситуація зі зникненням судді-втікача Миколи Чауса в Молдові, у причетності до якого звинувачують українські спецслужби, стала неприємним інцидентом для молдовської влади. Про це президентка Республіки Молдова Майя Санду заявила в інтерв'ю російському виданню «Комерсант». «З Україною – так, було неприємно те, що сталося з цим суддею, і ми чекаємо... Крапка не поставлена, бо наші МВС і прокуратура ще працюють», – сказала Санду.

Новообраний склад парламенту Молдови продовжить розслідування справи Чауса. Про це в інтерв'ю «Главкому» повідомив голова Тимчасової слідчої комісії (ТСК), депутат молдовського парламенту Василе Нестасе.

Читайте також: Нацкорпус анонсував акцію «Зупинимо капітуляцію» біля ОП у суботу​.

Нагадаємо, у квітні 2021 року Чауса викрали з Молдови невідомі, а 30 липня він знайшовся на Вінничині, в селі Мазурівка. Працівники СБУ буквально відбили Чауса в поліції та повезли до Києва. Детективи НАБУ намагалися зупинити автомобіль, проте на їхні вимоги не реагували. У СБУ заявили, що суддю-хабарника не викрадали ,а врятували. Запевнили, що діяли в межах закону. Адже розслідують справу про викрадення та незаконне перевезення його через державний кордон.

Після розголосу силовики передали Чауса детективам НАБУ. 5 серпня 2021 року ВАКС відправив Чауса під цілодобовий домашній арешт.

У Кишиневі він перебував із 2016 року, переховуючись від антикорупційних органів, бо ті його упіймали на одержанні 150 тисяч доларів хабаря.

Telegram Channel