Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Китайці придумали спосіб зробити скло твердішим за алмаз

Нічого собі!

Фото nnews.com.ua

Китайці придумали спосіб зробити скло твердішим за алмаз

Стверджують, що результат вже підтверджений на практиці

Китайські хіміки дізналися, як на атомному рівні зробити скло подібним до алмаза і навіть твердішим, повідомляє nnews.com.ua.

На атомному рівні скло являє собою безладну суміш атомів. Через це його так легко зламати або розбити. Хіміки з Університету Яншань (Китай) з’ясували, як розташувати атоми в склі, щоб отриманий матеріал міг бути таким же твердим, як алмаз – або твердішим.

Китайські хіміки дізналися, як на атомному рівні зробити скло подібним до алмаза і навіть твердішим.

Вони виявили критичну пропорцію кристалізованого й аморфного вуглецю, необхідну для створення надміцного скла. Про своє відкриття хіміки опублікували статтю в журналі National Science Rewiew. Дослідники експериментували зі сферами, що складаються з вуглецю, стискаючи їх під тиском близько 25 гігапаскалів, а потім піддавали те, що вийшло, температурі від 1000 до 1200 градусів Цельсія. Утворені речовини назвали AM-I, II та III. Їх також піддавали цілій низці тестів, склавши карту розташування атомів. Було показано, що всі вони працюють як напівпровідники на рівні, порівнянному з аморфним кремнієм.

Алмаз відомий як один з найміцніших матеріалів в природі. Щоб подряпати його, необхідно тиск іншого алмаза від 60 до 100 гігапаскалів, в залежності від того, зроблений він в лабораторії або належать до натуральних каменів.

Твердість отриманого китайськими хіміками склоподібного матеріалу AM-III вимірюється в діапазоні від 110 до 116 гігапаскалів, що робить його самим твердим аморфним тілом на сьогодні. При ковзанні їм по поверхні природного алмазу залишається чітка борозна.

Реклама Google

Читайте також: В Україні галопують ціни на дині.

Telegram Channel