Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Обрізає кипариси «спіралькою»: показали, як Марина Порошенко лазить по деревах (Відео, Фото)

Марина Порошенко радилася з кращими селекціонерами і садівниками України і Європи, її прекрасно знають у найбільших розплідниках і маленьких приватних магазинчиках.

Фото 5 канал.

Обрізає кипариси «спіралькою»: показали, як Марина Порошенко лазить по деревах (Відео, Фото)

Волонтерка Тамара Горіха Зерня, завзята садівниця, розповіла про обмін професійним досвідом із дружиною п'ятого президента України Мариною Порошенко. Що вирощує у саду колишня перша леді, які квіти полюбляє найбільше і як доглядає за сосною?

«Перша Леді запросила мене до себе додому, щоб показати сад. Як аграрій аграрія, так. (Привіт моєму селу та молодому саду, у якому десять саджанців зі ста не перезимували). Я пізніше поясню, як вийшло, що ми з пані Мариною налагодили аграрні стосунки, а зараз розкажу, яке це було», – пише письменниця і волонтерка Тамара Горіха Зерня на своїй сторінці у Facebook.

 

 «– Пані Марино? Вибачте, не впізнала. А що ви зараз робите?

– Обрізку, ось тут формуємо… (абзац чисто професійної термінології) …Ходімо, я все покажу», – розповідає Тамара про свій візит у садибу Порошенків.

Реклама Google

Волонтерці Марина Порошенко розповіла, що мріє перетворити свій дім на ботанічний парк, і більше десяти років працює над цією мрією. Дружина п'ятого президента вчилася на професійних курсах, а також радилася з кращими селекціонерами і садівниками України і Європи, її прекрасно знають у найбільших розплідниках і маленьких приватних магазинчиках.

Тамара Горіха Зерня каже, що пані Марина – майстер з фігурної обрізки, і власноруч стриже спіральками і хвилями усі кипариси та інші хвойні на трьох гектарах.

Наприклад, пані Марина провела практичний майстер-клас того, що треба робити, щоб сосна на подвірї виросла пухнастою: «У неї більше тисячі кущів троянд, які, щоправда, погано перезимували – і це зробило нас практично родичами, бо мої двадцять кущів у селі теж померзли. Що вона фанат гортензій, і ми з нею мало не рачки проповзли кілька соток, обговорюючи варіанти підживлення цієї примхливої квітки. Тому що блакитне суцвіття отримати кожен зможе, просто підливай залізом і все. А ви спробуйте добитися рожевого, малинового відтінків, фуксії! А розмір кетягів залежно від затінення? А рослини-компаньйони?», – пише волонтерка.

Вона розповідає, що загалом принцип побудови саду безперервного цвітіння, щоб від березня по грудень квітувало – улюблена тема на садівничих форумах.

Вона розповідає, що загалом принцип побудови саду безперервного цвітіння, щоб від березня по грудень квітувало – улюблена тема на садівничих форумах. «Пані Марина висаджує білі тюльпани суцільним морем поверх хостів; хости піднімаються саме тоді, коли відцвітуться тюльпани, це дуже красиво», – зазначає вона.

У садибі Порошенків письменниця бачила білок, каже, вони там живуть. А від ріки дерева захищені металевою сіткою від бобрів, хоча бобри все одно відгризають гілки на метровій висоті. І є сімейство диких качок, які взагалі не звертають уваги на людей.

Але письменниця і колишня перша леді України говорили не лише про рослини, але й про людей. «І знаєте що? Я бачила перед собою дуже вільну жінку. Це свобода того ґатунку, який здобувається у вогні, може навіть у буквальному значенні. Коли людина розуміє, що більше її ніхто і нічим не зможе допекти, бо все що могли – вони вже зробили. Коли кожен твій крок вивертається і розглядається під мікроскопом, щоб потім зібрати нарізку максимально огидних помиїв, брехні та знецінення, – так от, після такого у тебе лише два шляхи. Ти або перестаєш ходити, або ідеш із високо піднятою головою, не реагуючи на сичання в спину», – пише Тамара.

Читайте також: Герой України з Волині командуватиме військами «Південь»​.

– Пані Марино, як ви гадаєте, ваші грядки теж використають проти вас?

– Не зважайте на це, просто не звертайте уваги. Ми зараз посидимо, і я вам персики покажу. Хочете навчу правильно обрізати, це дуже легко? І ми ще потім в одне місце сходимо, у мене гриб виріс, дуже красивий, – згадує письменниця цю розмову.

Тамара Горіха Зерн розповіла, що нині вони з Мариною Анатоліївною працюють над одним масштабним проєктом. Проте подробиці її вона поки не розкриває».

 
 

 

 

 

 

Джерело: 5 канал.
Telegram Channel