Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Повідомили, скільки українців пишаються своїм громадянством

А ви пишаєтеся?

Фото: UaNews.

Повідомили, скільки українців пишаються своїм громадянством

Загалом загальнонаціональне дослідження присвячене 30-річчю Незалежності України

Абсолютна більшість українців пишається своїм громадянством і схильні вважати, що найчастіше людей об'єднує віра в краще майбутнє. Про це мовиться в опитуванні, оприлюдненому в четвер на сайті Фонду «Демініціативи», передає 5 Канал.

Абсолютна більшість опитаних (72%) скоріше або дуже пишаються українським громадянством.

Зазначається, що загалом за останні 19 років є стійка тенденція до зростання кількості українців, які пишаються своїм громадянством.

«Абсолютна більшість опитаних (72%) скоріше або дуже пишаються українським громадянством. Лише 18,5% заявили, що швидше за або зовсім не пишаються цим фактом», – мовиться в результатах опитування стосовно ідентифікації їхнього громадянства.

Загалом загальнонаціональне дослідження присвячене 30-річчю Незалежності України.

Щодо стосується ідентифікації, то 59% насамперед вважають себе громадянами України, водночас порівняно часто трапляється ідентифікація з населеним пунктом (19% опитаних), ще 11% насамперед ідентифікують себе з жителями регіону, в якому вони проживають.

«На думку опитаних, віра в краще майбутнє найчастіше об'єднує людей в українському суспільстві – 36%. Силу цього фактора можна підкреслити тим, що друге місце серед об'єднавчих чинників посідають спільні труднощі життя – 29,5%», – ідеться в результатах опитування.

Крім того, важливими об'єднавчими моментами для українців, як показує опитування, є сімейні та дружні почуття (27%), патріотичні (25,5%), а також незадоволеність владою і прагнення спільно долати труднощі життя (по 22%). Лише 8% респондентів, згідно з опитуванням, зазначили, що українців нічого взагалі не об'єднує.

Оцінюючи успіхи та невдачі України як держави за 30 років, українці, попри підтримку незалежності, швидше песимістичні в оцінках: 29% опитаних вважають, що було більше негативного, і 46% зазначають, що негативного та позитивного за ці роки було приблизно порівну. Водночас 18% респондентів вважають, що було більше позитивного.

Серед порівняно успішних сфер українці назвали:

  • забезпечення рівноправності чоловіків і жінок;
  • утвердження свободи слова;
  • формування української нації;
  • побудову демократії та зміцнення обороноздатності країни.

Найменше, на думку респондентів, Україні вдалося бути успішною в боротьбі з корупцією, злочинністю та у встановленні соціальної справедливості.

Відповідаючи на відкрите запитання, без зазначених варіантів відповідей про те, що було найбільшою перешкодою для розвитку України, українці назвали корупцію (38,5%) і ще 18% зазначили, що це війна; 5,9% респондентів вважають, що перешкодою в розвитку держави є некомпетентність влади.

Більшість респондентів (69%) вважають, що Україна спроможна подолати проблеми та труднощі.

Загальнонаціональне дослідження проводив Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 29 липня по 4 серпня у всіх регіонах України за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років, теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Читайте також: Програма святкування Дня Незалежності у Луцькій громаді.

Telegram Channel