Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
У свій 10-й рік народження музей на Волині відкриє виставку неймовірних рушників

Сьогодні музею 10 років.

Фото із офіційного сайту музею.

У свій 10-й рік народження музей на Волині відкриє виставку неймовірних рушників

Там будуть представлені рукотворні роботи сестер Світлани та Галини Махонюк із села Овадне Володимир-Волинського району

22 серпня у Затурцівському меморіальному музеї В'ячеслава Липинського, що у Володимир-Волинському районі, відкриють унікальну виставку неймовірних вишитих рушників.

«Є пам’ять, відлуння про тебе у людях, продовженням цвіту є плід у гіллі» (Анатолій Махонюк). Фото з архіву «Газети Волинь».
«Є пам’ять, відлуння про тебе у людях, продовженням цвіту є плід у гіллі» (Анатолій Махонюк). Фото з архіву «Газети Волинь».

 Сьогодні музею виповнюється 10 років. Із цієї нагоди там відкриють експозицію вишиваних рушників Світлани і Галини Махонюк «Увічнені в рушниках».

 50 робіт розміщено на другому поверсі. Побачити унікальні полотна можна буде з 13 години. 

 Сьогодні відкриють виставку вишиваних рушників Світлани і Галини Махонюк.

Читайте такожВони вишивали долю на полотняних крилах рушників.

Довідково:

22 серпня 2011 року в селі Затурці Локачинського району урочисто відкрито меморіальний музей В’ячеслава Липинського. У родинному будинку садиби Ліпінських створено єдиний в Україні і світі музей відомого історика, політолога і державного діяча початку ХХ століття, уродженця Волині В’ячеслава Липинського.

Ім’я видатного земляка тривалий час замовчувалось і було мало відоме в Україні. 10 червня 1990 року майже через 60 років по його смерті було впорядковано територію католицького цвинтаря в Затурцях та відновлено могилу В’ячеслава Липинського. В українській пресі з’явились перші публікації про Великого Українця, громадськість підняла питання про охорону пам’ятних місць, пов’язаних з його іменем та створення меморіального музею.

29 травня 1995 року Волинським обласним управлінням культури було видано наказ про організацію в колишній садибі Ліпінських в с. Затурці меморіального музею В’ячеслава Липинського, відділу Волинського краєзнавчого музею. Розпочались ремонтно-реставраційні роботи по відновленню двоповерхової будівлі 30-х років ХХ століття та пристосування її під музей. Науковці музею налагодили стосунки з родичами В.Липинського у Польщі, зав’язали листування з Президентом Східно-Європейського дослідного інституту імені В. К. Липинського у США, зібрали значну кількість експонатів.

Унікальну колекцію особистих речей та документів В’ячеслава Липинського та його родини вдалося сформувати завдяки його доньці Єві Ліпінській-Сендзеловській з Лондона, племінникам Яну і Казиміру з Кракова та Єжи Ліпінським з Гданська. Для майбутнього музею було передано біля 200 експонатів, серед них: документи, листівки, фото, особисті речі. До особливо цінних пам’яток належать першодруки творів, особисті документи В.Липинського (атестат зрілості, 1902 рік; Послужний список 1918 року; Уповноважуюча грамота уряду Української держави 1918 року за підписом гетьмана Павла Скоропадського), оригінали портретів Марії і Станіслава Ліпінських. Колекція ділиться на шість тематичних частин: „Володимир Ліпінський і родина», „Казимір Ліпінський і родина», „Село Затурці», „Маєток Ліпінських у Затурцях», „Станіслав Ліпінський і родина».

Згідно наукової концепції музей має чотири експозиційні, виставковий і конференц зали. Експозиція музею розкриває історико-етнографічне тло середовища, в якому жила родина Ліпінських у Затурцях на Волині, родовід, господарський та селекційний доробок родини; життєвий шлях В’ячеслава Липинського; його громадсько-політичну, державну та наукову діяльність. Відтворено фрагменти інтер’єрів будинку „Кабінет Станіслава Ліпінського», „Вітальня», „Кабінет В’ячеслава Липинського». Експозиція охоплює хронологічний період тривалістю 100 років – з 1839 по 1939 роки.

 

Читайте такожу нас: «30 тисяч доларів від донецьких бойовиків, «гаплик» від лучанина Шевчука, «хана» від путінської пропагандистки Скабєєвої і фонтан від Годика у Горохові».

Telegram Channel