Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Жіноча справа: У Горохівському коледжі все більше студенток опановують бджільництво

Надія Загоруйко на занятті гуртка «Бджолярство» з випускницями Яною Звірко і Юлією Марцинюк роблять макет рою.

Фото Лесі Влашинець.

Жіноча справа: У Горохівському коледжі все більше студенток опановують бджільництво

Навчання в Горохівському коледжі ЛНАУ його випускники всіх років вдячно називають щасливою путівкою в життя. Разом із основною професією в цьому навчальному закладі молодь називає потрібним і модним здобути ще й робітниче ремесло. Серед них одним із найцікавіших юні називають бджільництво

 Було, що доводилося спілкуватися зі студентками і студентами на студентській пасіці «Бджілка».

- Зазвичай до вуликів спершу боязко підходять і хлопці, і дівчата, але минає небагато часу, - і страху в більшості, наче й не було. Натомість у студентів з’являється багато запитань. Скажімо, що потрібно робити, щоб на домашній пасіці бджолам жилося комфортно, наче у затишній домівці? - розповіла викладачка Горохівського коледжу ЛНАУ, методистка відділення технології в агрономії та тваринництві Надія Загоруйко.

Гречка в коледжі теж своя.

Здавалося б, пасічництво – чоловіча справа, однак нею все частіше захоплюється чарівне жіноцтво. Професійна дорога Надії Сидорівни в цьому навчальному закладі розпочалася в 1985 році, а цьогоріч виповнюється 30 років, як ця елегантна жінка й досвідчена викладачка навчає студентів, як бути на «ти» із бджолиними сім’ями. Аж 25-ма ними опікується зі студентами на пасіці коледжу. Кожна щоразу радує щонайменше 20-ма літрами меду.

Цьогоріч гарно цвіли сади, липи, яких багато навколо студентської пасіки, і які були раєм для працьовитих, невтомних крилатих медівниць. Весняний липець був таким ароматним, аж дух захоплювало. Невдовзі качатимуть гречаний мед.

Гречка в коледжі теж своя.

- Нею цьогоріч працівники  засіяли три гектари землі, спеціально для бджіл виростили й гектар фацелії – цвіт якої щедрий на улюблений бджілками нектар, - розпитала в директора Горохівського коледжу ЛНАУ Олега Жельчика.

Читайте також: Справитися з недугами… легким дотиком рук. Або хто такі остеопати​.

В свято Преображення Господнього бджолярі України відзначають своє професійне свято. Таке співпадіння є невипадковим, бо одна з легенд величає бджолу  кров’ю Спасителя, інша – Божою пташкою…  Хто спостерігає за її працею, то не заперечить, що ця сонячна комаха в своїй поведінці керується мудрістю, якої іноді бракує людям. Люди кажуть: бджоли водяться лише в того, хто від природи обдарований щирістю, доброю вдачею. І молодята колись отримували благословення не лише від батьків, а й від пасічника, «бо в нього чиста рука й добре серце».

Ці та багато інших цікавинок від Надії Загоруйко, окрім глибоких знань, дуже люблять слухати юні. Звісно, не всі вони стануть пасічниками, однак вдячно знатимуть високу ціну праці цієї прекрасної професії.

Реклама Google


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel