Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
Через 41 рік студенти прийшли у гості до декана (Фото)

82-річного наставника пам’ятають і через кілька десятиліть!

Фото з фейсбук-сторінки Ольги Караїм.

Через 41 рік студенти прийшли у гості до декана (Фото)

Володимира Демчука, який очолював природничо-географічний, а потім хімічний факультети нині Волинського національного університету імені Лесі Українки, й дотепер називають «найкращим» деканом

Зворушливу зустріч колишніх студентів зі своїм наставником показала Ольга Караїм у фейсбуці. «У гостях у декана студенти природничо-географічного факультету 1975-1980 років. 41 рік після випуску» – підписала вона фото зустрічі. У коментарях користувачі висловлюють жаль, що не змогли приїхати на це побачення. Бажають Володимиру Васильовичу сил і здоров'я. 

Оксана Мельничук: Мої вітання, найкращому деканові природничо-географічного факультету. здоров'я вам на довгі роки.

Светлана Олексеюк: Дякуємо за пам'ять і небайдужість до Володимира Васильовича!!! Хай Господь Бог рясно благословить вас УСІМ, про що мрієте нині!!! Родина Олексеюків.

Наталія Груник: Прекрасний факультет, найкращий декан, вдячні випускники! Многая літа усім!

Демчук Володимир Васильович ― український вчений-біохімік і педагог. Кандидат біологічних наук, доцент. Декан природничо-географічного факультету (1974-1993 рр.) Луцького державного педагогічного інституту імені Лесі Українки, декан хімічного факультету (1993-2011 рр.) Волинського національного університету імені Лесі Українки, професор кафедри органічної та біоорганічної хімії (2011-2017 рр.) Волинського національного університету імені Лесі Українки.

 

 Демчук Володимир Васильович народився 6 січня 1939 року у селі Пониковиця Бродівського району Львівської області. У 1956 році закінчив Пониковицьку середню школу. У 1957 році закінчив Золочівське ремісниче училище. Протягом 1958–1961 рр. служба в армії. У 1966 році Володимир Васильович закінчив із відзнакою біологічний факультет Львівського державного університету імені Івана Франка. У 1970 році закінчив аспірантуру кафедри біохімії цього ж університету, а у 1971 році захистив кандидатську дисертацію зі спеціальності «Біохімія» на тему: «Фізико-хімічні властивості та часткова первинна структура гемоглобіну Rana Ridibunda». У 1966–1967 рр. – лаборант кафедри біохімії ЛДУ імені Івана Франка. У 1970–1972 рр. – старший інженер проблемної лабораторії радіаційної і фізичної хімії. Із 1972 року викладач хімії та біохімії Луцького державного педагогічного інституту імені Лесі Українки, де працює над створенням природничо-географічного факультету. З 1974 по 1993 роки Володимир Демчук працював у Луцькому державному педагогічному інституті імені Лесі Українки на посаді декана природничо-географічного факультету. У 1977 р. В. В. Демчуку присвоєно вчене звання доцента.

Із вересня 1993 року (після реорганізації природничо-географічний факультету у чотири факультети: біологічний, географічний, хімічний, факультет міжнародних відносин) по вересень 2011 року В. В. Демчук працював деканом хімічного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки, який нараховував 5 кафедр: загальної та неорганічної хімії, органічної та біоорганічної хімії, фізичної та колоїдної хімії, аналітичної хімії, екології та охорони навколишнього середовища. На факультеті створено лабораторії рентгено-структурного аналізу, синтезу і росту кристалів, навчальні лабораторії органічної, фізичної, аналітичної хімії та екології.

В. В. Демчук – висококваліфікований викладач із багаторічним стажем роботи, який досконало володіє ефективними методами організації навчально-виховного процесу, забезпечує високу результативність навчання студентів. Високий професіоналізм, відданість науці, компетентність, доброзичливість характеризують стиль роботи Володимира Васильовича. Варто зазначити, що на посаді декана Володимир Васильович Демчук пропрацював 37 років. Із 2011 В. В. Демчук працював на посаді професора кафедри органічної та біоорганічної хімії. Разом з колективом кафедри Володимир Васильович досліджував теми: «Вивчення природних біологічно-активних речовин», «Вплив вітамінів та основних харчових речовин на обмінно-фізіологічні процеси організму», «Еколого-фізіологічні показники ссавців» та ін.

За багаторічну працю на ниві науки та освіти В. В. Демчука нагороджено нагрудним знаком «Відмінник освіти України», Почесною грамотою Міністерства освіти України, Почесною грамотою Верховної Ради України, Почесною грамотою Волинської обласної державної адміністрації, медаллю «65 років ВДУ», Золотим нагрудним знаком Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки та ін.

Загалом В. В. Демчук автор понад 80 наукових праць, серед яких «Порівняльне вивчення хімічної природи гомологічних білків у філогенезі», «Дослідження фізико-хімічних властивостей і часткової первинної структури гемоглобіну земноводних», «Якісний і кількісний амінокислотний аналіз гемоглобіну озерної жаби», монографія «Вітаміни та основні харчові речовини в обмінно-фізіологічних процесах організму і лікуванні захворювань».

Володимир Васильович велику увагу також відводить вихованню екологічної свідомості, культури та інформованості молоді щодо питань екології. Багато його наукових статей присвячено саме цій проблемі, яка є актуальною на сьогодні, серед них «Особливості екологічної культури студентів інституту фізичної культури і здоров’я молоді Волинського державного університету імені Лесі Українки», «Проблеми формування екологічної культури працівників закладів охорони здоров’я», «До питань про рівень екологічної інформованості учнів старших класів середньої школи», «Екологічна термінологія як основа формування екологічної культури студентської молоді» та ін.

За безпосередньою участю В. В. Демчука була зібрана колекція мінералів і гірських порід та створений геологічний музей університету. У музеї, експозиція якого складається з 16 розділів, представлені колекції мінералів та гірських порід із Волині, а також інших регіонів України, Європи, Азії та Африки. Володимир Васильович є одним із авторів книги «Чарівне царство мінералів», «Базальтове чудо Полісся». Володимир Демчук є автором науково-популярних праць «Косметика: друг чи ворог?», «Куріння: магічний чи хімічний процес?», «Як уникнути весняного авітамінозу», «Хімія творить дива» та ін.

За багаторічну працю на ниві науки та освіти В. В. Демчука нагороджено нагрудним знаком «Відмінник освіти України», Почесною грамотою Міністерства освіти України, Почесною грамотою Верховної Ради України, Почесною грамотою Волинської обласної державної адміністрації, медаллю «65 років ВДУ», Золотим нагрудним знаком Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки та ін.

Telegram Channel