Ціла сім’я з Волині потрапила в лікарню з отруєнням грибами
Фахівцями ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проведено розслідування 7 випадків отруєнь дикорослими грибами. Згідно термінових повідомлень лікувальних закладів у стаціонарні відділення потрапили 2 хворих з м. Ковель та 5 хворих однієї сімʼї селища Іваничі — з діагнозом при зверненні «Отруєння грибами».
Збирали гриби в лісі с. Зелена Ковельського р-ну та с. Милятин Володимир-Волинського району.
Мешканці м. Ковель вживали в їжу смажені «сироїжки», котрі попередній термічній обробці не піддавались. Мешканці селища Іваничі споживали рядівки (відварені і смажені).
Через декілька годин зʼявилися клінічні симптоми – загальна слабкість, нудота, блювота, головний біль, біль в животі. Каретами швидкої медичної допомоги хворі госпіталізовані в лікувальні заклади, де вони знаходяться в стані середньої важкості.
Мешканці м. Ковель вживали в їжу смажені «сироїжки», котрі попередній термічній обробці не піддавались. Мешканці селища Іваничі споживали рядівки (відварені і смажені).
Шановні волиняни та гості нашого краю! В черговий раз звертаємо увагу на вибір між вашим здоровʼям, іноді, життям та споживанням дикорослих грибів!
Будьте вдумливі та обережні, коли кладете до кошика чергового гриба!
Як не отруїтися грибами
- Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
- нудота;
- блювота;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
Перша допомога у разі отруєння грибами:
- терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
- промийте шлунок простою водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.