Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Як вибрати електропилу

Щоб придбати пилу, яка буде для вас максимально корисна, варто звернути увагу на основні параметри, а також додаткові функції.

Фото intertool.ua.

Як вибрати електропилу

Електропила - головний помічник будь-якого власника приватного будинку, дачі та саду

В побуті електропила невибаглива. Адже їй не потрібні сезонний догляд і підготовка до роботи зі спеціальними паливними сумішами, як для бензопили. При цьому потужності електропили для побутових потреб буде більш ніж достатньо, а шуму в процесі роботи - значно менше.

Незважаючи на всі плюси і побутову необхідність електропили в принципі, вищеописаної інформації вкрай мало для вибору. Щоб придбати пилу, яка буде для вас максимально корисна, варто звернути увагу на основні параметри, а також додаткові функції.

Основні параметри

1. Потужність двигуна

Потужність мотора визначає продуктивність і ресурс інструменту. Чим вище потужність, тим швидше і ефективніше буде працювати пила. Якщо робота передбачається тривала, потужний двигун не буде швидко перегріватися, що особливо важливо при заготівлі дров та валки дерев. Але щоб збалансувати показники потужності і споживаної електроенергії, можна орієнтуватися на показник 2500 Ватт. Такий інструмент відмінно підійде для робіт в побуті, без надмірних витрат електроенергії.

 2. Довжина шини

Від цього параметра буде залежати, який максимальний діаметр гілок і колод буде під силу даній пилі. Зокрема, якщо електропила потрібна вам для роботи в саду 30-40 см, буде цілком достатньо. А ось в процесі будівництва може знадобитися шина довжиною до 50 см. Для порівняння, професіонали використовують інструмент з шинами, довжина яких може досягати 90 см сантиметрів, що особливо важливо при валці старих дерев.

Варто врахувати, що швидкість обертання залежить від довжини шини: чим вона довша, тим нижче буде швидкість її обертання. Тому для побутових завдань не варто зупиняти свій вибір на інструменті з дуже великою шиною.

 3. Крок і профіль ланцюга

Те, наскільки глибоко пила зможе врізатися в дерево, залежить від кроку ланцюга. Під кроком ланцюга слід розуміти відстань між її сусідніми ланками. Коли мова йде про побутові завдання і не дуже тривалі будівельні роботи, найбільшою популярністю користуються пили з показником 0,325 «і 3/8».

Важливо розуміти, що цей параметр повинен бути узгоджений з потужністю інструменту, зокрема побутовій пилі буде складно виконувати свою функцію з ланцюгом з великим кроком. Варто відзначити також, що великий крок не забезпечить гладкий зріз, при цьому збільшивши вібрацію техніки.

Профіль ланцюга важливий, коли мова йде про глибину розпилу. Моделі побутового використання оснащені низькопрофільними ланцюгами, які більш безпечні в роботі. У той же час високопрофільні ланцюги вважаються більш ефективними, але вони актуальні в роботі професіоналів.

Додаткові функції

Існує ряд певних функцій, які значно спрощують роботу інструментом, а також роблять її більш безпечною.

1. Захист двигуна від перегріву

Щоб двигун служив якомога довше, в інструмент встановлюється спеціальний захист. Він спрацьовує, якщо мотор починає перегріватися, тим самим захистивши його від передчасного виходу з ладу. Якщо ж такого захисту немає, вам доведеться постійно стежити за часом роботи і відпочинку двигуна.

2. Кнопка блокування включення

Кнопка блокування необхідна для незапланованого включення інструменту. Її наявність робить інструмент більш безпечним і практичним в експлуатації. Якщо ви ще ніколи не працювали електропилкою, при покупці варто звернути увагу на інструмент з цією опцією.

3. Плавний пуск двигуна

Опція плавного пуску захищає двигун електропили від надмірного навантаження при включенні. Завдяки їй мотор розганяється плавно і поступово. Це вберігає техніку від передчасного зносу. Тримати електропилу при наявності такої функції набагато зручніше.

Також при покупці не забувайте звертати увагу на вагу і габарити інструменту. Адже кожен майстер знає, що ефективність і комфорт в процесі роботи багато в чому залежить саме від цих чинників.

Telegram Channel