Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Концерт Зінкевича у Києві відбувся із скандалом

Василь Зінкевич на сцені Палацу «Україна»3 жовтня 2021 року.

Фото Культура.Район.

Концерт Зінкевича у Києві відбувся із скандалом

Організатори концерту Василя Зінкевича осоромилися перед публікою затягнутим на дві години початком виступу легендарного артиста, який врешті «співав» під фонограму попри обіцяний живий звук

 

Про це пише Культура.Район. У програмі також були заявлені виступи «зірки діаспори» Крістіни Ві (Kristina V) та скрипаля-віртуоза Василя Попадюка. Але ніхто з глядачів не очікував, що то буде основне меню і триватиме непристойно довго. 

В анонсах йшлося, що Герой України Василь Зінкевич 3 жовтня уперше за багато років виступить у Палаці «Україна». 

 

  У цій інформації тільки частина правди. Василь Зінкевич не проводив великих сольних концертів, але недавно, 24 серпня, він був учасником фестивалю Боратинської громади. За рік до того Почесний громадянин Луцька виcтупав під час урочистостей до 935-річчя обласного центру Волині – 12 вересня 2020 року на Театральному майдані. По факту то був агітаційний виступ за кандидата на пост Луцького міського голови від партії «За майбутнє» Ігоря Поліщука, якого кумир мільйонів українців назвав майбутнім мером. Так і вийшло. 

Але столичні шанувальники творчості Василя Зінкевича і справді давно не мали нагоди послухати улюблені пісні у його виконанні. Проте, у залі,, «на око» кореспондентки Район.Культура, було зайнято близько третини місць. Більшість присутньої публіки може пам’ятати зірковий час співака. Помітно виділялися у залі юнаки-курсанти якогось військового навчального закладу, яких організовано привели наставники. 

Дійство на сцені розпочалося кавказьким танцем, який наприкінці перетворився на хореографічну композицію під музику Pink Floyd. Далі з'явилися школярі з Обухова, які теж танцювали. Багато танцювали. Різне танцювали. 

Моментами здавалося, що на сцені відбувається чи то звітний концерт художньої самодіяльності, чи то шкільний ранок з віршиками та піснями на патріотичну тематику. Антуражу додавав кітчевий відеоряд, що супроводжував виконання Крістіни, ведучі заходу, які на сцені вихваляли власні римовані твори й часом їх цитували.

Глядачі відверто нудьгували під час цього розігріву, але продовжували терпляче чекати на легенду, про яку тривалий час не згадували взагалі ніяк. Авторка цих рядків десь через годину навіть захвилювалася, чи на той концерт прийшла. Ситуацію дещо врятував виступ скрипаля-віртуоза Василя Попадюка, але він відбувся ще у першій чверті цього талант-шоу, тож музиканту не дісталося гніву народного. А от Крістіна натерпілася добряче.

На 90-ій хвилині концерту, коли зірка діаспори оголосила, що її голос порівнюють з російською виконавицею Ганною Герман і тому вона виконає шлягер кінця 1970-х «Эхо любви», люди в залі почали обурено скандувати «Зінкевича!». Та замість народного артиста України на сцену вийшов його продюсер (теж, до речі, має звання народного) Юрій Квеленков, який, до речі, очолює Обухівський районний будинок культури.

Крістіна V.
Крістіна V.

 Режисер-постановник довгожданого концерту мав заспокоїти публіку, а натомість розлютив. Мало того, що оголосив про неготовність до виступу зірки вечора Василя Зінкевича, переклавши всю відповідальність на артиста, то ще й нагадав глядачам про… етику! 

Подаємо цитату Юрія Квеленкова без змін: «Василю Івановичу потрібно ще трошки, щоб налаштуватися і вийти на цю сцену. Але він не вийде, поки не доробить. Щоб ви побачили цей шедевр, я дуже прошу вас трошки терпіння. Майте якусь етику. І поважайте тих артистів, які заявлені в концерті. Вони є на афішах. Коли ви придбали квитки, то знали, що концерт відбудеться за участі Крістіни Ві і Василя Попадюка. Зінкевич раніше не вийде, поки не закінчить. Я прошу вас розуміння, терпіння. І бути гідними високого звання українця, бути толерантними і дуже вихованою публікою».

Продюсер Юрій Квеленков в образі генерала.
Продюсер Юрій Квеленков в образі генерала.

 Весь цей спітч відбувався під невдоволений шум залу і вигуки «Халтура!». На поталу розлюченій публіці знову випустили нещасну Крістіну та ще й з російськомовною піснею «Циганка». Люди демонстративно виходили із залу. Ведучі рятували ситуацію як могли і спробували натякнути, що можна пробачити зірці у літах: «Все відбудеться вчасно! Сьогодні ця людина є серед нас, а завтра її немає. Поки ми живі – нічого не пізно, все приходить вчасно», – траурним тоном сказала ведуча.

І ось, рівно через дві години від початку концерту, на сцені з'явився Василь Зінкевич під запис його виконання пісні «Моя Україна»! Співака зустріли стоячи, щоправда, не всі глядачі дочекалися цього моменту. Живий голос 76-річного Василя Зінкевича глядачі таки почули удосталь, коли артист узяв слово і 15 хвилин озвучував промову. У ній Василь Зіневич вдав, що то не його сольний концерт, як це подавали при продажу квитків, а ледь не звіт Обухівського РБК і його просто запросили приєднатися до юних талантів.

Подаємо вижимки зі спітчу Зінкевича:

«Ось і зустріч відбулась. Не так, як планувалося, братове. Я вдячним усім, хто запросив мене у цю програму. Прекрасний імпресаріо Юрій Квеленков, який цю програму народив-вистраждав, який натерпівся більше всіх. Він запросив мене взяти участь у цій програмі, виступити серед прекрасних виконавців, особливо це творчі колективи Обухівщини, Обухова. Тому сьогодні за честь брати участь у цьому концерті. Я хвилююся, бо це моє сокровенне. Програма, про яку згадав Юрій Квеленков, вона у нас не буде. Сьогодні просто моя участь, мій виступ.  Я сьогодні навіть не встиг зробити те. Якісь фрагменти тої програми. Я взяв на себе велику відповідальність, назвавши програму «Українська пісня єднає світ». Ми її покажемо обов'язково. Ми влаштуємо цей концерт, щоб люди просто прийшли по запрошенню», – говорив Зінкевич. 

Після цього маестро виконав «під мінус» ще 13 пісень і у підсумку концерт затягнувся аж до 22 години. Та до фінальних акордів добули не всі. 

***

Шоу вийшло настільки неординарне, що шум навколо постановки за участі Василя Зінкевича продовжився наступного дня. Продюсер Юрій Квеленков опублікував пост російською мовою, у якому похвалив концерт і подякував директорові Національного палацу мистецтв «Україна» Сергієві Перману, який очолив цю культурну інституцію у вересні 2019 року: «У него били все основания мне не помогать этому артисту. Не хочу раскривать не свои секрети, то он помог. Концерт состоялся и прошол, на мой взгляд великолепно. Спасибо, Сергей Перман… ».

 

 Тут найбільшу цікавість викликає, що саме Юрій Квеленков мав на увазі під причинами «нє помогать артісту», якого у пості навіть не називає на ім'я, натомість публікує фотографію чиновника. Запитати про це у самого Квеленкова не вдалося, бо він швидко обмежив доступ до публікації, але джерела Район.Культура з Палацу «Україна» пояснюють цей контекст так: Василь Зінкевич не підтримав на виборах Володимира Зеленського. 

А Сергій Перман у теперішньої влади є чи не головною фігурою «по культурці». Він не просто є продюсером Ані Лорак, Пилипа Кіркорова в Україні, якому СБУ у серпні заборонила в'їзд в нашу державу щонайменше на три найближчих роки. Сергій Перман вважається людиною Андрія Єрмака і був головним продюсером скандального концерту до Дня Незалежності України у 2020-му році.

Подяка цьому видатному діячеві культури – не єдиний пост від Юрія Квеленкова. Надвечір він опублікував допис з відео виступу, яким відкривали шоу-програми з підписом «Концерт детского хореграфического коллектива «Фарорит» под управлением Юрия Стрембицкого».

Не минуло і доби, як організатори назвали речі своїми іменами. Але перед тим продали квитки на сольник Зінкевича за ціною від 200 до 1200 гривень.

Telegram Channel