Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
«Ми свої нічиї вже зіграли»: Петраков розповів про сильні і слабкі сторони збірної України

Олександр Петраков.

Фото: УАФ.

«Ми свої нічиї вже зіграли»: Петраков розповів про сильні і слабкі сторони збірної України

В. о. головного тренера збірної України Олександр Петраков провів прес-конференцію в перший день збору національної команди

— Запитання щодо довиклику Артема Шабанова — це пожежний варіант, чи ви розглядаєте його як повноцінного гравця основної обойми?

— Не можна говорити про пожежний варіант, бо це буде образливо для футболіста. Шабанов — це досвідчений гравець, центральний захисник. У нас зараз проблеми з виконавцями цього амплуа. Артем грав за клуб в останніх матчах, я в нього вірю. У нас із ним була розмова, і, думаю, він не підведе.

— Поясніть ваше рішення щодо невиклику до збірної Руслана Маліновського.

— Останнім часом дуже багато розмов на цю тему. Була програма «Великий футбол» на телебаченні. Я там усе сказав із цього приводу. Додати мені нічого, більше на цю тему я нічого говорити не буду.

На полі лідерами як були, так і залишаються Ярмоленко, Пятов.

— Відповідальність за результат зараз тисне, це зрозуміло. Чи відчуваєте ви цей пресинг на собі?

— Звісно, я відчуваю тиск. Протягом останніх двох тижнів довелося чути й багато критичних коментарів. Хочу подякувати тим, хто мене критикував, ви зробили мене сильнішим. А щодо відповідальності — так, усі в команді це розуміють, футбол — така гра, в якій треба перемагати.

— Хто зараз лідер збірної в роздягальні?

— Щодо роздягальні не скажу, а на футбольному полі — скажу. На полі лідерами як були, так і залишаються Ярмоленко, Пятов... Ви їх чудово знаєте.

— Чи влаштовує вас рівень конкуренції в команді?

— Кожен тренер мріє, щоб у нього були рівноцінні гравці й конкуренція за місце у складі. Взяти хоча б збірну Франції — у Дешама є ким замінити футболістів. Ми теж про таке мріємо. Потрібно думати про наступні покоління, розвивати інфраструктуру. Без цього не буде прогресу.

— Яка наразі кадрова ситуація у збірній?

— У нас є серйозні втрати, але без цього не буває. Вибув Миколенко. Ми його обстежили — проблема з привідним м'язом. Невідомо, скільки часу потрібно на відновлення. У Буяльського також надрив привідного м'яза, він вибув на два тижні. Бойко не буде в збірній за сімейними обставинами. Не можу сказати про Харатіна та Ярмоленка, які поки що дістаються до розташування команди.

— Зінченка також немає...

— Ми з ним спілкувалися, він засмучений, що не може допомогти збірній, вибачається. Він стане до роботи в загальній групі лише 8—10 жовтня. Зінченко сам винен у даній ситуації. У матчі з «Лейпцигом» він отримав рецидив травми, відчув біль у литковому м'язі в другому таймі. Але Сашко сказав, що в нього такий характер, що він не просив заміну. Я сказав: «Не вмієш — зараз будеш лікуватися». Тому він проходить відновлення. Зінченка нам буде дуже не вистачати. Він хороший хлопець і дуже порядна людина.

— Чи будете ви довикликати когось до збірної?

— Не будемо поспішати, сподіватимемося, що нікого не доведеться довикликати, що всі будуть здорові.

— Ви були присутні на останньому матчі «Динамо» й «Шахтаря». Які ще поєдинки відвідують представники тренерського штабу?

— Анненков працює в «Чорноморці», Кернозенко — у «Колосі», дивляться матчі. Шовковський також їздить на поєдинки УПЛ. Я наживо переглядав гру «Динамо» — «Шахтар».

— Чим Піхальонок може бути корисний збірній? Чому ви його викликали?

— Я його добре знаю. До речі, я ніколи його не тренував. Це щоб не говорили, що він «людина Петракова». У мене немає «своїх» людей. Це футболісти нашої з вами країни. Піхальонок — дуже якісний опорний півзахисник. Вони виросли й грали разом із Зінченком. Я на нього розраховую, провів бесіду. Ми з ним поговорили, він усе прекрасно зрозумів. Те, що він іще не дебютував, — нічого страшного. У нього все в порядку з головою. Якщо буде необхідність, то він вийде й допоможе.

— Чи змінилася збірна Фінляндії після березневого матчу? Що це за суперник?

— 2018 року ми брали участь в юнацькому чемпіонаті Європи у Фінляндії. Ця країна дуже змінилася в плані ставлення до футболу й футбольної інфраструктури. Не забувайте, що їхня збірна грала на Євро-2020. Це дуже якісна команда. Я відмінно знаю тренера Маркку Канерву. Він пройшов усі етапи в збірній Фінляндії. У нього дисциплінована, організована команда. Є й зірки, насамперед це воротар Градецький. На Кіпрі виступає центральний захисник Араюурі. Камара — дуже якісний півзахисник, грає за «Рейнджерс». І, звичайно, два форварди — Пуккі та Пох'янпало. Останній зробив дубль за «Різеспор».

Я добре вивчив суперника. Переглянув його матчі з Францією та Казахстаном. Добре знаю футболістів, тренера. А як воно складеться — побачимо. Футбол тим і прекрасний, хто б міг подумати, що Юрій Вернидуб обіграє Карло Анчелотті?

Фінляндія — дуже якісна команда, дисциплінована, зіграна, усі давно грають разом. Але ми сильніші за них.

— Коли ми нарешті побачимо перемогу збірної України? Що для цього потрібно?

— Серед тренерів побутує думка, що Петраков — фартовий тренер. А ви можете сказати таке після Казахстану? Або незрозумілий гол Франції після удару Рабйо… Я його теж добре знаю, він був капітаном збірної Франції 1995 року народження. Рабйо стрибає, б'є головою, м'яч влучає Забарному в спину й відлітає до Марсьяля... У Чехії пропустили за лічені секунди до кінця.

Скажімо прямо, ми свої нічиї вже зіграли. Фінляндію влаштовує нічия, а нам потрібна перемога. Ви думаєте, я не хочу виграти? Думаєте, я хотів зіграти внічию з Казахстаном, Францією? Або не хотів перемогти Чехію?

— Чи правда, що ви спочатку не хотіли викликати до збірної Караваєва?

— Це повна нісенітниця. Я викликав Олександра, ми з ним у чудових стосунках. Ми з ним посміялися, поговорили. Усе нормально, нікого не слухайте. Найголовніше — достовірна інформація.

Читайте також: Шевченко може очолити гранд шотландського футболу.

Telegram Channel