Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Медведчуку оголосили нову підозру про держзраду та сприяння тероризму

11 травня Медведчуку підписали підозру про держзраду

Фото УНІАН.

Медведчуку оголосили нову підозру про держзраду та сприяння тероризму

Йдеться про участь Медведчука у 2014-2015 роках у незаконних схемах із закупівлі вугілля з окупованого Донбасу

Народному депутату Віктору Медведчуку оголосили нову підозру про державну зраду та сприяння тероризму.

Як повідомляє пресслужба Служби безпеки України, про це заявив голова СБУ Іван Баканов.

За його словами, Медведчуку вручено підозру за ст. 111 та ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України.

За версією слідства, дії Медведчука були спрямовані на підрив енергетичної незалежності України. Зокрема, йдеться про незаконні схеми закупівлі вугілля з окупованого Донбасу у 2014-2015 роках.

 За сприяння Медведчука та з метою повернення України до орбіти впливу РФ було організовано незаконні схеми для постачання вугілля з тимчасово окупованих територій на державні підприємства України.

Так, після захоплення Росією частини українського Донбасу виникла необхідність у закупівлі вугілля на світовому ринку, зокрема в ПАР. За словами Баканова, російська влада мала плани зірвати реалізацію цих контрактів і не дозволити Україні посилити власну енергонезалежність. Тому за посередництва Медведчука відбулася змова з вищими посадовими особами України, які, використовуючи повноваження Нацбанку і правоохоронних органів, створили штучні перешкоди для постачання вугілля з ПАР.

Зрештою ті контракти були зірвані, що спровокувало хвилю «віялових» відключень електроенергії в нашій країні.

Згодом за сприяння Медведчука та з метою повернення України до орбіти впливу РФ було організовано незаконні схеми для постачання вугілля з тимчасово окупованих територій на державні підприємства України.

«Це питання державної зради. І того, як окремі українські політики та високопосадовці в розпал війни грали на стороні Росії, нехтували інтересами України та будували спільні з терористами «схеми». Моє чітке переконання – ці люди мають понести заслужене і законне покарання за ту шкоду, яку вони завдали державі. Тому що їхні дії – це підрив енергетичної незалежності України», – заявив голова СБУ.

11 травня генпрокурор Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру депутатам від «ОПЗЖ» Медведчуку і Тарасу Козаку в державній зраді та в замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому Криму.

Їм оголошено про підозру за трьома епізодами: незаконна передача РФ газового родовища; надання російським спецслужбам відомостей, що містять державну таємницю (про секретний підрозділ ЗСУ); проведення підривної діяльності проти України - підготовка мережі російського впливу в Україні під назвою «Промінь».

12 травня Медведчуку вручили підозру за статтями 111 і 438 Кримінального кодексу – державна зрада і порушення законів і звичаїв війни. Козак перебуває за межами України. Медведчуку суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета. 7 липня суд продовжив терміни досудового розслідування у справі проти депутатів від «ОПЗЖ» до 11 листопада.

Джерело: УНІАН
Telegram Channel