Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Єдиний на Волині хоспіс заповнений на 90 відсотків

У хоспісі можуть розмістити 50 хворих.

Фото Суспільне.

Єдиний на Волині хоспіс заповнений на 90 відсотків

В обласній лікарні «Хоспіс» у Ковелі, що на Волині, станом на 8 жовтня на лікуванні перебуває 45 людей

 Усього тут можуть розмістити пів сотні хворих, – розповіла Суспільному директорка медзакладу Наталія Віслогузова.

В області цей медзаклад єдиний, де надають паліативну допомогу хворим. Допомогу в хоспісі отримують пацієнти, каже керівниця, які живуть з важкими й невиліковними недугами, не можуть за собою доглядати та потребують постійного лікування.

З людьми, котрі лікуються у хоспісі, напередодні Всесвітнього дня хоспісів та паліативної допомоги, який відзначатиметься 9 жовтня, поспілкувалися кореспонденти Суспільного.

Луцький «Хоспіс» для важкохворих, який восени 2019 року переселили у приміщення обласної лікарні в селі Боголюби, 2020-го припинив свою діяльність.

Третій місяць триває лікування 90-річної Ніни Пахольчук з села Пісочне. У жінки трофічні виразки на ногах – рани, які довго не загоювалися. Щодня пенсіонерці роблять перев’язки та дають медичні препарати. «У мене з ногою дуже погано було: чорна була. Лежала місяць у лікарні, а тоді подзвонив племінник і мені сказали, що можна сюди приїхати на лікування. Хочеться додому, але надіюся, щоб загоїлася та нога. Полегшення йде», – зазначила волинянка.

 

 Нещодавно потрапила в хоспіс 67-річна ковельчанка Тетяна Куцик. Нині жінка тимчасово перебуває у палаті для важкохворих пацієнтів. «Були дуже погані симптоми – блювота, нудота і хтозна-що. Не знаю, що далі буде. Сьогодні записалася на візит до невролога і далі вирішать подальше лікування: чи лягати знову чи може покладуть у міську лікарню», – говорить жінка.

 

 У палаті для важкохворих пацієнтів лікуються люди з різними неврологічними патологіями, а також пацієнти після інсультів та інфарктів. Лікарка Тамара Божик говорить: тут є необхідне обладнання для надання невідкладної допомоги. «Проводиться і симптоматична терапія, і знеболювальна. Всі мають хронічний больовий синдром, психоемоційну допомогу надають пацієнтам», – додала медичка.

Роботу в хоспісі окреслюють як важку, – зазначила медсестра Світлана Солоненко. Каже: заробітну плату отримують мінімальну, проте роботи доводиться виконувати багато. «Ми приходимо на зміну і маємо погодувати їх, перестелити, поміняти памперси, роздати ліки, поколоти уколи. Тоді обід, годуємо, маємо посадити. А люди є повної й худенької структури», – додала медична сестра.

 

 Важкохворим пацієнтам у термінальній стадії та онкохворим після хіміотерапії, зі слів Наталії Віслогузової, можуть призначати наркотичні середники. «Коли хворому уже нічим допомогти, щоб він одужав. Якщо онкохворі, то вони вже пройшли хіміотерапію і вони, як правило, потрапляють до нас на догляд і на знеболення, наркотичні середники додаємо», – повідомила директорка медзакладу.

Зі слів керівниці хоспісу Наталії Віслогузової, з часу відкриття закладу працювало 95 людей. Частину персоналу, говорить директорка, через недостатнє фінансування скоротили. Зараз тут залишилося працювати 65 працівників.

Читайте також: Коронавірус на Волині: усі цифри на 9 жовтня​.

Що відомо

  • Очільниця лікарні Наталія Віслогузова торік повідомляла, що 7 тисяч 847 гривень, які виділяє Національна служба здоров’я України раз на рік на лікування і догляд за паліативними хворими, не вистачає.
  • Луцький «Хоспіс» для важкохворих, який восени 2019 року переселили у приміщення обласної лікарні в селі Боголюби, 2020-го припинив свою діяльність.

Telegram Channel