Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Камені-Каширському біля храму замайоріли прапори

Парафіяни насамперед прагнули вшанувати українців, які десятиліттями жертовно проливали кров і віддавали життя у боротьбі за Україну.

Фото Газета Полісся

У Камені-Каширському біля храму замайоріли прапори

Подвір’я міського Свято-Миколаївського храму прикрасили прапорами. На трьох флагштоках, встановлених не так давно руками доброчинців навпроти культової споруди, нині поруч гордо майорять національний синьо-жовтий і революційний червоно-чорний «оунівський» стяги, а ще знамено Волинської єпархії ПЦУ – символ релігійної ідентичності громади, свідчення приналежності останньої до Православної церкви України

Про це пише газета Полісся.

Журналістам районного видання настоятель храму Володимир Мицько пояснив, що в такий спосіб парафіяни насамперед прагнули вшанувати українців, які десятиліттями жертовно проливали кров і віддавали життя у боротьбі за Україну, і тих, хто сьогодні захищає її від російського окупанта на Донбасі під прапорами синьо-жовтих і червоно-чорних кольорів, барв свободи, незламності духу. Вони також хотіли засвідчити тим, що є українцями, громадянами тієї країни, де народилися та проживають, котру люблять всім серцем, показати ту гарячу віру, яка наповнює їхні душі.

Хоча згідно із законом церква відділена від держави, але духовно становить з нею єдність, адже храми будуються на території конкретних країн, люди, які наповнюють церкви, не прилетіли з космосу, а теж є громадянами тих країн, разом і є державою.

– Росія, як країна-агресор, та проросійські найманці ведуть наразі проти України загарбницьку війну і цими прапорами українські воїни-захисники там, на сході нашої країни, показують сепаратистській орді, яка сила їм дає відсіч. Ті нелюди бояться їх, наче чорти ладану. Недарма ж намагаються за будь-якої нагоди знищити. Можливо когось дивує, що біля церкви з’явилися стяги. Але я вам скажу так: аналогічна практика давно існує і в Греції, і в Болгарії, і в Румунії, і в Туреччині та ще багато де, зосібна, Україні. Тому нічого незвичного у тому немає. Хоча згідно із законом церква відділена від держави, але духовно становить з нею єдність, адже храми будуються на території конкретних країн, люди, які наповнюють церкви, не прилетіли з космосу, а теж є громадянами тих країн, разом і є державою. Під час звершення богослужіння ми молимося за нашу Батьківщину та її захисників, владу. А, отже, природно і доречно використовувати національну символіку чи елементи в оформленні та прикрашенні храмових будівель, вивішувати прапори. Тим паче подібне не заборонено церковними законами. Я задоволений, що таких хороших ініціатив реалізують у все більшій кількості українських міст і сіл. До прикладу, забажали і цьогоріч встановили поруч свого храму державний прапор православні віряни села Раків Ліс, присвятивши урочисту подію 25-ій річниці прийняття української Конституції, – мовить отець Володимир.

Читайте також: Як бандурист Влад Ваколюк із Любомля розпорядився президентською стипендією​.

Громада парафії Святителя Миколая Чудотворця, насамкінець повідав співрозмовник, має ще задум згодом встановити на території храму пам’ятний знак борцям за незалежність України всіх часів.

Олександр ПРИЙМАК.

Telegram Channel