Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Волейбольна історія Семена Полтавського (Фото)

Через 0,3 пива ледь не вилетів зі збірної.

Фото Риа новости.

Волейбольна історія Семена Полтавського (Фото)

Про переїзд з України до Росії, зміну амплуа та ігри в Італії

У професійному спорті кожен має мрії, але не всі вони справджуються. Волейболіст Семен Полтавський виграв із юніорською та молодіжною збірною Росії чемпіонат світу та Європи, але так і не зміг взяти золото на якомусь турнірі з національною командою, пише Спорт24.

Син відомого гравця Володимира Полтавського навряд чи повинен сумувати, що його мрія не збулася. Після сезону у «Пітер-Ладі» волейболіст змінив спортивне громадянство з українського на російське та дебютував в основі «Автомобіліста», ставши одним із лідерів команди. Тоді йому просто хотілося грати на серйозному рівні. Про те, щоб стати одним із найстрашніших діагональних світового волейболу, не йшлося.

2002 року Полтавський поїхав до Італії, щоб грати за «Модену».

2002 року Полтавський поїхав до Італії, щоб грати за «Модену». На той момент 21-річний Семен ще й близько не був зіркою російського чемпіонату та національної збірної. Більше того, він навіть не був діагональним, його використовували в дограванні. Засяяти на топ-рівні в Італії Семену не вдалося, завадила божевільна конкуренція. Він вирушив у скромнішу «Габеку» з Монці. І ось там Полтавський став одним із найрезультативніших гравців. Щоправда, цей успіх не втримав його від повернення додому.

«Італійський чемпіонат тоді вже почав здавати позиції, і майже всі російські гравці почали повертатися на Росію, де почали пропонувати приблизно ті самі фінансові умови. До мене підійшов Юрій Миколайович Сапега та запропонував перейти до „Динамо«. Я довго не думав і майже одразу погодився. Вважаю, що правильно зробив», — розповідав Полтавський «БІЗНЕС Online».

До початку виступів за «Динамо» Полтавський провів перший офіційний матч за збірну у рамках Світової ліги, а також став третім на Євро. 2006-го у волейболіста з'явився титул і з клубом. Москвичі стали чемпіонами країни. Це звання Семен отримав, ставши діагональним нападником.

 

 Тоді ж Полтавського мало не вигнали із збірної, але обійшлося.

— Було таке 2006 року. Ми грали в Італії. Виграли перший матч, потім був вихідний. Увечері майже всі гравці взяли по пляшці пива, причому 0,3. Вийшло, що до нас у номер заходив лікар, а там замок заїдав і двері не зачинилися. Тут зайшов помічник тренера Ярослав Антонов. Ну, насварив природно небагато. Наступного дня Зоран Гаїч оголосив, що я відсторонений і лечу до Москви. Було прикро. Я потім Антонова в «Динамо» ще довго підколював: «Навіщо свого здав? Треба було когось із білгородців!». Мені навіть дискваліфікацію якусь хотіли оформити. Обійшлося. Хлопці зі збірної за мене заступилися, підійшли до тренера та поручилися. Більше того, обрали капітаном. Щоправда, на чемпіонаті світу ми зіграли погано, посівши лише сьоме місце.

Полтавський виступав за національну команду до 2010 року. За цей час росіяни стали бронзовими призерами Олімпіади в Пекіні, двічі на друге на Євро, мало не виграли Кубок світу, а ще п'ять разів брали медалі Світової ліги. Якби не травми, Полтавський напевно міг би бути чемпіоном Ігор-2012, але не склалося.

Читайте також: Іван Плясецький: Волейбол – це моє життя

Після сезону у «Ярославичі» Полтавський на рік зник зі спорту, бо не зміг знайти клуб у сезоні 2014/15. Його хотіли бачити в «Білогір'ї», але керівництво все ж таки відмовилося від цієї ідеї. У цей час волейболіст був із сім'єю, працював виконробом і займався справами у заміському будинку. Коли вболівальники почали думати, що Семен завершив кар'єру, він повернувся.

Восени 2015 року Полтавський увійшов до складу краснодарського «Динамо». Він хотів довести, що його рано списали з рахунків, але не зміг. Як і повернутись до збірної. Його вистачило на один сезон, а потім агент діагонального повідомив, що спортсмен вирішив зав'язати із волейболом через проблеми зі здоров'ям.

Telegram Channel