Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Відоме озеро Лесі Українки може зникнути (Відео)

Є ще шанси врятувати перлину Полісся.

Фото із сайту volynpost.com.

Відоме озеро Лесі Українки може зникнути (Відео)

Озеро, яке описала у своїй «Лісовій пісні» Леся Українка, може зникнути

Водойма із назвою Нечимне, що на Ковельщині, почала всихати ще кілька років тому, а нині вже майже перетворилася на болото.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Раніше на цьому місці було озеро. Тепер – багнюка.

Раніше на цьому місці було озеро. Тепер – багнюка. Саме це озеро у своїй «Лісовій пісні» описала Леся Українка. Втім, у те, що це оспіване саме Нечимне, спершу не віриться. Місцевий мешканець Петро Рудень каже, що дитиною ще купався тут, рибалив.

Натомість тепер човен стоїть у хащах. На те, що озеро сохне на очах, є одразу кілька причин, кажуть фахівці, – погодні умови, меліорація і в’єтнамський рис.

«Свого часу єгерями був засіяний рис в’єтнамський для підгодівлі диких качок. Озеро з часом почало міліти, заростати», – розповів лісничий Павло Бойко.Аби все виправити, десять років тому підготували проєкт на десять мільйонів гривень. Однак через брак фінансування все зупинилося. У місцевій громаді пояснюють, що самотужки чистити озеро не мають повноважень, бо воно на території заказника державного значення.

«Сюди вкидати якісь кошти фактично ми не маємо права. Лише можливо, коли це буде якесь співфінансування», – розповів секретар Колодяжненської сільради Павло Кухта.

Аби здешевити роботи, кажуть посадовці, хочуть залучити фірми, які займаються видобутком сапропелю – мулу з дна озера. Але чи не зашкодять такі масштабні роботи з очищення екосистемі, треба вивчати.

Читайте також: Сервіс на грані фантастики: у Луцьку пасажири штовхали маршрутку (Відео)

«Можна здійснювати тільки ту діяльність, яка не завдає шкоди довкіллю. Крім того, ця діяльність має бути науково обгрунтованою», – наголосив професор ВНУ імені Лесі Українки Василь Фесюк.

Ппоки чиновники шукають гроші, туристи їдуть до урочища Нечимне, аби побачити озеро, яким надихалася Леся Українка. Втім, замість оспіваного озера споглядають нині лише чагарники. Якщо роботи не почати найближчим часом – за кілька років водойма може зникнути назавжди.

Telegram Channel