Курси НБУ $ 41.55 € 46.75
Мешканка Володимира вирощує тигрові горіхи. Що з того має?

Чуфа – рослина теплолюбна, тому її треба садити у прогрітий грунт, коли вже мине загроза заморозків.

Фото slovopravdy.com.ua.

Мешканка Володимира вирощує тигрові горіхи. Що з того має?

Подрібнену чуфу додають до випічки, замінюючи нею мигдаль, висушені горішки мелють і використовують як замінник кави

Володимирчанка Олена Бабійчук розповіла, як вирощує земляний мигдаль чуфу.

Нині в Україні це не найпопулярніша і не найвідоміша культура, але її вирощують окремі господарі, які встигли оцінити переваги тигрового горішка, повідомляє Слово Правди.

Як зазначають, тато Олени передплачував садівничі журнали, а вона довгими зимовими вечорами з цікавістю їх гортала. На сторінках одного з них привернула увагу чуфа, але насіння рослини знайти не вдавалося.

 

 

 

Та якось зовсім випадково на базарі побачила бабусю, яка продавала ці горішки. Купила  лише  шість штук, посадила, виросло шість гарних кущиків. З того врожаю лишила десять горішків на насіння, але вони наступного року уже не зійшли.

«З тих пір я де тільки можна шукала насіння, запитувала у знайомих садівників – ніде не було, люди дивувалися, почувши таку назву. В насіннєвих магазинах теж годі було знайти. А вторік зовсім випадково побачила в інтернеті й обміняла кущики лаванди, яку вирощую, на чуфу.

Жінка прислала врожай одного куща, а в ньому горішків виявилося стільки, що вистачило і на посадку, і щоб поласувати ними», – каже садівниця.

Чуфа – рослина теплолюбна, тому її треба садити у прогрітий грунт, коли вже мине загроза заморозків, тобто наприкінці травня – на початку червня.

Попередньо горішки замочуються у воді на два-три дні, воду треба щодня міняти. Висаджується по дві-три штучки в ямку на відстані 40 см. Виглядає чуфа як доволі густа, висока міцна трава, яка розростається і «глушить» бур’ян, а також має непоганий вигляд на клумбах. На початку жовтня листя починає жовтіти – тоді земляний мигдаль можна викопувати.

Виглядає чуфа як доволі густа, висока міцна трава, яка розростається і «глушить» бур’ян, а також має непоганий вигляд на клумбах. На початку жовтня листя починає жовтіти – тоді земляний мигдаль можна викопувати.

Кореневище розростається під землею, пускає пагінці, на яких з’являються бульбочки-горішки. З одного куща можна отримати зо 300 горішків, а при доброму врожаї, то й до тисячі. Загалом у цьому році з 72 кущиків Олена зібрала три відра чуфи.

Збирання врожаю – справа клопітка, бо спершу треба обтрусити горішки від землі, а потім добряче їх вимити.

Подрібнену чуфу додають до випічки, замінюючи нею мигдаль, висушені горішки мелють і використовують як замінник кави. У харчовій промисловості з чуфи також відтискають олію, яка за смаковими якостями подібна до оливкової.

А ще з чуфи готують популярний в Іспанії прохолодний напій – орчаду. Щоб приготувати його, горішки на день-два замочуються водою, подрібнюються, далі заливаються водою у певній пропорції, так мусять постояти певний час.

Далі суміш слід процідити, заправити медом і корицею на свій смак – і можна смакувати. Цей напій корисний і його дуже шанують вегани.

Читайте також:Сидить Гнатик – при землі й не знати: суперові рецепти

Реклама Google

Telegram Channel