Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У місті на Волині котів визнали частиною екосистеми

Закликають допомагати бездомним тваринам.

Фото: Pixabay.

У місті на Волині котів визнали частиною екосистеми

У багатьох європейських країнах практика визнання котів частиною екосистеми міста стала оптимальним рішенням проблеми. Жителів переконують: недомашні улюбленці корисні, адже проводять дератизацію – скорочення популяції шкідливих та небезпечних гризунів. Отже, їх необхідно берегти, а кількість контролювати виключно гуманними методами

У Володимирі-Волинському за останні роки відбулись позитивні зміни у напрямку регулювання чисельності безпритульних тварин, однак повністю проблему не розв’язано. Впродовж 2020-2021 років з міського бюджету було виділено 130753,00 гривень, з яких відповідно до договору КП «Ласка»  використало 119119,0 гривень на відлов та стерилізацію 98 безпритульних тварин. Окрім цього, силами зооволонтерів за благодійні кошти проведено стерилізацію орієнтовно 320 тварин, йдеться на сайті Володимир-Волинської міськради.

Із настанням холодів зоозахисники б’ють на сполох – більшість багатоквартирних будинків ізолюють підвальні приміщення та горища від проникнення не лише холодного повітря, а й котів. А у зимовий період ці приміщення найчастіше стають прихистком для хвостатих безхатченків.

Наразі уже розроблено Правила поводження з домашніми собаками та котами у громаді, а також у процесі розробка Програми захисту безпритульних тварин.

Варто зазначити, що самовільна перебудова (у тому числі, замурування) горішніх, підвальних приміщень та продухів може завдавати шкоди вентиляційній системі багатоповерхівок. А от чотирилапі, які в них проживають, – значно безпечніші, ніж прийнято вважати. Належні санітарні умови (чисті, сухі підвали, наприклад), стерилізація та збалансоване харчування – і ризик того, що коти переноситимуть збудників хвороб, мінімальний.         

Аби розв’язати цю проблему, місцеві зооволонтери подали петицію про визнання вуличних котів частиною екосистеми міста Володимира-Волинського, за яку віддали свої голоси 158 жителів. Петицію розглянула та підтримала постійна комісія міської ради з питань регламенту, депутатської діяльності, захисту прав людини, законності, правопорядку та протидії корупції. Наразі уже розроблено Правила поводження з домашніми собаками та котами у громаді, а також у процесі розробка Програми захисту безпритульних тварин.

Виконавчий комітет Володимир-Волинської міської ради звертається до жителів громади з проханням не бути байдужими та внести вклад у поліпшення ситуації з безпритульними тваринами, стерилізуючи своїх домашніх улюбленців, аби їхнє потомство не поповнювало ряди безхатченків.

Читайте також: Чоловік виселив з дому кохану, бо вона прогнала його кота на вулицю.

Telegram Channel