Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
Відпочинок на Азовському морі в 2022 році: експерти озвучили, що буде з цінами

Напередодні нового курортного сезону експерти спрогнозували, чи знизяться ціни на відпочинок у сезоні-2022.

Фото Travel.

Відпочинок на Азовському морі в 2022 році: експерти озвучили, що буде з цінами

Минулий сезон на курортах Азовського моря в Україні ознаменувався навалою медуз, комарів, а в деяких регіонах ще й «морських бліх» із «божими корівками»

Все це, підігріте хайпом у соціальних мережах, призвело практично до повного туристичного колапсу «великої трійки» - Кирилівки, Бердянська та Арабатської Стрілки. Напередодні нового курортного сезону експерти спрогнозували, чи знизяться ціни на відпочинок у сезоні-2022, і як вони змінюватимуться у разі нестачі відпочивальників. Про це повідомляють podrobnosti.ua.

Проблеми вітчизняних курортів та рівень цін на них у 2021 році порівняно із зарубіжжям цього року не обговорював, напевно, лише лінивий. Адже, наприклад, у серпні цього року завантаження готелів Кирилівки, Арабатки та Бердянська не перевищувало в середньому 25-30%, хоча роком раніше ця цифра була мінімум у 2-2.5 рази більша. Але навіть ці показники були сформовані переважно за рахунок найпопулярніших об'єктів, які були заброньовані в лютому-березні, коли ще масштаби майбутньої проблеми ніхто не передбачав.

Динаміка популяції медуз в Азовському морі, як основної причини колапсу туристичного сектора, на сьогоднішній день може бути спрогнозована лише з великими труднощами. Особливо на тлі того, що дослідницька робота з екології морів в Україні не проводиться вже добрих півтора десятки років (судячи з відкритої бібліографії). При цьому очевидних та недорогих рішень «медузної проблеми» не існує, а для пошуку реальних шляхів необхідні фундаментальні наукові дослідження, великі вкладення коштів та організаційних ресурсів.

З іншого боку, епідеміологічна ситуація у світі поки не сприяє відновленню турпотоку та цін на світових курортах до докризового рівня.

Основною проблемою найближчого сезону на курортах Азовського моря виявилися далеко не лише медузи, а й цілий набір економічних чинників.

В результаті, вітчизняний турбізнес опинився між двома вогнями: через медуз та ряд інших проблем більшість відпочивальників була не задоволена вітчизняним морем, а демпінг з боку основних світових курортів показав неможливість конкурувати з ними в ціновому відношенні. Тому наприкінці сезону-2021 з боку експертів найбільш очікуваною зміною була корекція цін на готельне житло для відновлення попиту.

Але, як виявилося, на сьогодні власники готелів Приазов'я поки що не готові знижувати ціни та шукають інші шляхи збереження клієнтів. З основних напрямів пошуку слід зазначити: будівництво басейнів, орієнтацію на гастротуризм та розробку нових екскурсійних програм. Причина проста – видаткова частина бізнесу та податкове навантаження в Україні постійно зростають, а сезонному бізнесу необхідно за 2-3 місяці заробити на обслуговування номерного фонду та сплату податків за весь рік.

«На сьогоднішній день більшість опитаних нами власників баз відпочинку у Приазовському регіоні поки що утримується від зниження цін чи включення додаткових послуг (наприклад, харчування у тому чи іншому вигляді) у ціну минулого року. Основна аргументація проста - електроенергія дорожчає, податки на землю та нерухомість кратно зросли, мінімальна зарплата та податки з неї зростають, продукти дорожчають, а введення РРО очікувано призведе до адміністративних витрат та штрафів тощо. У цих умовах, за словами власників, складно зберегти навіть ціну-2021 без втрати якості обслуговування та зменшення набору послуг, що надаються. Але йдеться в основному про великі та популярні готелі, які цього року найменше постраждали від кризи. У той же час дрібні сімейні готелі та гостьові будинки лише активно будують басейни і вважають за краще не замислюватися про завтрашній день», - прокоментувала ситуацію з цінами, яка склалася, головний редактор профільного видання «Старий Азов» Юлія Ангеловська у коментарі «Інтерфакс-Україна».

У такій ситуації, з великою ймовірністю, частина бізнесу, яка не має достатнього запасу міцності та маржинальності, не переживе наступного сезону.

«Основною проблемою найближчого сезону на курортах Азовського моря виявилися далеко не лише медузи, а й цілий набір економічних чинників. За останній рік вартість оренди землі зросла в кілька разів, у 2022 році стає обов'язковим використання РРО для ФОП, зросла мінімальна зарплата, від якої відштовхується низка податків, електроенергія та газ дорожчають, не кажучи вже про вартість будівельних робіт та будматеріалів. Всі ці фактори навіть без медуз власними силами могли спровокувати кризові явища в галузі, але медузи стали тим каталізатором, який з великою ймовірністю обвалить ринок. Зараз фінансові результати готелів у 2022 році складно прогнозувати, так само як і потенційний відсоток учасників, що вибули. Але одне майже однозначно, за цінами минулого року відпочивальники їхати здебільшого не готові, а виторг готелів формується не ціною, як до цього звикли за довгі роки стабільного завантаження, а добутком реального завантаження на ціну номера. Тому ціни з великою ймовірністю доведеться більшості готелів знижувати, навіть якщо при цьому доведеться працювати в нуль або мінус. Але, зрозуміло, за такого розкладу деградація ринку буде неминучою», - доповнює колегу Юлія Васильєва, редактор інтернет-видання «Арабат».

Водночас, представники служб бронювання категоричні як ніколи: без зниження цін більшість відпочивальників поїде на інші курорти.

«Згідно з нашими прогнозами, з великою ймовірністю зниження цін на курортах Азовського моря почнеться не відразу на початку 2022 року, а приблизно з травня-червня, коли всім власникам житла стане очевидно, що клієнт за торішньою ціною не готовий їхати на відпочинок. Більшість готельєрів звикли до того, що ціни можуть тільки зростати, і не знають, як поводитися в кризовій обстановці. У середньому, за підсумками сезону-2022, ми очікуємо на медіанне падіння цін на проживання на основних курортах Азовського моря приблизно на 20-50%. У когось більше, хто не встиг адаптуватися до нової реальності, у когось менше. І, зрозуміло, згідно з нашим прогнозом, рівень падіння цін буде обернено пропорційний рівню організації альтернативного дозвілля для туриста в конкретному готелі», - пояснює в коментарі mrpl.city аналітик медіа-проєкту «Бердянськ», Олександр Мостовий.

Таким чином, ціни на відпочинок на Азовському морі в сезоні-2022 швидше за все будуть падати, але не одразу. А через сукупність негативних факторів економічного характеру ринок очікує на глибокий обвал із сумнівними перспективами відновлення найближчими роками.

Реклама Google

Telegram Channel