Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У Луцькому педколеджі скоротять штат

Луцький педколедж.

Фото Волинські новини.

У Луцькому педколеджі скоротять штат

Наступного навчального року у КЗВО «Луцький педагогічний коледж» планують оптимізувати штат, оскільки буде скорочено набір студентів на навчання фахового рівня «бакалавр»

Адже коледжі, які фінансуються з обласного бюджету, мають випускати молодших бакалаврів, а на підготовку бакалаврів та магістрів виділяються кошти вишам з держбюджету. Про це стало відомо під час бюджетних слухань облради, пише Інформаційне агентство Волинські новини.
Зі слів очільника педколеджу Петра Бойчука, штат планують скоротити на 15 осіб.
Скорочення відбудеться через те, що в закладі зменшать набір студентів на здобуття освітнього кваліфікаційного рівня «бакалавр». Заплановано, що у 2022 році набір бакалаврів за регіональним замовленням зменшать на 50%, а у 2023 році їх зможуть готувати хіба на платній формі навчання.

Щоправда, на думку депутатки Ольги Омелько, університети спрямовані на підготовку науковців, а не на педагогів-практиків.

Таке рішення в облраді мотивують тим, що бакалаврів готують в державних університетах, тож використовувати кошти обласного бюджету недоцільно на ті освітні послуги, які оплачує держава. «У нас є ступенева освіта. У педколеджах мають готувати фахових молодших бакалаврів, у вузах - бакалаврів та магістрів. І на останні держава виділяє значний фінансовий ресурс з держбюджету. Тому зараз приводимо все у відповідність до того, хто чим має займатися. Адже витрачати 34 мільйони гривень з гостродефіцитного обласного бюджету на підготовку фахівців, які у вузах можуть навчатися за державні кошти, в умовах значної нестачі грошей на захищені статті закладів освіти, зокрема, компослуги, стипендії - на жаль, недопустима розкіш сьогодні», - зазначив голова бюджетної комісії, депутат облради Орест Маховський.

Читайте також: У Луцьку білоруський письменник презентував книгу поліською говіркою​.

Щоправда, на думку депутатки Ольги Омелько, університети спрямовані на підготовку науковців, а не на педагогів-практиків. Проте в школах, відповідно до кваліфікаційних вимог, зможуть працювати лише ті фахівці, які мають диплом бакалавра.
Юлія МАЛЄЄВА.

Реклама Google

Telegram Channel