Курси НБУ $ 39.58 € 42.85
У Цуманській пущі ялинові шишкарі вже відкрили сезон трощення шишок (Фото)

Ич який!

Фото Максима Рудіка.

У Цуманській пущі ялинові шишкарі вже відкрили сезон трощення шишок (Фото)

Чисельність птахів на певній місцевості коливається з року в рік, що пов`язано з наявністю корму

КНПП «Цуманська пуща» продовжує знайомити зі своїми пернатими мешканцями. Цього разу мова про шишкаря ялинового.

Ялиновий шишкар поширений у хвойних, насамперед ялинових, та мішаних лісах. У Цуманській пущі кочуючий, зимуючий, можливо гніздовий вид.

Птах розміром з горобця. Самці і самки дуже відрізняються за забарвленням. Дорослий самець майже повністю яскраво-червоний. З віком забарвлення самця стає насиченішим. Задня частина черева і підхвістя сірі. На бурих покривних перах крил червоний відтінок. Махові і стернові пера бурі. Ноги темно-бурі. Самка сірувато-зелена, на спині помірна темна строкатість, поперек і надхвістя жовтувато-зелені. Молодий птах сірувато-білий, з густою темною строкатістю. Шишкар має велику голову, чіпкі лапи, що дозволяють йому підвішуватись на шишках вниз головою, і глибоко вирізаний хвіст. Птах легко визначається за незвичним дзьобом – він хрестоподібний, верхня щелепа перехрещується з нижньою. Цікаво, що пташенята з`являються на світ з нормальним дзьобом, як у більшості птахів.

Птах легко визначається за незвичним дзьобом – він хрестоподібний, верхня щелепа перехрещується з нижньою.

Ялиновий шишкар – денний, шумний і рухливий птах хвойних і мішаних лісів, що пов`язане з тим, що харчується він насінням ялини, сосни або модрини. Іноді споживає насіння листяних дерев, а також бруньки, ягоди і комах. При малому урожаї ялинового насіння кочує, залітаючи далеко за межі гніздового ареалу. Птахи, як папуги, карабкаються по дереву з допомогою дзьоба і лап. Дуже цікавим способом шишкар добуває насіння з шишки: зірвавши дзьобом шишку, або просто висячи на ній вниз головою, він сідає на гілку і притискає її пальцями однієї лапки, перевернувши шишку лусками наверх. Потім розкриває луски і дістає насіння. Для того, щоб об`їсти цілу шишку, шишкарю необхідно всього 2-3 хвилини. У зв`язку з тим, що пташенята народжуються з простим дзьобом, перехрещення розвивається пізніше. У одних особин воно стає правостороннім, у інших – лівостороннім. У птахів з правостороннім схрещуванням права нога і хвіст допомагають зберегти рівновагу, а лівою ногою птах тримає шишку. У птахів з лівостороннім схрещуванням все навпаки: ліва нога слугує для рівноваги, права – тримає шишку. Такий розподіл птахів не випадковий, тому що до одних шишок легше добратись справа, до інших – зліва. От і виходить, що одні шишки об`їдають шишкарі-правші, а інші – шишкарі-лівші. Зазвичай птахи тримаються зграйками в кронах дерев.

На відміну від більшості інших видів, у ялинового шишкаря немає визначеного періоду виведення потомства. При наявності корму він може гніздитись навіть в люті морози. Під час шлюбних ігор самець невпинно співає і крутиться, стрибає з гілки на гілку, а побачивши самку – переслідує її. Гніздо з тонких гілок, моху, лишайників і шерсті будує тільки самка, розташовуючи його під пухнастою ялиновою гілкою, щоб захистити від холоду. Кладку з 3-4 зеленувато-блакитних яєць насиджує самка, протягом 14-16 діб. В цей час самець її годує і співає, захищаючи територію і показуючи, що вона зайнята. Пташенята залишаються в гнізді 2-3 тижні. Зльотки довго підкормлюються батьками. Після закінчення гніздового періоду птахи утворюють зграйки і починають кочувати.

Чисельність птахів на певній місцевості коливається з року в рік, що пов`язано з наявністю корму. За кількістю шишкарів можна судити про поточний стан насіннєвого запасу даного лісу. Встановлено, що шишкарі поїдать хвойну тлю. Крім цього цей вид сприяє природному відновленню ялинових, ялицевих і соснових лісів. В літературі відсутні дані про ворогів виду, проте популяції може зашкодити людина, вирубуючи великі ділянки хвойного лісу і лишаючи птахів місць проживання і корму. Вид перебуває під захистом Бернської конвенції (додаток 2).

 

 

Реклама Google

Читайте також: За народження дитини батькам пропонують вручати ключі від квартири та три мільйони гривень.

Telegram Channel