Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Зустріти Рік тигра: що пропонують туристам Львів, Одеса та Закарпаття

До Нового року залишилося менше місяця!

Фото УНІАН.

Зустріти Рік тигра: що пропонують туристам Львів, Одеса та Закарпаття

Цього року популярні на Новий рік та Різдво туристичні напрямки в Україні очікують на підвищений попит

У львівських готелях місця закінчуються

Всі знають, що на Новий рік та Різдво у Львові – особлива атмосфера. Потрапити сюди на свята намагаються не лише туристи з України, а й з-за кордону. І не дарма, бо святкувати львів’яни вміють і люблять. 

Про це повідомляє УНІАН.

Наразі вже відомо, що 17 грудня у Львові розпочне роботу традиційний Різдвяний ярмарок. Цього року працюватиме він на двох локаціях – проспекті Свободи, перед оперним театром, та площі Ринок. Загалом планують встановити 140 дерев’яних будиночків, у яких своїм крамом торгуватимуть місцеві, й не тільки, виробники. Медовуха, глінтвейн, смажені ковбаски, кава та гарячий шоколад – усіма цими смаколиками пригощатимуть гостей Львова до 20 січня. А ще тут можна буде придбати різноманітні сувеніри на згадку.

Дітей в Одесі радуватиме «Резиденція Санта Клауса» – будиночок з миготливими вогниками, у якому білобородий чарівник виконуватиме бажання маленьких гостей і роздаватиме льодяники. Втім, де саме встановлять цю конструкцію, поки що невідомо.

Крім того, 17 грудня, напередодні Дня святого Миколая, у центрі Львова урочисто відкриють і головну новорічну ялинку. Звідки буде дерево і які його параметри, поки невідомо. Втім, вже відомо, що під час урочистості співатиме хорова капела «Дударик». А ось у ніч з 31 грудня на 1 січня жодних заходів біля головної ялинки міста не проводитимуть, аби не було скупчення людей.

Тим не менше, туристи до Львова поспішають – у місцевих готелях вже заброньовано понад 50% місць, закінчується бронь і в хостелах, а орендарі квартир подобово підняли ціни в рази.

Так, орендувати квартиру на Новий рік у Львові можна за 2-5 тисяч на добу (залежно від розташування), причому мінімальний термін – три доби. Тобто компанії з 4-5 осіб доведеться викласти за оренду до 15 тисяч гривень. 

У хостелах ціни дещо нижчі – від 500 до тисячі гривень з людини на добу. Щоправда, тут можна орендувати нічліг на дві доби, не менше.

А от у готелях ціни «зашкалюють» – 7-10 тисяч за добу проживання у двомісному номері. Є апартаменти і за 35-42 тисячі гривень, причому більшість із них вже теж заброньовані.

Одеса готується дивувати святковою ілюмінацією

Ще один популярній «міський» туристичний напрямок на новорічно-різдвяні свята в Україні – Одеса. Тож не дивно, що до новорічних свят Південна Пальміра вже готується на повну. Так, кілька днів тому в історичному центрі міста, на Приморському бульварі, почали встановлювати новорічну ілюмінацію. Також у різнокольорові вогні «одягнуть» вулиці Дерибасівську, Пушкінську, Міський сад, Думську площу та інші локації, де полюбляють гуляти як місцеві жителі, так і гості.

Завершити прикрашати Одесу до свят планують до 19 грудня – Дня Святого Миколая. Тим не менш, про офіційну програму новорічних заходів чиновники вважають за краще поки не говорити: мовляв, програму ще коригують, зважаючи на епідемічну ситуацію, тож не хочуть вводити в оману одеситів та гостей міста.

Очікується, що цього року на Думській площі буде особливий новорічний антураж на морську тематику, на облаштування якого місто витратить понад 2,5 мільйони гривень. Зокрема, біля мерії встановлять гігантські світлові конструкції – об’ємного восьминога висотою не менше 3 метрів, який сяятиме сріблястим, золотистим та синім кольорами, та лабіринт-океанаріум, прикрашений фігурами риб та медуз. Поруч поставлять величезну ялинку, а  паркан навколо неї оздоблять у вигляді водоростей. Верхівку новорічного дерева прикрасить 12-кінцевий кристал діаметром близько 1,5 метра.

Ще півтора мільйона гривень та більше двох кілометрів гірлянд піде на прикрашання Потьомкінських сходів. Увінчає їх п’ятиметровий корабель, а поруч встановлять інсталяцію водоспаду та ще кілька корабликів заввишки до двох метрів. Біля пам'ятника Дюку де Рішельє облаштують світлову фотозону з дельфінами.

Дітей в Одесі радуватиме «Резиденція Санта Клауса» – будиночок з миготливими вогниками, у якому білобородий чарівник виконуватиме бажання маленьких гостей і роздаватиме льодяники. Втім, де саме встановлять цю конструкцію, поки що невідомо.

У люкс-готелях Одеси та інших закладах розміщення цієї категорії забронювати номери на Новий рік ще цілком реально, в середньому вартість номера складає від 1,6 до 6 тисяч гривень за ніч.

Тим не менш, незважаючи на попит, наразі знайти номер чи квартиру на кінець грудня в Одесі ще цілком реально. Найнижчі ціни – в хостелах, а, скажімо, квартири біля моря на свята обійдуться до 4 тисяч гривень/ніч, апартаменти в сучасних висотках з територією, що охороняється, – на півтори тисячі дорожче.

Гірськолижний відпочинок, «слоу-фуд» та велнес на Закарпатті

Цьогоріч на новорічно-різдвяні свята туристичний бум очікують і на Закарпатті. Дістатися туди цьогоріч буде значно простіше, кажуть туризмознавці. Так, приміром, з 12 грудня «Укрзалізниця» запускає поїзд-рекордсмен №5/6 «Маріуполь – Рахів», який матиме найдовший залізничний маршрут і практично перетинатиме всю Україну: їхатиме через 12 областей і долатиме 1806 кілометрів. Завдяки цьому завітати до регіону зможе дійсно велика кількість гостей.

«Варто зазначити, що вже можна їхати дорогою «Стрий – Долина – Міжгір’я» далі на Синевир, або на Хуст, – додає керівник туристично-інформаційного центру «Турінформ Закарпаття» Олександр Коваль. – Це значно скоротить час на переїзд, отже, є можливість побачити більше. Те ж саме стосується напряму «Львів – Ужок – Кострино», він буде зручним для тих, хто планує їхати на Красію. Головна автодорога – у відмінному стані».

Цікаво, що багато хто обирає відпочинок у селах Ясіня та Кваси, маючи на меті катання на Драгобраті чи Буковелі. З них є прямий трансфер до цих популярних місць відпочинку.

При цьому, зазначають фахівці, традиційно період святкування Нового року та Різдва вважається високим сезоном на Закарпатті, тож на цей час, як правило, всі номери для проживання у готелях та садибах майже заповнені.

«Станом на початок грудня популярні сервіси з бронювання житла показують, що місць вже немає. Але це не означає, що вже все продано, просто більшість готелів не показує на 100% номерний фонд. Хтось уже все продав, а хтось розраховує зробити продажі протягом грудня. Але, як засвідчує практика, там, де є якісні послуги та відмінний сервіс, проблем з продажами немає», – уточнює Коваль.

Підтверджує це і Федір Шандор, називаючи цифру бронювання на рівні 95%. «Ми маємо такі дані й орієнтуємося на те, що є турбази та готелі, які ще «притримують» номери. Проте хочу відзначити, що цьогоріч бронюють на більш тривалий період, ніж раніше, адже буде багато вихідних. Тож із 30 грудня і практично по 9 січня маємо дуже добру завантаженість житлового фонду», – зазначив експерт.

Водночас фахівці констатують, що, на жаль, ціни на оренду житла цьогоріч зросли, і це, в першу чергу, пов’язано з подорожчанням енергоносіїв.

Більшість великих закладів проживання чи харчування при цьому пропонують новорічну програму, яка буде оплачуватись окремо: залежності від типу закладу вартість складатиме від 750 до 2500 гривень.

Водночас, все ще сподіваючись на сніжні зими, на Закарпатті розвивають гірськолижний напрям. Так, цьогоріч, порівно з минулим роком, майже на третину зросла кількість витягів різного типу, снігових пушок, також закуплені ретраки. Крім того, працюватимуть чотири тюбінг-парки, тож і для наймолодших і тих, хто не катається на лижах чи сноуборді, знайдуться розваги.

Також, за словами туризмознавця, збільшилася кількість крафтових сироварень, пивоварень, гастротурів тощо. Цієї зими туристів порадує і активний фестивальний рух, чого так бракувало досі. Фестивалі починаються з традиційного свята молодого вина – «Закарпатського божоле» (17 грудня), продовжаться відомим «Червеним вином» у Мукачеві (з 8 по 14 січня 2022 року) і завершаться святом «Білого вина» в Берегові у березні.

Водночас варто пам’ятати, що цього зимового сезону українські гірськолижні курорти прийматимуть гостей лише за наявності сертифіката про вакцинацію, негативного ПЛР-тесту чи довідки про одужання від коронавірусу.

Telegram Channel