Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
Медики розповіли, яка ситуація із захворюваністю на грип на Волині

Застереже від хвороби вакцинація.

Фото ілюстративне (Укрінформ).

Медики розповіли, яка ситуація із захворюваністю на грип на Волині

За даними оперативної інформації у Волинській області за 52 тиждень 2021 року на гострі респіраторні вірусні інфекції, в тому числі коронавірусну інфекцію, захворіло 3237 осіб (315,9 на 100 тисяч населення) проти — 4751 (463,7 на 100 тисяч населення) за попередній тиждень – зниження на 32%. Інтенсивний показник захворюваності за даний період на 42,7% нижчий базового рівня

У структурі захворюваності  діти до 17 років становлять 57%.  Три відсотка від загальної кількості захворілих госпіталізовано. З початку епідемічного сезону перехворіло близько 87 тисяч волинян —  це понад 8% населення області.

Всього на Волині проти грипу вакциновано близько 3 тис. осіб, із них 76% — це особи із групи ризику  (персонал медичних закладів, діти віком від 6 міс.  до 5 років, особи з хронічними захворюваннями, особи віком понад 65 років).

За результатами епіднагляду в Україні вперше з початку епідемічного сезону виявлено віруси грипу типу A(H3) в зразках матеріалів від пацієнтів із підозрою на грип у рутинній системі епідеміологічного нагляду за ГРВІ. Також, крім коронавірусної інфекції, циркулюють віруси парагрипу, RS-віруси, риновіруси,  бокавіруси, аденовіруси та коронавіруси типу NL-63.

Найкраща профілактика грипу — це вакцинація. В Україну надійшли вакцини від грипу виробників «Ваксігрип Тетра», «Інфлувак Тетра» та «Джісі Флю Квадривалент».

Найкраща профілактика грипу — це вакцинація. В Україну надійшли вакцини від грипу виробників «Ваксігрип Тетра», «Інфлувак Тетра» та «Джісі Флю Квадривалент». Вакцини проти грипу  можна вводити одночасно з вакцинами проти COVID-19 під час одного візиту у різні кінцівки або з будь яким часовим проміжком.  Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною й ефективною.

Щеплення від грипу можна і потрібно робити упродовж усього епідсезону. Вакцинуватися від грипу можуть дорослі і діти від 6 місяців, які не мають протипоказань до щеплень. Імунітет після щеплення формується упродовж кількох тижнів. Зазвичай вже через 2 тижні після щеплення можна мати захист. 

Особливо важливо вакцинуватися людям із груп медичного та професійного ризику: 

  • вагітним;
  • дітям до 5 років;
  • людям віком понад  65 років;
  • людям із надмірною вагою;
  • людям, які мають діабет, хронічні серцево-судинні захворювання та захворювання легенів;
  • медичним працівникам;
  • вчителям і вихователям;
  • військовослужбовцям;
  • продавцям;
  • водіям громадського транспорту;
  • усім, хто працює в багатолюдних місцях.

Пандемія COVID-19 суттєво збільшує навантаження на систему охорони здоров’я, тому щеплення від грипу важливі як ніколи. Обговоріть це зі своїм сімейним лікарем і вакцинуйтеся.

Читайте також: У МОЗ попередили, що в Україні циркулюють три штами грипу

Реклама Google

Джерело: "Волинський ОЦКПХ  МОЗ»  та МОЗ України.
Telegram Channel