Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
 Московський Патріархат – неканонічний в Україні, – предстоятель ПЦУ

Епіфаній каже, що з очільниками УПЦ Московського патріархату нині не відбувається жодного діалогу.

Фото пресслужби ПЦУ.

Московський Патріархат – неканонічний в Україні, – предстоятель ПЦУ

Митрополит вважає, що ця релігійна організація має змінити назву

Після Об’єднавчого Собору Московський Патріархат, який називає себе Українською Православною Церквою, є неканонічним в Україні.

Про це сказав в інтерв’ю «РБК-Україна» Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, передає «Релігійна правда».

«До Об’єднавчого Собору всі були запрошені Вселенським Патріархом Варфоломієм: всі архієреї колишніх структур Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви, Московського патріархату – їх закликали творити єдину визнану автокефальну Православну Церкву. З боку МП долучилися тільки двоє архієреїв, інші проігнорували цей заклик.

Зараз закон щодо перейменування за поданням проросійських депутатів знаходиться на розгляді в Конституційному суді, ми чекаємо рішення, думаємо, що це рішення буде адекватним.

Але після Об’єднавчого Собору Україна стала канонічною територією ПЦУ. І МП, який називає себе Українською православною церквою, як такий є неканонічним в Україні. Також згідно закону вони повинні перейменуватися», – зазначив він.

За словами Епіфанія, є наказ Мінкультури про перейменування, виданий на підставі закону, де чітко визначено всі релігійні громади, які повинні перереєструватись. Але Окружний адмінсуд Києва поставив це на паузу.

Читайте також: Богослужіння на Різдво: де і коли дивитися онлайн-трансляцію.

Зараз сам закон щодо перейменування за поданням проросійських депутатів знаходиться на розгляді в Конституційному суді, ми чекаємо рішення, думаємо, що це рішення буде адекватним. Цей процес буде розблокований, і вони зобов’язані будуть перейменовуватись.

І це буде спонукати ще більше громад до того, щоб змінити юрисдикцію. Бо зараз дуже багато громад перебувають у певному нерозумінні, омані, що вони знаходяться саме в українській православній Церкві. Але коли їм доведеться змінити статут, і там буде прописано, що вони належать до «РПЦ в Україні», це спонукатиме їх задуматись і змінити юрисдикцію», – сказав Предстоятель.

За його словами, що стосується стосунків з МП як таких, то їх практично немає. «Ми тільки перетинаємося з митрополитом Онуфрієм на офіційних заходах, вітаємося, але спілкування щодо теми об’єднання немає. Бо з їхнього боку, особливо з боку митрополита Онуфрія, немає на це жодного бажання», – зазначив митрополит.

Telegram Channel