Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Ковельському медоб’єднанні розповіли, чи можна телефонувати сімейному лікарю у вихідні

У години прийому пацієнтів лікар не завжди зможе відповідати на дзвінки та повідомлення.

Фото Ковельське МТМО.

У Ковельському медоб’єднанні розповіли, чи можна телефонувати сімейному лікарю у вихідні

Чи можна турбувати свого сімейного лікаря у вихідні та неробочі години? Чи зобов’язаний сімейний лікар приїжджати на виклик додому?

На ці питання відповідає адміністрація Ковельського МТМО:

= На відміну від невідкладної допомоги, послуги, які надають терапевти, педіатри та сімейні лікарі, не належать до екстрених! У Наказі МОЗ України зазначено, що лікар надає первинну медичну допомогу під час особистого прийому пацієнта в медичному закладі лише в робочі дні та години.

= Лікар може прийняти рішення надати консультацію телефоном чи за допомогою відеозв’язку, але відповідно до режиму роботи закладу, в якому він працює. Також потрібно враховувати, що у години прийому пацієнтів лікар не завжди зможе відповідати на дзвінки та повідомлення.

= Лікар може виїхати до пацієнта додому, але не зобов’язаний це робити лише тому, що пацієнту далеко їхати чи він не має коштів на проїзд.

= Якщо виникає невідкладна ситуація, потрібно телефонувати до 103 або самостійно їхати до приймального відділення лікарня. Воно працює цілодобово, і такі випадки не потребують направлення від сімейного лікаря.

У неробочі дні та години в амбулаторіях зазвичай працює черговий кабінет, туди також можна звернутися, коли у вашого сімейного лікаря вихідний.

= У неробочі дні та години в амбулаторіях зазвичай працює черговий кабінет, туди також можна звернутися, коли у вашого сімейного лікаря вихідний.

= Який номер телефону давати пацієнту - власний чи контакт-центру або рецепції (реєстратури) закладу, лікар вирішує сам. Це його право, яке не варто порушувати. Якщо ви отримали особистий номер лікаря або дозвіл писати повідомлення в месенджер, заздалегідь продумайте всі питання. Починайте розмову або текстове повідомлення з нагадування, хто ви. Адже лікар не може пам’ятати всіх пацієнтів, та відразу переходьте до суті питання. І пам’ятайте про загальноетичні засади спілкування.

= Лікарі постійно опікуються нашим здоров’ям, тож варто дотримуватися простих правил, щоб потурбуватися і про них.

Читайте також: Львівські хірурги вилікували чоловіка, в якого роками не розгиналися ноги (Фото)​.

Telegram Channel