Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Археологи знайшли у центрі Луцька речі скіфського періоду!

Знахідки імовірно належать до скіфського періоду, що датується серединою І тисячоліття до нашої ери.

Фото із сторінки Віктора Баюка у Facebook.

Археологи знайшли у центрі Луцька речі скіфського періоду!

Ймовірно, це місце було заcелене ще 2400 років тому

Про це повідомив науковий співробітник охоронної археологічної служби України Віктор Баюк на своїй сторінці у Facebook. Знахідки виявили на місці знесеної історичної садиби за адресою вулиці Ярощука, 12.

Віктор Баюк, зокрема, зазначив:

«В останні дні 2021 року Волинська археологічна експедиція Охоронної археологічної служби України провела наукову археологічну експертизу в центральній частині міста Луцька по вулиці Ярощука, 12. Лучанами віддавна маркувалась ця територія по цікавому зразку садиби періоду Волинського воєводства, знесеній у квітні 2021 року. Археологічно, згідно чинного Історико-архітектурного опорного плану міста Луцька, ця територія відноситься до Зони охорони археологічно цінного культурного шару ІІ категорії.

Справжнім відкриттям стали фрагменти кераміки ранньозалізного часу, майстерно реставровані до цілих форм колегою Олексієм Войтюком.

 

 Двома розвідковими шурфами було прослідковано первісну топографію ділянки, стратиграфію культурного шару, виявлено матеріали ранньомодерного, пізньосередньовічного та давньоруського часу.

Справжнім відкриттям стали фрагменти кераміки ранньозалізного часу, майстерно реставровані до цілих форм колегою Олексієм Войтюком. Знахідки імовірно належать до скіфського періоду, що датується серединою І тисячоліття до нашої ери.

 

 Наступні дослідження ще попереду, однак на даний час підтверджено заселення первісного вододільного пагорба між Стиром та Сапалаївкою та необхідність археологічного супроводу робіт в межах історичного ядра міста Луцька».

Читайте також: На Волині подружжя виділило понад пів мільйона гривень на ремонт Будинку культури​.

Telegram Channel