Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Унікальні» війська  мають довести  свою унікальність». А ви готові себе захищати?

Перед реальною загрозою військової агресії кожен повинен вміти себе захистити.

Фото із сайту slovoidilo.ua.

«Унікальні» війська мають довести свою унікальність». А ви готові себе захищати?

Розпочалася підготовка до створення в громадах підрозділів територіальної оборони. Згідно із Законом України «Про основи національного спротиву», який вступив у cилу 1 січня нинішнього року, в кожній області й столиці повинна діяти бригада тероборони як окремий рід військ. Як проходить цей процес у нашій області — розповідають представники Володимир–Волинського району, в якому першими в країні створили комунальне підприємство «Володимир–Волинський центр підготовки територіальної оборони»

«Добровільні формування повинні бути скрізь»

Віктор ХИЦЬ, голова Володимир-Волинської районної ради:

— Відразу зазначу, що діяльність центру не обмежується тільки нашим районом, а поширюється на всю область. Було затверджено статут підприємства й призначено керівника Ігора Юхименка. Це досвідчений військовий, висококласний тренер і спортсмен, знавець єдиноборств, порядна й відповідальна людина. Відрадно, що більшість положень нашого статуту були використані в згаданому Законі України. Чому наголошую на цьому?

Навчені першими боями на Сході України й здобутим досвідом у 2014–2015 роках, зважаючи на загрози, що постали перед державою, ми розробили схеми створення оборонних підрозділів у населених пунктах, їх навчання, взаємодії зі Збройними Силами. Але не отримували погодження на фінансування, невідомо було, звідки мають надходити кошти: з цивільних чи з військових бюджетів. Крига скресла торік, коли депутати райради своїм рішенням створили комунальне підприємство. Тоді нами зацікавилися військові структури, почали запрошувати на семінари й навчальні збори.

Цього року ми вже провели навчальні військові тренування в Оваднівській ТГ, спочатку для місцевого підрозділу тероборони, а згодом — для всього району. Відбулися також ознайомлювальні збори в усіх ТГ Володимирщини, крім Іваничівської та Устилузької. Однак уже маємо домовленість із головами громад про проведення таких заходів скрізь.

 Хочу наголосити на важливому моменті: суттєво змінився світогляд мешканців територіальних громад — вони готові себе захищати.

Показові заняття пройшли в інших районах області — Ковельському і Камінь-Каширському, де отримали схвальні відгуки й пропозиції про подальшу співпрацю. У квітні на сесії райради слухатимемо детальний звіт про роботу директора центру тероборони. Хочу наголосити на важливому моменті: суттєво змінився світогляд мешканців територіальних громад — вони готові себе захищати.

«Проведення навчань — справа недешева»

Андрій ОНІЩУК, заступник голови Володимир-Волинської районної ради:

— Ще в 2015 році, коли ми надали фахівцям розроблений план розгортання підрозділів тероборони в області, показали наші навчальні програми, яких не було ні в кого в Україні, тоді всі заговорили про «унікальні війська». Коли зібрався наш актив, дійшли висновку про необхідність створення навчального центру тероборони. Бо всі розуміли: зібрати на збори 300 чоловік, а через пів року знову, але інших 300 — це гроші, викинуті на вітер. Тому потрібно було щось кардинально змінювати.

Так підійшли до створення центру підготовки тероборони. З фінансуванням були проблеми, але після проведення адмінреформи все владналося. Зараз уже ведемо мову про створення і діяльність добровільних формувань територіальних громад (ДФТГ). Концепція їх діяльності узгоджена з поліцією, військовими, Службою безпеки.

Знаково, що зараз маємо статус обласного центру підготовки підрозділів тероборони. Працюємо на основі укладення цивільно–правових угод зі спеціалістами, які проводять заняття з саперської, снайперської, стрілецької, тактичної підготовки, навчають медичній справі. Працюємо на самофінансуванні. Зазначу, що депутати райради з розумінням ставляться до проблем тероборони, надають посильну фінансову допомогу і беруть участь у проведенні навчальних зборів у кожній ТГ. Відрадно, що маємо повне взаєморозуміння з головами, депутатами, активом громад, а також працівниками бюджетних сфер, членами УТМР.

Розмовляючи з головами ТГ, прошу їх не забувати наголошувати, що проведення навчань — справа недешева: утримання у належному бойовому стані зброї, іншого обладнання, харчування резервістів тощо. Добре, що в бюджетах ТГ на це закладаються кошти.

«Навчатися, щоб уміти себе захистити»

Ігор ЮХИМЕНКО, директор КП «Володимир- Волинський центр підготовки територіальної оборони»:

— Завдання центру — ознайомити населення з різними видами зброї, допомогти набути навиків влучної стрільби, навчити азам тактики ведення бойових дій, зокрема зайняття вигідних позицій, надання першої медичної допомоги при пораненнях. Звичайно, основне під час зборів — навчити поводитися і влучно стріляти з багатьох видів зброї. Розуміння необхідності тероборони до багатьох прийшло із запізненням. Але краще зараз, ніж ніколи. Важливо, щоб в Україні було прийнято закон про зброю, як це зроблено в багатьох державах світу. Тоді підрозділи тероборони стали б ще більш мобільними, адже кожен боєць мав би її вдома. Великий плюс, що наші люди, відчувши небезпеку, зрозуміли, що потрібно вчитися самих себе захищати.

P. S. Коли матеріал був готовий до друку, на пресконференції в агенції «Прибужжя» у Володимирі представили концепцію створення Штабу захисту Волині. Участь у ній взяли народний депутат України Ігор Гузь, голови Володимир-Волинського району Віктор Хиць, територіальних громад Нововолинська та Володимира Борис Карпус та Ігор Пальонка, а також заступник керівника Володимир-Волинського тербатальйону, що дислокується у Нововолинську, Олексій Труханов.

Читайте також:У Луцьку розробили програму територіальної оборони міста


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel