Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
На Волині слизьку ситуацію з «гуманіаркою» для військових придумали з політичним умислом? (Відео)

«Жодної махновщини, жодних махінацій, жодної контрабанди не буде».

Фото із сайту volynnews.com.

На Волині слизьку ситуацію з «гуманіаркою» для військових придумали з політичним умислом? (Відео)

«Це просто підстава, щоб дискредитувати і звільнити», – Ярмольський про «скандал» з бронежилетами

Ексзаступник начальника Волинської обласної військової адміністрації (ОВА) Андрій Ярмольський стверджує, що «скандал» із бронежилетами, які нібито «знайшли» на волонтерському складі, роздмухали штучно. Це зробили, на переконання Ярмольського, аби звільнити його і призначити на цю посаду члена партії «За майбутнє» Мирославу Якимчук.

Про «скандал», який розігнали в мережі підконтрольні Ігорю Палиці ЗМІ, а також справжні причини свого звільнення з посади Андрій Ярмольський розповів в етері спецпроекту ГІТу «Волинь на варті. Разом до перемоги» 5 квітня.

«На складі гуманітарної допомоги виявили, що там зберігається гуманітарна допомога»

«Давайте зрозуміємо, що це за скандал і чи він взагалі є. На складі гуманітарної допомоги виявили, що там зберігається гуманітарна допомога, яку… І далі журналісти почали писати: «є підозра», «імовірно», «напевно», «планували продати». Хто планував? Звідки така імовірність? Що це за домисли! Можна було придумати, що там нарколабораторія, «імовірно», планувалася робитися, чи там, наприклад, тренувальна база ворожої ДРГ», – іронізує Ярмольський.

Нагадаємо, 2 квітня увечері до волонтерського складу із гуманітарною допомогою приїхали представники добровольчого батальйону «Луцьк», який підпорядкований Територіальній обороні Волині.

Ось як описали ці події «Українські незалежні новини» (УНН):

«За словами волонтерів, «службовці» батальйону увірвалися на склад та затримали власника складу – підприємця та волонтера Івана Оларя, який з перших днів війни виступив з активною позицією підтримки армії, інвестував свої кошти в обладнання складу та фінансував перевезення гуманітарної допомоги з Польщі. Особисто передав та організував близько 200 тонн гуманітарної допомоги. Свій склад Олар добровільно здає для збору та фасування волонтерської гуманітарної допомоги, у тому числі – Волинській військовій адміністрації та іншим волонтерам.

Представники ТрО, як повідомляють волонтери, не лише затримали Оларя, а й завдавали йому побої, тримали у неволі та чинили психологічний тиск на волонтера.

На прохання пояснити причини представники ТрО заявляли, що діють за бойовим завданням…

Волонтери повідомили, що для затримання Оларя виїхало близько тридцяти озброєних представників Тероборони батальйону «Луцьк», 5 екіпажів авто. Керував військовими заступник очільника добровольчого батальйону «Луцьк» Роман Бондарук».

 

«На мою думку, ця стаття замовна. Жодна інформація, викладена там, не підтверджується. Запевняю всіх українців і волинян, жодної махновщини, жодних махінацій, жодної контрабанди не буде», – прокоментував для телеканалу Ігоря Коломойського «1+1» інформацію УНН голова ОВА Юрій Погуляйко.

А 4 квітня увечері, уже після звільнення Андрія Ярмольського з посади заступника начальника Волинської ОВА, на підконтрольному Ігорю Палиці медіаресурсі вийшов матеріал під назвою «Показали, що зберігають на луцькому складі з гумдопомогою, на який не пускали Тероборону».

«На складі виявилися товари, які за документами є «партією гуманітарної допомоги з-за кордону». Серед інших речей, які замотані в пакувальну плівку, є і бронежилети, і бронепластини, а також плитоноски. Частину з них, як повідомляють джерела, могли планувати відправити на продаж», – написали «Волинські новини».

Цей склад повністю контролюється, і організована робота волонтерами.

«Тобто ніякого фактажу, крім того, що на складі гуманітарної допомоги була гуманітарка, немає, – коментує матеріал «Волинських новин» Андрія Ярмольський. – Я вам більше скажу: цей склад повністю контролюється, і організована робота волонтерами. Власник цього складу, та людина, яка за нього відповідала, підприємець-волонтер. Охороняла цей склад Національна поліція України. Цілодобово. Там зберігаються товари і матеріальні цінності, гуманітарка – його охороняли.

Приїхали представники військових: 30 людей всього. Цього старшого чоловіка (власника складу – ред.), 60 років, захопили і розказують, що там зберігалися бронежилети – на фотографіях ми бачили.

Ну звичайно, зберігалися. Але подивіться, що це за бронежилети. Наскільки я розпитав, то це були саморобні плитиноски, саморобні плити, які волонтер, який має власне виробництво, закупив у Запоріжжі. Привіз і передав їх сюди.

Основну частину цих бронежилетів він вже передав кілька днів тому на Територіальну оборону. Іншу частину він переробляв, дооснащував, для того щоб їх відправити в «гарячі точки».

Розумієте, зараз приїдьте у будь-який склад волонтерський, пофотографуйте і дивіться: на складі лежить інсуліну стільки-то чи лікувальне ще щось лежить, чи бандажі, чи мішки спальні. Так для того і склади є, щоб там зберігалося, розфасовувалося і відправлялося».

«Це просто підстава така надумана для того, щоб дискредитувати мене»

Ярмольський пояснює: жодного стосунку до розподілу гуманітарної допомоги обласна військова адміністрація не мала.

«Ці товари збиралися, фасувалися волонтерами,і силами адміністрації вантажівками чи залізничним транспортом відправлялися тим, хто цього потребує.

Тому я вважаю, що це просто підстава така надумана для того, щоб дискредитувати мене. А дискредитувати треба для того, щоб звільнити це місце.

В тих товарів, які присилаються, є ж власники, є документація. Там ведеться система електронного обліку. Тобто ніяких питань взагалі немає.

Я вам скажу навіть більше: ми – друга область взагалі в Україні за потоком гуманітарної допомоги, яку відправляють. І яка навіть перша, яка встановлювала на складах цифровізацію тих складів».

Андрій Ярмольський запевняє, що на складі вівся електронний облік усіх вантажів, які надходили і розподілялися тим, хто цього потребує. Побачити, що наразі є на складі, можуть в будь-який момент і волонтери, і навіть Офіс президента, бо в них є доступ до електронної бази.

Його охороняла офіційно Національна поліція, цей склад.

«Його охороняла офіційно Національна поліція, цей склад. Він був відкритий для волонтерів, він був відкритий до обліку. Його бачили не тільки на нашому рівні, але й Офіс президента. І оці всі домисли, що «можливо», «імовірно», планували – то це домисли. Що значить «планували»? Як його можна продати, якщо воно саморобне, і воно передавалося, в нього є власник окремий. Цей власник – це волонтер, який на місці ці речі, плитоноски, пошили. Вони саморобні. Вони не сертифіковані. Розумієте? Це чистої води провокація, чистої води така маніпуляція в засобах масової інформації.

Більше того, ви зверніть увагу, що власник медіаресурсу, люди, дотичні до того батальйону («Луцьк» – ред.) і до нового керівництва (нової заступниці голови ОВА Мирослави Якимчук – ред.) – це одна і та сама людина (Ігор Палиця – ред.)».

Нагадаємо, Мирослав Якимчук – член партії «За майбутнє», у 2020 році балотувалася від цієї політсили в депутати Волинської обласної ради, але мандату від виборців не отримала.

Крайня посада перед пані Якимчук призначенням – заступник керуючого справами виконавчого апарату Волинської обласної ради. До того тривалий час вона очолювала відділ з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та землями комунальної власності, опікувалась понад сотнею комунальних (тих, що належать громаді області) закладів. Але цю посаду після виборів 2020 року віддали Михайлові Імберовському, ще одному представнику партії «За майбутнє», який за кілька днів до початку війни поїхав разом з братом в Австрію, звідки не повернувся досі. З посади його вже звільнили «за угодою сторін».

Приїхав до Луцька Палиця – почалися «інспекції» волонтерських складів

До 2 квітня склад із гуманітарною допомогою, про який підконтрольні Ігорю Палиці ЗМІ роздмухали цілий «скандал», цілодобово охороняли працівники поліції.

У коментарі ІА «Волинські новини» командир добровольчого військового формування, депутат Волинської обласної ради від партії «За майбутнє» Олександр Тиводар повідомив, що бойовий наказ взяти склад гуманітарної допомоги під охорону отримали від командування.

«Відповідні накази дає голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко командиру територіальної оборони, а він їх виконує», – розповів Тиводар.

Оце «взяття під охорону» складів із гуманітарною допомогою, які до того охороняла поліція, представниками батальйону «Луцьк» відбулося після відвідин Луцька нардепом Ігорем Палицею.

В етері підконтрольного йому місцевого телеканалу «Аверс» 31 березня Палиця заявив:

«Ділкам, які на території Волинської області заробляють на гуманітарці, списують зайві речі на армію, хочу сказати: всі ваші прізвища я знаю, закінчиться війна і, поки Президент буде розбиратися на рівні Києва, кожен із вас буде відповідати перед волинянами».

Жодних фактів Палиця не навів. Зате «наводити порядок» одразу заходилася його «приватна армія» – добровольчий батальйон «Луцьк», створений на базі ГФ «Варта порядку».

Нагадаємо, на утримання ГФ «Варта порядку» ще в мирний час у бюджеті Луцької міської ради передбачили 700 тисяч гривень.

Сьогодні батальйон «Луцьк» у складі Тероборони Волині, проте його очільник, член виконкому Луцькради Олександр Тиводар, який у суді більш ніж 4 роки тому був ледь не при смерті, активно піариться на білбордах, про Тероборону й не згадуючи.

Тиводар у суді. 10 серпня 2017 року.
Тиводар у суді. 10 серпня 2017 року.
Тиводар на білборді. Березень-квітень 2022 року.
Тиводар на білборді. Березень-квітень 2022 року.

Отож, представники цього батальйону приїжджали з «інспекцією» не тільки у склад на вулиці Індустріальній. Перед тим вони побували на підприємстві «Вілія», яке активно допомагає фронту. Керівництво підприємства не пустило вояків «Луцька» на свою територію, і вони відступили. А тут вирішили застосувати силу.

«Для чого охороняти Територіальній обороні цей склад, який охороняє Національна поліція?» – риторично запитує Андрій Ярмольський.

«Інспекцію» складу пан Ярмольський прямо пов’язує зі своїм звільненням із посади.

«Ми розуміємо, що стоїть завдання від керівництва. Наприклад, є інше бачення на тебе, на твою посаду. Будь ласка, я залишив місце. Але, знаєте, мені жалко оцього чоловіка, волонтера, який там працював добросовісно. Я знаю, скільки часу він там проводив. І таке відношення до нього – це, як мінімум, неправильно. Він госпіталізований був, наскільки я чув. Який зараз його стан, не знаю», – каже Ярмольський.

Він стверджує, що рішення про звільнення його з посади – політичне. Жодного обґрунтування таких кадрових змін йому не надали.

«Це рішення політичне однозначно. І мотиви цього рішення також політичні. Є голова військової адміністрації, він відповідає за своїх заступників і за організацію роботи. Було прийнято політичне рішення, що я і ті люди, які зі мною, і те чим я займаюся, повинна займатися інша людина.

Звичайно, що хочуть натягнути на якісь уявні скандали з гуманітаркою чи ще чимсь, але це чистої води нісенітниця. Я хотів допитатися, які ж факти конкретні, що не так. Але жодного фактажу немає.

Правильно це чи неправильно? Вважаю, що неправильно, тому що якихось зауважень і так далі немає. Звичайно, що хочуть натягнути на якісь уявні скандали з гуманітаркою чи ще чимсь, але це чистої води нісенітниця. Я хотів допитатися, які ж факти конкретні, що не так. Але жодного фактажу немає.

Тому записуємо це управлінське рішення як ухвалене з політичних мотивів. Не моїх, а, напевно, тих, на кого поміняли», – говорить Ярмольський.

Водночас свої дії і дії людей, які працювали з ним в команді (а Ярмольський з перших днів війни очолив Координаційний центр Волині), він вважає адекватними викликам часу.

«Я вважаю, що ми діяли максимально ефективно. Всі виклики часу, які стояли, я і моя команда всі завдання виконали», – каже ексзаступник начальника ОВА.

«Я за те, щоб приймати будь-які рішення: управлінські, кадрові і так далі. Але коли починають нагло обливати брудом і обманювати, то друга сторона залишає за собою право захисту. Тому я вам ці коментарі надаю, щоб всім було зрозуміло і трошки подивились на це з іншого боку. Ми маємо приймати рішення швидко, оперативно, не боїмося і не боялися нести за них відповідальність, але точно ми не дамо поливати всю нашу команду брудом. Тим більше, який не має під собою ніякого підґрунтя, фактажу», – стверджує Ярмольський.

– Чи збираєтеся звертатися до суду, щоб вас поновили на посаді? – запитали журналісти ГІТу пана Андрія.

«Це питання ж не в посаді. І питання не в кріслі – робочому місці. Питання в командній роботі і в тому, чи комусь та робота треба. Якщо вона треба (а я вважаю, що вона ефективно виконувалася), тоді є сенс працювати. А якщо нема запиту в керівництва, з яким ми працюємо (хоча в суспільства він є), з яким виконували цю роботу, то я не бачу ніякого сенсу це робити».

– А правоохоронні органи брали у вас якісь пояснення?

«До мене запитань не було. Я ж по функціоналу не дотичний до роботи складів. В нас же дуже багато волонтерів в області. Ніяких документів чи призначень по розпорядженню, куди чи звідки йде товар на склад, я ж не веду. Здійснював загальну координацію керівництва всіх складів, тобто системи як такої, а не якихось конкретно взятих. У цьому складі взагалі власник (це ж не адміністрації) – підприємець. Він же силами волонтерів організував цю роботу. Там не було працівників ОВА, які на місці щось контролювали чи щось робили. Це так само, як ми зараз приїдемо, наприклад, в будь-яку церкву, яка збирає волонтерську допомогу, і почнемо розказувати, що вам треба так чи так робити.

Тому ні, мене не допитували. Моє ім’я використовується в деяких ЗМІ (ІА «Волинські новини» – ред.), які поширюють цю неправдиву інформацію. Я залишив за собою право це прокоментувати. Якби мого імені там не було, то, звичайно, коментувати повинні були б такі особи, які там у ЗМІ згадуються.

Якщо до мене в когось є питання (я ж написав у пості в фейсбуці) з правоохоронних органів, з будь-яких людей, я готовий дати відповіді на всі запитання. В нас навпаки, я старався, щоб робота максимально відкрита була, щоб ми показували, де, звідки, що і як. Тому що час такий, суспільство наелектризоване, і з цими речами треба бути максимально відкритим».

Громадське Інтерактивне Телебачення зверталося 5 квітня в обласну військову адміністрацію за коментарем щодо цих подій, але там журналістам відмовили.

Тож ГІТ продовжує чекати на коментар від керівництва ОВА і готовий надати йому для цього необхідну кількість етерного часу і площі на інтернет-сайті.

Водночас шкодуємо, що на Волинь, попри війну, повертається політика. Хоча 30 днів цього не було.

«Я вам більше скажу. З перших днів у нас в ОВА в кабінеті були представники всіх політичних сил, структур. Я радів цьому, бо війна настільки об’єднала людей. Ми працювали пліч-о-пліч з Недопадом, Іриною Констанкевич, з Рубльовим, інші народні депутати, Стернійчук приїжджав. Приїхали з Києва, всі голови ТГ були. Розумієте, всі стали за одне, працювали, і ніхто не ставив цього питання. В кожного був свій напрям і завдання – всі хотіли помогти, – коментує Андрій Ярмольський.

Оце справді об’єднало наше суспільство волинське. І настільки ефективно і швидко приймалися рішення, і робота велася, і було повне взаєморозуміння. Отак повинно бути.

Коли вже включаються сюди треті сили, деякі починають робити політику, дисциплінувати когось – починаються такі речі.
Я бачу, як працює система, коли все об’єднано. Вона набагато результативніша і ефективніша, коли вона консолідована», – додає пан Ярмольський.

Читайте також: Порошенко розповів американцям про фейки роспропаганди: Буча – це справжня війна, де загинули сотні українців

Реклама Google

Telegram Channel