Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Голова НБУ повідомив, що в Україні наприкінці 2022 року зростуть ціни

Наприкінці року інфляція може перевищити 20%.

Фото minprom.ua.

Голова НБУ повідомив, що в Україні наприкінці 2022 року зростуть ціни

Нинішній рівень зростання цін є суттявим, однак контрольованим. Минулого місяця інфляція становила 15,9%, а до кінця року вона може перевалити за 20%

Голова Національного банку України Кирило Шевченко розповів про ситуацію з цінами в нашій країні. За його словами, в умовах війни уникнути зростання цін неможливо.

Про це голова НБУ Кирило Шевченко повідомив у колонці на НВ.

Допоки ринкові механізми матимуть обмежений вплив на ринок, ми будемо утримувати зростання цін за допомогою фіксації курсу та збереження частини обмежень.

За оцінками НБУ, на основі web-scraping (метод збору цін з онлайн-супермаркетів) у квітні інфляція становила 15,9%. Наприкінці року вона може перевищити 20%. Це значний рівень зростання цін, але контрольований. І такі показники є неспівставними з 2015 роком, коли в окремі місяці інфляція сягала 60%. 

НБУ має значний досвід боротьби з інфляцією. Загалом у світовій історії не було випадків, коли країна входила у воєнний стан, маючи настільки високорозвинену фінансову систему та монетарну політику. 

«Допоки ринкові механізми матимуть обмежений вплив на ринок, ми будемо утримувати зростання цін за допомогою фіксації курсу та збереження частини обмежень. Щойно запрацюють канали монетарної трансмісії і знизиться невизначеність, ми повернемося до режиму інфляційного таргетування (ІТ), який свого часу допоміг здолати ту саму інфляцію у 60%», - наголосив Кирило Шевченко.

Останні новини війни:

Усі новини російсько-української війни – тут. 

Реклама Google

Telegram Channel