Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
CША звинуватили росію у кібератаках проти України до і під час повномасштабної війни

Держави світу погодилися підтримувати заснований на правилах міжнародний порядок у кіберпросторі

Фото з відкритих джерел.

CША звинуватили росію у кібератаках проти України до і під час повномасштабної війни

російські військові кібероператори застосували різні типи «стираючих» вірусів, включно з WhisperGate, проти українських держустанов та мереж приватних компаній.

США паралельно з ЄС заявили про причетність Росії до кібератак проти України невдовзі перед 24 лютого й після початку повномасштабної війни. 

Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, пише «Європейська правда».

Блінкен нагадав, що невдовзі перед 24 лютого і вже після цього Україна зазнала низки кібератак, як дефейс сайтів, DDoS-атаки, спроби видалення інформації з комп’ютерів державних установ і приватних компаній.

Блінкен нагадав, що невдовзі перед 24 лютого і вже після цього Україна зазнала низки кібератак, як дефейс сайтів, DDoS-атаки, спроби видалення інформації з комп’ютерів державних установ і приватних компаній.

«За оцінками США, російські військові кібероператори застосували різні типи «стираючих» вірусів, включно з WhisperGate, проти українських держустанов та мереж приватних компаній. Ці підривні кібератаки почалися у січні 2022 року, перед подальшим протиправним вторгненням рф в Україну, і продовжилися далі під час війни.

Сьогодні, на підтримку ЄС та інших партнерів, США публічно діляться своєю оцінкою про те, що це росія запустила кібератаки проти комерційних мереж супутникового зв’язку, щоб порушити українські системи управління під час вторнення, і ці дії мали побічні наслідки і на інші європейські країни. Ці дії вивели з ладу термінали з дуже малою апертурою в Україні та по всій Європі  - включно із десятками тисяч терміналів за межами України, серед іншого й такі, які підтримують роботу вітрових турбін і надають інтернет-послуги приватним особам», - йдеться у заяві. 

Блінкен наголосив, що держави світу погодилися підтримувати заснований на правилах міжнародний порядок у кіберпросторі, тому США з союзниками і партнерами вживають заходів для захисту від безвідповідальних дій росії.

«США розробили нові механізми, щоб допомогти Україні виявляти кіберзагрози та відновлюватися після таких інцидентів. Ми також підсилили підтримку цифрової сполученості в Україні, зокрема, надаючи супутникові телефони й термінали посадовцям, надавачам життєво важливих послуг, операторам критичної інфраструктури. Ми високо оцінюємо зусилля України, в урядовому секторі і поза ним, задля захисту від такої діяльності і відновлення після неї, у той час, коли країна і фізично зазнає атак», - додав Ентоні Блінкен.

ЄС також оприлюднив заяву, у якій засудив російську кібератаку на супутникову мережу Viasat за годину до вторгнення в Україну.

«Ми рішуче засуджуємо зловмисну кібердіяльність, яку здійснює Росія проти України і яка сприяла протиправному вторгненню… Кібератаки є невід’ємною складовою війни Путіна та безвідповідальної поведінки росії у кіберпросторі», - заявив головний дипломат ЄС Жозеп Боррель.

Telegram Channel