Курси НБУ $ 41.19 € 48.77

М’ЯСО ДЕШЕВШАТИ НЕ БУДЕ

Міські господині захвилювалися: ціни на продукти повзуть вгору, подорожчало м’ясо, сало. На Луцькому центральному ринку цієї продукції помітно поменшало. Особливо телятини. На це зреагувала ціна

Міські господині захвилювалися: ціни на продукти повзуть вгору, подорожчало м’ясо, сало. На Луцькому центральному ринку цієї продукції помітно поменшало. Особливо телятини. На це зреагувала ціна

Євгенія СОМОВА

Якщо раніше шинку можна було купити за 20—23 гривні за кілограм, то нині — за 27—28, яловичу лопатку продавці менш як за 25 гривень не віддають, за ребра просять 14. Це відповідно на 2—5 гривень дорожче, ніж у червні. Подорожчала й свинина. Шинку, яку раніше продавали за 22—24 гривні (кілограм), нині можна купити за 27—28 гривень, лопатку — за 24—25. Сало подорожчало більш як удвічі.
— Раніше за п’ять гривень я купувала кусок сала завтовшки з долоню, а нині за нього треба віддати 10—12 гривень,— сказала у розмові пенсіонерка Ольга Герасим’як із Луцька.
Продавці це пояснюють збільшенням закупівельної ціни на м’ясо, подорожчанням пального. Державні чиновники, які знаються на м’ясних справах, називають ще одну причину — зникнення дешевого польського м’яса, сала. Це, мовляв, теж могло призвести до подорожчання, бо ж зменшилась пропозиція. Дехто пов’язує підвищення цін на м’ясо із курортним сезоном. Кажуть, що волинське м’ясо йде у південні області України, там більший попит і, звісно, вищі ціни. Ще один чинник, який позначився на цінах ринку — скорочення поголів’я великої рогатої худоби. За даними обласного статуправління, на 1 липня цього року в господарствах усіх форм власності утримувалося 272,9 тисячі голів великої рогатої худоби. Це на 6,2 відсотка менше, ніж торік на цю дату. Поголів’я свиней у порівнянні з минулим роком зросло. Але тішитися нічим — свинина дешевшати не буде. Адже через посуху у південному регіоні зростуть ціни на зерно. Дорожчими кормами селяни годуватимуть свиней.
Товаровиробник не буде працювати собі на збитки. А перевиробництво м’яса поки що не загрожує. Споживання цього продукту хоч і зросло — становить майже 40 кілограмів на душу населення на рік, та все ж далеке від норми.
Ще одна неприємна новина: подорожчав один з найходовіших товарів — яйця. Якщо раніше десяток коштував 2.50—3 гривні, то нині його можна взяти за 3.80—4.70 гривні. Продавці пояснюють причину подорожчання збільшенням оптово-відпускних цін, а на них, як відомо, вплинула вартість енергоносіїв, кормів. А в структурі собівартості продукції птахівництва ці дві статті витрат становлять майже 80 відсотків. І вже нині можна прогнозувати, що яйця у серпні—вересні знову подорожчають.
Telegram Channel